Foto: Kristiāna Mārtinsone

Viena no pasaules svarīgākajām ostas pilsētām ar neatvairāmu Karību jūras reģiona šarmu – tā par Kartahenu Kolumbijā rezumē bloga "istscelotajs.wordpress.com" autore Kristiāna Mārtinsone, kura turpinājumā izcēlusi svarīgās apskates vietas, kā arī lieliskus padomus citiem ceļotājiem.

Šī nu jau pasaulslavenā un tūristu vidū ļoti iecienītā pilsēta Karību jūras krastā tika izveidota 1533. gadā, un tās vēsturei ir raksturīgi nepārtraukti Eiropas pirātu iebrukumi (spāņu administrācijas laikā), kā rezultātā savulaik tā bija nocietinātākā pilsēta Dienvidamerikā. Pilsētas vēsturisko centru ("Ciudad Amurallada" jeb Nocietinātā pilsēta) joprojām ieskauj šie iespaidīgie mūri, pa kuriem varam doties arī pastaigā.

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Šodien Kartahena ir viena no Kolumbijas, Karību jūras un pat pasaules svarīgākajām ostas pilsētām. Savukārt "Ciudad Amurallada" 1984. gadā tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Šajā ar arhitektūras daudzveidību (militārā, spāņu baroka, spāņu koloniālā, neoklasiskā u.c.) bagātajā pilsētā vidējā gaisa temperatūra visu gadu ir 29 grādi ar augstu mitruma līmeni un tai raksturīgo patīkamo vējiņu, kas padara augsto temperatūru daudz patīkamāku.

Apskates objektu Kartahenā netrūkst – sākot ar pilsētas mūriem, Svētā Filipa cietoksni ("Castillo de San Felipe de Barajas") un Inkvizīcijas pili, beidzot ar katedrāli, Pulksteņtorni ("Torre de Reloj"), "San Pedro Claver" klosteri vai pieminekli indietei Katalīnai.

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Pilsētā ir daudz brīnišķīgu laukumu: Bolīvara ("Plaza Bolívar"), Svētās Svētdienas ("Plaza Santo Domingo"), kā arī Velvju laukums ("Plaza de las Bóvedas") u.c. Vienreizējā piedzīvojumā var izvērsties vienkārša pastaiga pa vēsturiskā centra ielām, kuras pārsteigs gan ar atmosfēru, gan arhitektūru un tās krāsām, kā arī ar kvalitatīvu un gardu restorānu un kafejnīcu klāstu.

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Jāsaka gan, ka ar šo pēdējo, proti, restorāniem, kafejnīcām un ar nakts dzīvi, slavena ir pilsētas jaunā daļa jeb "Bocagrande", kas pilsētas ainavā izceļas ar debesskrāpjiem,no kuriem paveras skats uz iedzīvotāju iecienīto pilsētas pludmali. Šeit atradīsi arī divus iepirkšanās centrus.

Pati, pludmales priekus kārodama, izvēlējos palikt viesnīcā tieši šajā pilsētas daļā. Arī cenas salīdzinājumā ar "Ciudad Amurallada" bieži ir zemākas, lai gan nevaru noliegt, ka vilinoša ir doma par viesnīcu vēsturiskajā centrā. Pats ekonomiskākais pilsētas kvartāls, kurā apmesties, ir "Getsemaní".

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Protams, pilsētā varat apmeklēt arī vairākus muzejus: Modernās mākslas muzejs, Karību jūras kara flotes muzejs, "Zenú" zelta muzejs (spāniski: "Museo del oro"; bez maksas), Kakao muzejs u.c. Jāatzīmē, ka pilsētā katru gadu norisinās arī Nacionālais skaistuma konkurss.

Foto: Kristiāna Mārtinsone

Kartahenā dzīvo gandrīz viens miljons iedzīvotāju un pa to bez problēmām iespējams pārvietoties ar sabiedriskajiem autobusiem, kuru šoferus pēc redzētā varu dēvēt par īstiem meistariem. Kolumbiešiem ir tāds pašiem savs, haotiskais braukšanas stils, bet, neskatoties uz to, pasažieri jūtas pat ļoti droši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!