Foto: Madara Merle
"Es ilgi un neveiksmīgi meklēju medus kūku, kas, citējot manu vīru, "garšotu pareizi", līdz to man iemācīja Inta, mana pamatskolas laiku labākā draudzene. Tagad tā ir mana vīra mīļākā kūka un ļoti garšo arī manām Kanādas draudzenēm," – tā pārbaudītas medus kūkas recepti piesaka Baiba Jautaiķe.
120Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

6 olas1.5 tasebrūnais cukurs (360 ml)1 TKvaniļa8 ĒKmedus3 TKdzeramā soda4 tasesmilti (960 ml)1 tasecukurs1 bundžiņa iebiezinātā piena ar cukuru1.5 lskābs krējums citroni

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Lielā bļodā sakuļ olas ar brūno cukuru un vaniļu.

2

Katliņā izkarsē medu ar sodu, visu laiku maisot, līdz rodas zeltaini brūnas putas. Ir jāuzmanās, lai masa neiet pāri katliņa malām, jo tā ir verdoša un ļoti puto.

3

Pakāpeniski pievieno medus putas olu maisījumam bļodā un kuļ, līdz masa ir viendabīga.

4

Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno un iekuļ ne varāk kā četras tases miltu, tā, lai veidojas ne pārāk cieta mīkla, kas pēc konsistences līdzinās aukstam riekstu sviestam.

5

Ar silikona lāpstiņu vai slapjām rokām vienmērīgi uzziež mīklu uz cepamā papīra cik vien plānā kārtā iespējams.

6
7

Gatavo krēmu. Citronam norīvē miziņu – ja augļi ir nelieli, tad jānorīvē divi citroni. Ļoti labi samaisa (sakuļ, nevis saputo) cukuru ar iebiezināto pienu, skābo krējumu un citrona miziņu.

8

Cep tortes plāksnes. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem pēc Celsija. Cep katru kārtu plāksni atsevišķi aptuveni 5-8 minūtes, atkarībā no mīklas kārtas biezuma un lieluma, līdz kamēr mīklas plāksne ir zeltaini brūna un trausla.

9

Kārto kūku. Mīklas plāksnes ir jācep un kūka jākārto vienlaikus, kamēr plāksnes ir vēl siltas un nule kā izceltas no krāsns. Uz piemērota lieluma šķīvja vai paplātes liek mīklas plāksni, pārziež to ar krēmu, tad virsu liek nākamo plāksni, pārziež ar krēmu, tā turpinot, līdz izmantota visa mīkla. Pēdējai ir jābūt krēma kārtai. Savukārt pēdējo cepienu rezervē drupačām.

10

Kad visas kārtas saliktas, ar nazi aplīdzina kūkas malas un no pēdējās mīklas plāksnes veido drupačas, saberžot to ar rokām vai sasmalcinot virtuves kombainā. Ar drumstalām pārkaisa kūku, un salipina tās arī gar kūkas malām.

11

Apsedz kūku un atstāj pa nakti ievilkties pagrabā, ledusskapī, pieliekamajā vai citā vēsā vietā.

Foto: Madara Merle

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!