Esmu daudz ceļojis pa pasauli, tai skaitā arī pa Ameriku. Nevar teikt ka esmu redzējis to visu, taču lielākas pilsētas, tādas kā New York, Washington, Atlantic city, Los Angeles, Las Vegas, Dallas, esmu apceļojis. Protams, arī burvīgo Sanfrancisko Kalifornijā. Ir tikai divi veidi kā pa īstam iepazītu un izjustu pilsētu. Pirmais - kādu laiku padzīvot tajā, vismaz mēnesi, un otrais - apciemot to vismaz 2 reizes. Dzīvojis Amerikā es nekad neesmu, taču šī bija otrā reize, kad viesojos Sanfrancisko.

Katram cilvēkam Sanfrancisko asociējas ar ļoti dažādām vietām. Vispopulārākās noteikti būs Golden gate tilts ("Zelta vārti"), Alkatrāzas sala ar cietumu, Hyde street iela ar troses tramvajiem, Golden gate park, kas pēc izmēriem pielīdzinās New York centrālam parkam, Palace of Fine arts monumentu vai 39. piestātni ar tās roņiem. Galu galā mēs esam redzējuši visas šīs vietas daudzās populārās filmās, piemēram "The Rock", "X-Men" vai "Rise of the Planet of the Apes". Man personīgi šī pilsēta asociējas ar Scott McKenzie dziesmu If You're Going To San Francisco. Šī pilsēta tiešām izstaro brīvības un viegluma sajūtu. Taču par visu pēc kārtas.

Lidot uz Sanfrancisko var praktiski no jebkuras vietas pasaulē. Protams, labāk to darīt jau no Amerikas. Biļete no Ņujorkas līdz Sanfrancisko izmaksās ap 100  - 150 ASV dolāriem vienā virzienā, kaut arī veicamais attālums ir pielīdzināms lidojumam no Rīgas līdz Kanāriju salām. Parasti lidmašīnas ir aprīkotas ar ekrāniem, internetu un citiem labumiem. Pati lidosta atrodas visai netālu no pilsētas, apmēram 20 minūšu braucienā ar taksometru.

Uz kartes Sanfrancisko škiet neliela, taču reāli tā nav. Protams, viņu nevar pielīdzināt Londonai vai Ņujorkai, bet ar kājām izstaigāt to noteikti nebūs iespējams. Pirmais par ko būtu jāparūpējas ir viesnīcas. To te ir pietiekami, taču cenas arī ir visai augstas. Kad Sanfrancisko bijām pirmo reizi, mēs samaksājam 100 dolārus par divām naktīm un mūsu numuriņā nebija pat tualetes (viss gaitenī). Salīdzinājumam - Lasvegasā par tādu naudu var noīrēt visai labu numuriņu 10-tajā stāvā. Vārdu sakot, ņemiet taksi un dodaties viesnīcas meklējumos. Pilsēta ir kalnaina, vietām gājēju ietves sastāv tikai no pakāpieniem, kas pārvietošanos ar bagāžu padara visai neērtu.

Pati pilsēta ir ļoti kontrastaina un var teikt, ka sastāv no 3 daļām - biznesa centra un tā apkārtnes (downtown), centrālās daļas ar populārākām pilsētas vietām, ieskaitot piekrasti, un piepilsētas privātmāju rajoniem, kuri atrodas pie Zelta vārtu parka un Klusā okeāna. Lai cik dīvaini tas nešķistu, biznesa centrs ir visnetīrākais. Tas sastāv no iespaidīgiem debesskrāpjiem, ieskaitot arī San Francisco populārāko piramīdveida debesskrāpi - tirdzniecības centru. Tā forma ir izskaidrojama ar to, ka piramīdveidīgās figūras nemet ēnu. Līdz ar to tas netraucē citām, blakus esošām zemākajām ēkām. Šajā rajonā ir arī vislielākā ubagotāju koncentrācija. Pēc būtības biznesa centrā nav arī īsti ko redzēt. Parastas ielas ar augstceltnēm. No biznesa centra var nonākt tieši krastmalā pie Bay tilta. Tas ir tik pat liels kā Zelta vārti, pat garāks, taču ne tik populārs. Biznesa centrs iziet uz ziemeļu un austrumu krastmalas pusi, bet visu pilsētu no 3 pusēm ieskauj krastmalas ar ostām. 

