Foto: Shutterstock
Fantastiskie mazie groziņi ar sviestainu pralinē riekstu pildījumu ne tikai krāšņi greznos jebkuru deserta galdu, bet kumosa lieluma groziņi ļaus našķoties, īpaši nesasmērējot pirkstus ar karameli. Groziņiem tiek izmantots smilšu mīklas variants, kas ir plastiskāks un vieglāk veidojams nekā tradicionālā cepumu mīkla. Groziņiem kā formu var izmantot arī riekstiņu cepumu formiņas.
75Minūtes
14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

PRALINĒ MASAI:100 mlūdens2 ĒKsviests200 gcukurs šķipsnasāls400 griekstu maisījums (mandeles, lazdu rieksti, u.c.)1 TKvaniļas ekstrakts SMILŠU MĪKLAI:3 glāzesmilti250 gsviests0.5 glāzecukurs2 olas šķipsnasāls0.5 TKdzeramā soda

Sagatavošana

1

Pagatavo smilšu mīklu. Bļodā iesijā miltus. Sviestu sagriež gabaliņos un sajauc ar miltiem, veidojoties drupačām, kuras sajauc ar cukuru.

2

Olām dzeltenumus atdala no baltumiem. Pie baltumiem pievieno sāls šķipsniņu un ar mikseri sakuļ stingras putas. Pēc tam baltumos iekuļ dzeltenumus un dzeramo sodu. Sakultās olas veikli iecilā miltu drupačās, veidojot vienmērīgu mīklu.

3

Mīklu saveļ lodē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Mīkla būs mīksta un pakļāvīga, piemērota veidošanai. Liek karsēties cepeškrāsni uz 180°C.

4

Formiņas ietauko ar mīkstu sviestu un izbārsta ar miltiem, liekos miltus izpurinot no formiņas. Mīklu izrullē, ar glāzes palīdzību izspiež piemērota lieluma apļus un veido groziņus. Tos liek karstā cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes, līdz tiem sāk parādīties zeltaina krāsa. Tad groziņus izņem no krāsns un ļauj tiem atdzist. Cepeškrāsns temperatūru samazina uz 160°C.

5

Tikmēr gatavo pralinē masu. Katliņā ielej ūdeni, pievieno sviestu, cukuru, sāli un karsē. Kad sīrups uzvārās, to turpina karsēt apmēram 5 minūtes, līdz tas iegūst skaistu brūnu krāsu. Iemaisa sīrupā riekstus, vaniļas ekstraktu un noņem katliņu no uguns. Piepilda groziņus ar pralinē masu un liek cepeškrāsnī uz apmēram 15-20 minūtēm, līdz sīrups burbuļo.

6

Izņem groziņus no krāsns un ļauj tiem atdzist pilnībā. Pasniedz atdzesētus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!