Foto: DELFI
Pēdējos gados popularitāti gūst maināmo objektīvu kompaktkameras, kas vizuāli atgādina klasiskos tālmēra fotoaparātus. Viena no šādām kamerām, kas patiks ne vien retro stila cienītājiem, bet arī prasmīgiem fotogrāfiem, ir Fujifilm X-E1.

2010. gadā Fuji pārsteidza pasauli ar jauna formāta un retro izskata kameru, kas apvienoja vairākas unikālas tehnoloģijas - spoguļkameras cienīga izmēra matricu un hibrīdo skatu meklētāju, kurā apvienots optiskais un elektroniskais skatu meklētājs. Vēlāk ideja attīstījās, tika ieviesti maināmi objektīvi un 2012. gada sākumā klajā nāca izcila tālmēra stila fotokamera X-Pro1. Diemžēl kopā ar lieliskajām komponentēm nāca pārāk augsta cena, kas palika neaizsniedzama daudziem fotomākslas entuziastiem. Tomēr ilgi nebija jāgaida un jau pusgadu vēlāk Fuji laida klajā X-E1, kas būtībā ir mazliet mazāka, mazliet vienkāršāka un mazliet lētāka X-Pro1 versija.

XE-1 vairs nevar lepoties ar unikālo hibrīdo skatu meklētāju. Tā vietu ieņēmis elektroniskais ar 2.36 miljonu punktu OLED displeju. Mazāks kļuvis arī displejs kameras aizmugurē, taču tas joprojām ir pietiekoši liels, lai neradītu problēmas kameras lietošanā. Taču galvenais ir saglabāts - jaunās X sērijas maināmie objektīvi, ērti manuālās vadības slēdži un, protams, acij tīkamais retro dizains.

Kameras augšpusē ir iebūvētā zibspuldze, pieslēgvieta ārējai zibspuldzei, slēdzis un divas vienkārši lietojamas manuālās vadības ripas - slēdža ātruma maiņai un ekspozīcijas kompensācijai. Slēdža ātruma ripa, kurai ir iedaļas no sekundes 1/4 līdz 1/4000 daļai, ļauj jebkurā brīdī ātri pārslēgties starp manuālo un auto režīmu, bez papildus uzstādījumu maiņas ekrāna izvēlnē. Tas pats attiecas uz diafragmas maiņu, tikai tās vadība notiek tieši uz objektīva - iespēja izbēgt no auto režīma, vai, gluži pretēji, tajā atgriezties ir vienas kustības attālumā. Šī iespēja momentāni pārslēgt slēdzi un/vai diafragmu manuālajā režīmā noteikti patiks foto entuziastiem un profesionāļiem, savukārt iesācējiem ļaus ļoti vienkārši eksperimentēt.

Kamerā, kas ļauj uzņemt gan JPG, gan RAW formāta attēlus, ir iestrādāti interesanti attēla apstrādes efekti, kas simulē populārākās Fuji fotofilmiņas. Provia, Velvia, Astia un citi nosaukumi noteikti priecēs tos, kas reiz fotografējuši ar šīm klasiskajām fotofilmām. X-E1 piedāvā arī iespēju automātiski uzņemt attēlu visās variācijās, tā ļaujot nezaudēt kadru un dodot iespēju izvēlēties labāko rezultātu. Fotofilmu simulācija gan nedarbojas RAW režīmā, taču ir iespēja attēlus konvertēt uz JPG turpat kamerā.

X-E1 izmanto 16.3 megapikseļu APS-C matricu, kas ļauj uzņemt attēlus ar ISO no 100 līdz 25600. Līdz ISO 6400 attēli ir ļoti detalizēti un tajos ir maz trokšņu. Protams, pie augstākiem ISO detaļās sāk parādīties trokšņi un krāsu nobīde, jo īpaši tumšos apstākļos.

Fokusēšanai kamera izmanto kontrasta noteikšanas metodi. Pieejami vairāki fokusēšanas režīmi - daudzpunktu, centra, izvēles punkta un, protams, manuālais. Mainot fokusu manuāli, iespējams ekrānā redzēt attēla palielinājumu - tas ļauj daudz precīzāk uzstādīt fokusu izvēlētajā punktā. Diemžēl ar autofokusa darbību kamera mēdz pievilt. Labā apgaismojumā īpašu problēmu nebūs, taču tumšā vidē kamera "medīs" fokusu ilgāk nekā gribētos (un kā to spēj līdzīgi konkurentu izstrādājumi) un reizēm to tā arī neatradīs. Tomēr situācija nav kritiska un, iespējams, tiks uzlabota aparātprogrammatūras atjauninājumā.

Līdzīgi kā citām maināmo objektīvu fotokamerām, Fuji X-E1 litija jonu baterija paredzēta 350 kadru uzņemšanai (pēc CIPA standarta). Praksē šis skaits var izrādīties mazāks, ja kamera ilgi tiek atstāta ieslēgta un tiek izmantoti "resursrijīgi" režīmi, taču tas nav nekas ārkārtējs un ir salīdzināms ar citām, līdzīgām kamerām. Protams, tiem, kas plāno fotografēt īpaši daudz - piemēram, ceļojumos - ieteicams iegādāties papildus bateriju.

Fuji X-E1 ir lielisks instruments foto entuziastiem un profesionāļiem, kas kaut uz brīdi grib nolikt malā lielo spoguļkameru. X-E1 attēlu kvalitāte ir līdzvērtīga daudzu spoguļkameru sniegumam, bet tās salīdzinoši nelielais izmērs nodrošinās ērtāku lietojamību ikdienā. Ne visi gan būs gatavi iztikt bez optiskā skatu meklētāja - tiem būtu jāskatās dārgākā X-Pro1 virzienā. Vienīgais pieminēšanas vērtais kameras mīnuss ir salīdzinoši lēnāks autofokuss, taču ikdienas lietošanā - ģimenes pasākumos, ceļojumos utt - tas īpašas problēmas nesagādās. Galvenais - kamera dos iespēju izpausties fotomākslas cienītājiem, turklāt darīs to nezaudējot savu retro šarmu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!