Uz kāda sena papirusa, kas aprakstīts ar tekstu grieķu valodā un kas vairāk nekā gadsimtu ticis uzglabāts mūmijas šķirstā Berlīnes Senās Ēģiptes muzejā, pati ar savu roku parakstījusies leģendārā Ēģiptes valdniece Kleopatra, apgalvo kāds holandiešu vēsturnieks.
"Kleopatras paraksts sastāv no viena vārda - "genestho" -, kas nozīmē "Dariet tā!" Tā ir karaliskā pilnvarojuma formula, kuru valdniekam bija jāuzraksta pašrocīgi," saka Groningenas universitātes reliģiju pētniecības zinātniskais līdzstrādnieks Pēters van Minnens.

No Ptolemaju dinastijas valdīšanas laika, kas ilga no 323.gada līdz 30.gadam pirms mūsu ēras, saglabājušies daudzi karaliskā nama dokumenti, tai skaitā arī ar valdnieku parakstiem, taču tās ir tikai oficiālās korespondences kopijas, kas iegravētas akmenī.

Van Minnens apgalvo, ka viņa atklātais dokuments esot oriģināls. Teksta lielāko daļu rakstījis sekretārs, taču vārds "genestho" apakšā parakstīts citā rokrakstā, un to esot veikusi pati valdniece.

Turklāt lappuses augšējā daļā pierakstīts arī datums, kad šo dokumentu saņēmusi kāda toreizējās Ēģiptes galvaspilsētas Aleksandrijas iestāde. Tas noticis aptuveni 33.gadā pirms mūsu ēras - laikā, kad valdīja Kleopatra.

Van Minnens šo dokumentu atrada nejauši kādā nesen publicētā rakstā par seno papirusu pētniecību. Teksts bija interpretēts kā sinhorēze jeb privāts līgums, nevis valdnieka rīkojums par nodokļu atlaidēm.

Izrādījās, ka vārdā nenosauktais rīkojuma devējs ir "valdnieku valdniece" Kleopatra, bet privileģētā persona, kas saņēmusi atļauju nemaksāt nodokļus, ir tolaik ietekmīgais romietis Publijs Kandidijs - Marka Antonija labā roka.

31.gadā pirms mūsu ēras jūras kaujā pie Aktijas Kandidijs komandēja sauszemes kājnieku armiju. Šajā kaujā nākamais Romas imperators Augusts Oktaviāns sagrāva Marka Antonija kara floti.

"Teksts rakstīts 33.gadā pirms mūsu ēras, un nepārprotami liecina par Kleopatras centieniem nostiprināt savienību ar Kandidiju. Viņš saņēmis atļauju, nemaksājot nodokļus, eksportēt līdz pat 10 000 maisiem Ēģiptes kviešu, un importēt uz Ēģipti līdz 5000 amforām vīna," raksta van Minnens.

Taču citi papirusu tekstu pētnieki pret šo atklājumu izturas piesardzīgi. "Ar papirusiem mums jābūtu uzmanīgiem, jo atklājumi šai jomā bieži vien mēdz būt pretrunīgi. Ar nepacietību gaidu van Minnena akadēmisko ziņojumu, un tikai pēc tam varēšu izteikt savu personīgo viedokli. Tomēr Kleopatra bija neparasta sieviete. Ar viņas roku rakstītais grieķu valodas vārds būtu jauks retums muzejam," atzīst papirusu tekstu speciālists Gvido Bastianini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!