Foto: Shutterstock
Pamazām tuvojoties siltajai sezonai, jāsāk tukšot un tīrīt arī saldētava, lai drīzi tajā varētu jau likt glabāties svaigus labumus. Taču ar saldētavas atkausēšanu nav tik viegli kā grīdas izmazgāšanu, tāpēc šādas tādas nianses jāzina, kā atvieglot procesu.

Pirms ķeries klāt pie saldētavas tukšošanas, jau iepriekš izdomā, kur liksi produktus, kas pēc tīrīšanas jāliek atpakaļ saldētavā. Tā kā saldētavas atkausēšana prasīs laiku, produkti var visai ātri atkust, un, kā zināms, atkārtota saldēšana nav vēlama. Pēc padoma lūkojāmies ''Cālis'' forumā, un šajā sakarā daudzi iesaka produktus likt lielākā bļodā un noglabāt pēc iespējas vēsākā vietā. Tieši tāpēc saldētavu atkausēt ieteicams vēl vēsajā sezonā, kad produktus var iznest laukā vai nolikt uz palodzes, balkona, lai pastāv kādu brīdi vēsumā tur. Produkti lēnāk atkusīs, ja ietīsi tos avīzēs.

Sadzīves tehnikas ražotājs ''Indesit'' iesaka saldētavu atkausēt vien tad, ja sarmas slānis izveidojies biezāks par 5 mm. Lai saldētava nebūtu tik bieži jāatkausē, svarīgi ik pa laikam noņemt apsarmojumu, izmantojot komplektā esošo skrāpi. Savukārt ''Gorenje'' atgādina, ka jau 24 stundas pirms atkausēšanas ieteicams ieslēgt ātrās sasaldēšanas funkciju, lai papildus sasaldētu pārtiku, kas atrodas saldētavā. Savukārt pirms saldētavas atkausēšanas un produktu izņemšanas ierīci izslēdz un atvieno no pieslēguma elektrībai.

Kad produkti izņemti un saldētava atbrīvota, uz grīdas ieteicams uzreiz izklāt absorbējošu drānu, kas savāktu atkusušo un nopilējušo ūdeni, turklāt svarīgi šo drānu ik pa laikam nomainīt pret sausu. Saldētavas durvis atstāj vaļā, izņem atvilktnes, kastes vai citus nodalījumus, ja ir iespēja, kādu trauku, lai augšējās virsmas kūstot sapilētu tur. Saldētavas durvis jāatstāj vaļā, līdz sarmas slānis ir pilnībā izkusis.

Atkausēšanu var paātrināt, ievietojot saldētājkamerā traukus ar siltu ūdeni, bet nekādā gadījumā neizmanto kādas elektroierīces, piemēram, fēnu vai ventilatoru. Būtiski saldētavas atkausēšanas brīdī būt mājās un ik pa laikam pārbaudīt, vai nekur garām nepil ūdens. Kad viss ledus atkusis, ierīci no iekšpuses iztīra un izslauka.

Sadzīves tehnikas ražotāji norāda, ka saldētavas iekšpusi var mazgāt tikai ar ūdeni un šķidriem tīrīšanas līdzekļiem. Nevajadzētu lietot abrazīvus vai stipras iedarbības tīrīšanas līdzekļus, piemēram, tādus, kas paredzēti nerūsējošā tērauda tīrīšanai. Tāpat nevajadzētu izmantot atkausējošus aerosolus, jo tie var sabojāt plastmasas detaļas. Tīrīšanas līdzekļa vietā var izmantot etiķi, sajaucot to ar remdenu ūdeni. Pirms atkal ievieto pārtiku saldētavā, ieslēdz ierīci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!