"Zeltainais piens Indijā tiek lietots jau gadu tūkstošiem kā dziedinošs un nomierinošs dzēriens. Atslēgas sastāvdaļa siltajam dzērienam ir brīnumainā kurkuma," stāsta Ance Anna Šternberga. Recepte iekļauta arī nupat izdotajā Ances grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata", kurā apkopotas dažādas veselīgas receptes.
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

0.5 TKkurkuma0.33 glāzeūdens225 gnepasterizēts piens vai tā aizstājējs (riekstu vai sēklu piens)1 ĒKgī sviests, auksti spiesta mandeļu eļļa vai citas taukvielas pēc garšasmedus

Sagatavošana

1

Kurkumu vāra ūdenī astoņas minūtes. Ja ūdens pārāk iztvaiko, pievieno to vēl mazliet. Pēc tam pievieno pienu un mandeļu eļļu.

2

Kad maisījums uzvārījies, to noņem no uguns un, atdzesētam līdz ķermeņa temperatūrai, liek klāt medu.

Noderīgi! Šī ir pamata recepte, bet to var izskaistināt pēc sirds patikas – pievienojot kanēli, muskatriekstu, safrānu vai vēl ko citu.

Medu būtu vēlams ēst klāt ar karotīti vai pievienot, kad piens ir atdzisis līdz ķermeņa temperatūrai, lai tas neveidotu kancerogēnus savienojumus.

Ance Anna Šternberga iesaka izmantot pašu gatavotu riekstu pienu, vai iegādāties piena alternatīvas veikalā. Ja tomēr izvēlaties dzīvnieku izcelsmes produktu, receptes autore aicina izvērtēt kvalitāti – vislabāk pirkt no zināmiem lauksaimniekiem, kuri pārdod nepasterizētus piena produktus. Kazas piens būtu ieteicamāks nekā govs piens.

Atceries, ka melnie pipari līdz pat 2000 reižu uzlabo kurkumas asimilāciju organismā (pētījums veikts, analizējot 20 mg piperīna – melno piparu aktīvās vielas), tāpēc nebaidieties savu zeltaino pienu uzfrišināt ar nelielu piparu devu! Līdzīgs efekts piemīt arī ingvera saknei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!