Foto: Līga Āpša
"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.

Šī ēdiena gatavošanai Līga iesaka izmantot ne svaigu gaļu (līdz 10 dienas vecu), bet gan vakuumā nogatavinātu liellopa langetu, šķiņķi, iekšējās filejas vai muguras karbonādes. Pēdējos divus gan prātīgāk būšot izmantot steikos. "Par langetu mēs "Tirzas bullī" dēvējam liellopa viltus fileju jeb t.s. "eye round" izgriezumu no liellopa šķiņķa daļas," skaidro Līga.

Foto: Līga Āpša

Kā gaļu nogatavināt? Atstāj to 2-3 nedēļas ievakuumētā iesaiņojumā ledusskapī un viss! Angliski šī metode saucas "wet-aged". Nogatavinātai liellopa gaļai fermentējoties atveras vispilnīgākās garšas un smaržas īpašības, un tai, atšķirībā no svaigas gaļas, nebūs lieka mitruma, tādēļ klapēšana būs patīkama un viegla.

150Minūtes
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kgliellopa gaļa pēc garšassāls pēc garšassvaigi malti melnie pipari eļļa vai tauki cepšanai lauru lapa2 burkāni200 gžāvēts speķis pēc garšasžāvētas plūmes pēc garšasVusteras mērce150 gskābs krējums2 ĒKmilti mērces ietumēšanai

Sagatavošana

1

Gaļas gabalam nogriež plēvi. Sagriež gaļu ap 1 cm biezās šķēlēs.

Foto: Līga Āpša
2

Plāni izklapē katru gaļas gabaliņu, pirms tam pārkaisot ar sāli un pipariem.

Foto: Līga Āpša
3

Ir pieļaujamas dažādas pildījuma variācijas:

4
  • žāvēts speķis ar burkānu stienīšiem vai žāvētām plūmēm un rupjmaizes stienīti;
  • vārīti skābētie kāposti;
  • apcepts speķis ar sīpoliem u.tt.
Foto: Līga Āpša
5

"Es "irbītes" notinu ar diegu – kā sainīšus. Var aizspraust ar koka irbulīšiem, bet man nesanāk – cepot vīstoklīšus, pildījums galos lien ārā," atklāj Līga.

Foto: Līga Āpša
6

Apbrūnina sainīšus pannā, kurā sakarsēta eļļa vai tauki, pārliek pīlē ar vāku turpmākai sautēšanai. Pieliek garšvielas, sāli, Vusteras mērci, lauru lapu.

Foto: Līga Āpša
7

Sautē lēni, aptuveni divas stundas iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī vai ar malku kurināmā krāsnī.

Foto: Līga Āpša
8

Izņem "irbītes" no pannas un mazliet atdzesē, lai var notīt diegu.

Foto: Līga Āpša
9

Brūno mērci gatavo no šķidruma, kur sautējās irbītes, ietumējot to ar iepriekš pannā apbrūninātiem miltiem, pievienojot saldo vai skābo krējumu un uzvārot. Gatavās "irbītes" pirms pasniegšas liek mērcē un uzsilda.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!