Foto: Privātais arhīvs
Placindas ir tradicionāls Moldovas virtuves ēdiens. Tie ir plāni, apaļi plācenīši ar dažādiem pildījumiem. Placindas var pagatavot no rauga vai neraudzētas mīklas, pildījumā izmantojot biezpienu, vārītus kartupeļus, štovētus kāpostus, malto gaļu utt. Gatavās maizītes var cept gan uz pannas, gan krāsnī.

Šoreiz stāstīsim, kā gatavot krāsnī ceptas rauga mīklas placindas ar krēmīgu biezpiena pildījumu. No konkrētā produktu daudzuma varēsi pagatavot 15 placindas. Recepti iesaka Antuanete Roze.

26Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

25 gsvaigais raugs1 TKcukurs1 TKcukurs2 ĒKmilti3 ĒKpiens500 gmilti TKsāls ieraugs2 olas (1 ola+1 dzeltenums)220 mlpiens gcukurs80 gsviests1 rīvēta apelsīna miziņa400 gbiezpiens šķipsnasāls2 olas130 gcukurs1 ĒKvaniļas cukurs1 rīvēta apelsīna miziņa pēc garšasrozīnes ĒKmanna1 olas dzeltenums1 olas dzeltenums2 ĒKpiens2 ĒKpiens pūdercukurs pārkaisīšanai

Sagatavošana

1

Gatavo ieraugu. Bļodiņā liek raugu, pievieno cukuru, siltu pienu, miltus un samaisa viendabīgā masā. Pārklāj bļodiņu ar drāniņu vai papīra salveti un ieraugu liek siltā vietā uz 15 minūtēm.

2

Kad ieraugs uzrūdzis, gatavo mīklu. Siltā pienā iemaisa un izšķīdina cukuru. Lielā bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, ieraugu, olas, silto pienu ar cukuru, visu samaisa viendabīgā masā. Beigās mīklai pievieno rīvētu apelsīna miziņu un pa karotei iemīca mīkstu sviestu. Kad mīkla ir mīksta, viendabīga, elastīga un atlec no rokām, tā ir gatava.

3

Pārklāj bļodu ar dvieli un liek mīklu siltumā uz stundu, lai tā uzrūgtu.

Padoms: ideāla vieta mīklas raudzēšanai ir līdz 40 grādiem uzsildīta cepeškrāsns.

::recepte::

Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Biezpienu iztrin caur cietu, liek bļodā, pievieno šķipnu sāls, cukuru, olas, apelsīna miziņu, vaniļas cukuru, uzbriedinātas rozīnes, mannu un visu samaisa viendabīgā masā. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi, liek ledusskapī.

Sakarsē krāsni līdz 170 grādiem ventilatora režīmā. Izklāj plāti ar cepamo papīru.

Kad mīkla uzrūgusi, dubultojoties apjomā, pārkaisa darba virsmu ar miltiem, liek uz tās mīklu. Izrullē mīklu aptuveni puscentimetra biezumā, veidojot taisnstūra formu.

Ar asu nazi sagriež mīklu 15 kvadrātos. Katra kvadrāta vidū liek ēdamkaroti pildījuma, kvadrāta pretējos stūrus (pa diviem) ieloka uz iekšu (pāri pildījumam) un salipina kopā.

Liek placindas uz plāts, ievērojot atstarpes, jo maizītes cepoties piebriedīs. Pārziež tās ar pienu, kas sakults ar olas dzeltenumu.

Liek krāsnī uz aptuveni 20 minūtēm. Izņem placindas no krāsns, atdzesē un pirms pasniegšanas dāsni pārkaisa ar pūdercukuru.

Foto: Privātais arhīvs

::!recepte::

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!