Viennozīmīgi, apskates vērta ir pilsētas centrālā daļa. Tā sākās ar China town. Ir daudz dzirdēts, ka San Francisco ķīniešu kvartāls esot pats skaistākais visā ASV. Es tam īsti nepiekrītu. Kvartālam nav ne vainas, taču neko īpašu un atšķirīgu tur neieraudzīsiet - mazi veikaliņi ar ķīniešu dekorācijām un restorāniem, kuri nemaz nav lēti. Arī iepirkties tur nav izdevīgi. San Francisco ir pilns ar lieliem veikaliem, tādiem kā TjMax (TkMax Anglijā) vai Macy's.

Pēc ķīniešu kvartāla es noteikti ieteiktu aiziet uz Hyde street ielu. Tā ir tieši tā iela, pa kuru iet populārie San Francisco tramvaji. Pievērsiet uzmanību, ka tiem nav vadu, tie tiek vilkti ar trosēm, kas izvietotas zem trotuāra. Līdz ar to tie pat nav īsti tramvaji, bet gan velkamie vagoniņi (cable cars). Brauciens šādā tramvajā jums izmaksās 6 ASV dolārus.

Pēc izbrauciena tramvajā ieteiktu vienkārši pastaigāties, lai apskatītu, piemēram, populāro, šķiet, līkumaināko un ziediem rotātāko pasaules ielu - Lombarda ielu, no kuras redzams līcis ar Alkatrazas salu. Tieši šis skats ar braucošiem tramvajiem tiek visai bieži izmantots filmās un pat spēlēs. Ielas beigās atrodas krastmala, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz Zelta vārtiem un jau pieminēto Alkatrāzu. Tur atradīsiet mazus veikaliņus un restorānus, un, protams, arī populāro 39. Piestātni (Pier 39), kur mitinās desmitiem ja ne simtiem roņu. Viņus tur neviens nav atvedis, un neviens netur. Viņi piestātni izvēlējušies kā atpūtas vietu. Līdz ar to es teiktu, ka Hyde street kopā ar krastmalu ir ceļš, kurš ir jānoiet ikvienam, kas grib apskatīties īstu San francisko. Tas arī nav pārāk garš - ap 5 km, taču gatavojieties arī dažiem stīpiem kāpumiem. Krastmalā var arī garšīgi paēst. Var atrast gan vietējo virtuvi, gan arī visai populāras vietas, kā "Rock Cafe". Pa cik šī ir arī ostas pilsēta noteikti jānogaršo jūras gardumi, krabji, zutis un garneles. 


Un tagad par galvenajiem apskates objektiem. Pilsētas rietumu pusē atrodas 5 kilometrus garš, taisnstūra formas Zelta vārtu parks, kurš ļoti atgādina Ņujorkas Centrālparku. Abus šos parkus ir projektējis viens un tas pats cilvēks. Zelta vārtu parks ir lielāks par Centrālparku, taču Centrālparks, savukārt, Sanfrancisko parkam "iekabina" apmeklētāju skaita ziņā.

Zelta vārtu parkā tiešām ir daudz ko redzēt - zinātnes muzeji, botāniskie dārzi, Japānas dārzs un ezeri. Ir nepieciešamas vismaz divas stundas, lai tikai izietu tam cauri. Un pats interesantākais jūs sagaida pašās beigās - parks iziet tieši Klusā okeāna piekrastē. Šī ir mana vismīļākā Sanfrancisko vieta - neaprakstāmi skaista! Klusais okeāns ir tiešām vērienīgs un vairākus simtus metrus plaša, zeltaini baltu smilšu pludmale. Pludmalē gandrīz vienmēr ir spēcīgs vējš un viļņi, tāpēc tā piemērota sērfošanai un kaitošanai. Gar piekrasti ved ceļš, un cilvēki brauc ar riteņiem, sērfo, skraida ar suņiem. Praktiski visi sporto. Šī ir pavisam cita pilsēta!

Vietā kur Klusais okeāns satiekas ar Sanfrancisko līci, atrodas "Cliff House" -  restorāns pašā klints virsotnē, no kura paveras elpu aizraujošs skats uz Kluso okeānu un piekrasti. Starp citu, cenas tur ir visai adekvātas - apmēram 30-40 dolāri uz cilvēku, ieskaitot alus kausu. Ejot gar līča piekrasti tālāk var nonākt brīnišķīgā dabas parkā, no kura ir redzami arī Zelta vārti - ieejas vārti pilsētā. Apbrīnojami! Protams, lai noietu visu šo gabalu, jums būs nepieciešama vesela diena. Taču tas absolūti ir tā vērts.

