Foto: Krista Dzidzēviča
Visu nedēļu strādāts un nosēdēts pie datora, brīvdienās kājas pašas ved no pelēkās pilsētas pie dabas krūts. Kad viltīgais rudens uzdāvina saulainu dienu, jāver vaļā karte un kaut uz labu laimi jāatrod galamērķis. Mūsu pirksts šoreiz attapās Krimuldas novada, Lēdurgā, kur ikvienam iespējams apskatīt aizmirsto dendroparku, kurš atšķirībā no citiem, ik dienas iekoptiem un apcirptiem dārziņiem, aizmirstībā turpinot augt, izveidojis pats savu gleznaino ainavu.
Foto: Krista Dzidzēviča

Ikgadējo Rudens godināšanas svētkus un baskāju skrējienu gan nokavējām, bet pasākuma izskaņās mierīgi varējām izbaudīt pamestos dārzus, bez liekam pūļiem un uzmanības novēršanas.

Pirmās sajūtas, ieejot dendroparkā, bija apjukums, jo teritorija ir plaša, takas neskaitāmas, bet tāda konkrēta maršruta, kā iziet visu dārzu, nebija. Bet tas jau laikam piestāv savvaļas aizmirstā dārza tēlam.

Ekskursiju sākām ar uzkāpienu Mudurgas Dižakmenī, kas ir divus metrus augsts un četrus metrus garš.

Foto: Krista Dzidzēviča

Tālāk devāmies iekšā mežā uz labu laimi minot, vai pareizais ceļš būs pa labi, pa kreisi vai taisni uz priekšu. Tā kā laika mums bija daudz un atbraucām tomēr atpūsties, bijām gatavi dārzu izstaigāt krustu šķērsu un tā iesaku darīt arī citiem, jo lēš, ka parkā atrodoties apmēram tūkstots dažādu koku un krūmu sugas, lai redzētu kaut lielāko pusi no tām, vajadzēs vismaz divas stundas.

Kur solis cauri brikšņiem jāliek, kur pāri apšaubāmam tiltiņam jāiet, parks ar katru soli pārsteidza no jauna. Dārza lielākais ieguvums ir šī patstāvība, paša veidošanās un dabīgās vides sajūta. Kāds krūms ir pāraudzis sevi varenībā, cits karstajās vasaras dienās izkaltis, kāds koks ar gadiem pieliecies tuvāk blakus sēdošajai puķu dobei, kāds bumbierkoks izaudzis varenāks par dažu labu ozolu. Interesanti, ka saskaitījām pārdesmit dažādu egļu šķirnes, katru savās krāsās, kuplumā un skuju lielumā.

Foto: Krista Dzidzēviča

Rudens dārzu iekrāsoja siltos pasteļtoņos. Uzgājām gan bambusu, gan bērzu, bumbieru un citu pašmāju koku neredzētas sugas, gan riekstkokus, kuru veltes arī paspējām nogaršot. Dārzā atradām dažādas nepazīstamas ogas, kuras ,kā vēlāk noskaidrojām, nebija indīgas, bet pat ārstnieciskas un ieteicamas diabēta slimniekiem. Internetā minēts, ka tās Latvijā slikti augot, tāpēc netiek izmantotas medicīnā. Kādas muļķības, dendroparkā krūmi aug griezdamies, tāpēc vien uzskatu, ka šai vietai ir sava maģija un, ja sanāk attapties Krimuldas pusē, noteikti parks jāizstaigā katram caurbraucējam.

Lieliska izvēle ģimenes brīvdienām svaigā gaisā, kur vecākiem atrast dažādas eksotiskas dārza veltes, bet mazākajiem izskrieties uz nebēdu!

Par Lēdurgas dendroparka izveidi lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!