Foto: Privātais arhīvs
Jau pirms astoņiem gadiem vēlējos nokļūt Karību jūras salās, jo ne tikai skaistā daba, tropu klimats, citāds biznesa modelis, bet arī populārais zemo nodokļu režīms un potenciāli augoša uzņēmējdarbības vide lika pievērst uzmanību šim reģionam. Apvienojot darbu ar atpūtu, nolēmām doties uz šo burvīgo vulkānisko salu virkni.
Foto: Privātais arhīvs

Mazo Antiļu salu grupa ietver sevī vairākas salas, taču man bija iespēja apmeklēt tādas salas kā Antigva, Barbuda, Sentkitsa un Nevisa, Grenāda, Sentlūsija, Sintmārtena salas, katra atšķirīga un īpaša. Burvīgā Karību jūra ar dzidro, silto ūdeni un skaistajām pludmales smiltīm, kokospalmu ieskauta, rada sirreālu, laimes pilnu sajūtu. Sadarbības partneru konferences ietvaros mums tika dota iespēja apceļot visas šīs salas, katru iepazīstot tuvāk.

Antigva un Barbuda ir slavena ar garāko krasta līniju visā Karību jūras reģionā. Viens no spilgtākajiem brīžiem, kas palicis atmiņā, ir vietējo Antigvas iedzīvotāju pludmales daudzumu aizrautīgā slavināšana, ne velti – šajā teritorijā tās ir 365, sanāk pa vienai katrai gada dienai. Izrādot cieņu, uzmanīgi uzklausījāmies iedzīvotāju stāstus, kas bija ļoti interesanti.

Foto: Privātais arhīvs

Vēsturiski salu iedzīvotāji ir bijuši Apvienotās Karalistes pakļautībā, turklāt šejienes iedzīvotāji ir kolonistu masveida vergu iepludināšanas laikā atvesto ļaužu pēcteči. Tādēļ ikdienā var ļoti manīt savas valsts slavināšanu, jo pilnīga neatkarības iegūšana un iestāšanās Britu sadraudzības sastāvā ir svarīgs un neaizmirstams fakts, ar ko ir jālepojas ik mirkli. Ir vērts ieklausīties, jo šie ir vienīgie pārstāvji, kas sniedz priekšstatu par šādu dzīvesveidu.

Lietus meži un vulkāni ir tās dabas bagātības, kas raksturo Sentkitsa un Nevisa salu, var apgalvot, ka tā ir vistropiskākā no visām salām. Tropu meži aizņem lielāko daļu salas. Neaizmirstami dabas dārgumi kā skaistais kanāls, kas atdala vienu salu no otras, ūdenskritumi, upes, plašās ielejas un pasakainās pludmales ir apskates vērti.

Foto: Privātais arhīvs

Grenādas vietējo iedzīvotāju lepnums viennozīmīgi ir ruma rūpnīca, kas ir viena no retajām privātajām ruma rūpnīcām, kas saglabājusi savu sākotnējo izskatu no 1785. gada. Turklāt tā ir vecākā funkcionējošā ūdens pašgājēja degvīna tecinātava ne tikai Grenādā, bet arī visā Karību jūras reģionā. Vietējie iedzīvotāji ļoti seko līdzi ruma tapšanas procesam un bauda vietējo ražojumu. Jāpiemin, ka šīs teritorijas lepnums ir arī Grenādas šokolādes uzņēmums, kur tiek ražota eko tumšā šokolāde, izmantojot saules enerģiju, kā arī saules baterijas, kas atrodas uz rūpnīcas jumta. Šim reģionam ir raksturīgi izmantot dabai draudzīgus resursi.

Neskatoties uz to, šajā paradīzes stūrī var novērot attīstību salu infrastruktūrā. Spītējot dabas stihijām, iedzīvotāji aktīvi mēģina atjaunot iedzīvi pēc pieredzētajiem orkāna postījumiem, un pasaules lielvalstis kā Ķīna sniedz atbalstu. Barbudā ir pilnīgi jauns lidostas terminālis pēc visiem Eiropas Savienības standartiem. Aizraujoša un vienlaikus nepierasta ir Sintmārtenas lidosta, kurā lidmašīnu nosēšanās ceļš ir pāris metrus virs pludmales. Pārlidojumi no salas uz salu vidēji ilgst 30 līdz 40 minūtes.

Interesanti, ka elektroenerģijas apgāde balstās uz ģeneratoriem, bet vietējiem viņu mierīgajā ikdienā tas absolūti netraucē, un jau pēc neilga laika uz salas tas kļūst saprotams. Tāpat kā attīstību, iedzīvotāji ļoti augstu vērtē viņiem sniegto dabu, un tās saglabāšana ir prioritāte. Tādēļ ceļotājiem ieteiktu cienīt šo ārkārtīgu skaisto dabas stūri, ļaujot tam ieturēt distanci no cilvēku aktivitātēm. Šajā reģionā novērojami dažādi kontrasti gan attīstības, kultūras un drošības ziņā. Jāatminas, ka ir apgabali, kuri joprojām ir ļoti bīstami vietējiem un tūristiem, tāpēc svarīgi izpētīt un gūt ieskatu par galamērķi.

Foto: Privātais arhīvs

Arī pasaulē slavenas personas izvēlas šo reģionu, jo, pretēji klasiskajiem galamērķiem kā Bahamu salas, Havaju salas, Maiami un Florida, Karību jūra ir jauns, potenciāli augošs reģions, kurā sabiedrības uzmanība ir krietni mazāka. Turklāt aizvien biežāk cilvēki izvēlas "lifestyle" tūrismu, dzīvojot elpu aizraujošās villās, atšķirīgā klimatā.

Tādēļ ceļotājiem, kuri vēlas izbaudīt pasakainu atpūtu un doties uz šo paradīzes nostūri, jārēķinās, ka ceļojuma izmaksas ir lielākas, nekā izvēloties tradicionālos galamērķus. Šī iemesla dēļ ieteiktu laikus plānot maršrutu un iegādāties biļetes – tā sanāks lētāk. Varu apgalvot, ka šis piedzīvojums atmaksāsies, sniedzot lielisku pievienoto vērtību un gūstot neaizmirstamas atmiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!