Nu un beidzot mēs esam tikuši līdz galvenajam San Francisco simbolam - Zelta vārtiem. Tas ir objekts numur viens, kuru visi vēlas apskatīt un pieder pie "must see" kategorijas. No attāluma tas ir visai viegli izdarāms, taču tikt turp kājām nav pats vieglākais uzdevums. Pirmkārt, jau pietiekami lielais attālums no pilsētas, otrkārt, ceļš jāmēro pa šosejas malu, kur vienīgais apskates vērtais objekts ir  Palace of Fine arts monuments. Protams, vienmēr ir iespēja izmantot sabiedrisko transportu.

Pie paša tilta ir izvietots monuments ar īsu aprakstu par tilta vēsturi un darbības principiem. Tāpat tilts ir aprīkots ar gājēju ietvi, kas ļauj arī pastaigāties pa to. Diemžēl neviens transports neiet pāri tiltam, jo tas skaitās jau ārpus pilsētas. Arī pāriet tiltu ar kājām nav tik ātri, tā garums ir gandrīz 3 kilometriem. Vienīgais iemesls, kāpēc būtu vērts tikt pāri tiltam ir pakalni, kas atrodas otrā galā, un tā ir vieta, no kuras tiek fotografēti populārākie Sanfrancisko skati. Mēs nomājām auto, tāpēc varējām uzbraukt pakalnos. Skats ir tiešām apbrīnojams. Var redzēt, kā Klusais okeāns ieplūst līcī, un apskauj pilsētu no visām pusēm. Naktī, pilsētas gaismu un zvaigžņu mirdzumā tas izskatās vēl aizraujošāk. 

Populāro Alkatrāzas cietumu es tā arī neesmu redzējis. Diemžēl, lai tur nokļūtu ir jāgaida lielās rindās uz kuģīti un tad atkal jāgaida, lai tas atvestu atpakaļ. Taču ņemot vērā, ka gadā to apmeklē 1,5 miljoni cilvēku, laikam ir vērts vienreiz tur aizbraukt.

Lai kārtīgi iepazītu Sanfrancisko, jums būs nepieciešamas vismaz 3 dienas. Protams, ja ir laiks un iespēja paņemt mašīnu, es noteikti ieteiktu arī braukt uz dienvidu pusi gar piekrasti. Klusā okeāna piekrastes 500 kilometrus garais ceļš starp Sanfrancisko un Losandželosu skaitās viens no skaistākiem pasaulē. Esmu pa to braucis tikai 120 kilometrus līdz Santa Krūzai un šajā nelielajā ceļa posmā mēs apstājāmies vairāk kā 10 reižu. Šādam skaistumam vienkārši nedrīkst braukt garām! Pa šo ceļu var aizbraukt arī līdz Red Wood parkam, kur atrodas pasaulē lielāki sekvojas koki. Turpat arī atrodas silīcija ieleja ar visiem galvenajiem "Google", "Apple", "Facebook" un "Microsoft" ofisiem.

Daži ieteikumi, plānojot savu ceļojumu uz Sanfrancisko:

Sagatavojiet labus apavus un ērtas drēbes. Staigāt nāksies daudz.

Pusdienas iespējams paēst par 20 līdz 40 dolāriem (piemēram, steiks ar kartupeļiem, salātiem un dzērieniem). Noteikti pagaršojiet krabjus. Tā ir vietēja delikatese, kas jums izmaksās apmēram 30 dolārus.

Sabiedriskā transporta biļete (neskaitot troses tramvajus) ir derīga 90 minūtes. Līdz ar to jūs varat izkāpt pastaigāties un vēlreiz paspēt kaut kur aizbraukt ar jebkuru transportu.

Sabiedriskajā transportā neņem kredītkartes un papīra naudu. Nauda tiek mesta speciālā mašīnā, kas skaita naudu automātiski. Atlikums netiks izsniegts.

Vietēji ir ļoti laipni un izpalīdzīgi. Droši jautājiet, ja nepieciešama palīdzība!

Mašīnu vēlams iznomāt savlaicīgi, tādējādi, krietni ieekonomēsiet.

Peldēties Klusajā okeānā, visticamāk, jums negribēsies, auksto straumju dēļ.

Vairāk par Ingus Krūklīša ceļojumu piedzīvojumiem lasiet viņa blogā http://ingustravel.com.

Ja vēlaties dalīties savā ceļojumu pieredzē, sūtiet savus ceļojumu vai foto stāstus uz e:pastu celojumi@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!