Foto: DELFI



12 kilometrus uz ziemeļiem no Šauļiem atrodas slavenais Krustu kalns (Kryžių kalnas) – daudzu kristiešu iecienīta svētceļojumu vieta. Aprakstīt šo unikālo kultūras pieminekli ir praktiski neiespējami, tāpēc portāls "Delfi" pēc viesošanās piedāvā plašu foto galeriju un sešus interesantus faktus par Lietuvas Krustu kalnu.

Krustu skaits. 1900. gadā, kad krusti oficiāli tika skaitīti pirmo reizi, to bija tikai 130. Šobrīd to skaits tiek lēsts krietni virs 200 tūkstošiem, taču saskaitīt tos ir ārkārtīgi grūti, jo uz daudziem lielajiem krustiem ir sakārti vairāki desmiti mazāku krustiņu.

Neilgi pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas entuziastu pulciņš no Šauļiem centās krustus saskaitīt. Pēc viņu aprēķiniem sanāca, ka tobrīd uz kalna bija 14 387 lielie krusti (1112 augtāki par trim metriem, no kuriem 130 augstāki par četriem metriem), kā arī aptuveni 41 000 mazo krustiņu.

Krustu kalna izcelsme. Šobrīd vairs neviens nezina, kā kalns radies un kad tika uzlikts pirmais krusts. Minējumu ir daudz, turklāt tie saistīti ne tikai ar kristietību, bet arī ar pagānismu. Vēstures hronikās kalns pirmo reizi pieminēts 1850. gadā, un tiek uzskatīts, ka pats pirmais krusts uzlikts 1831. gadā.

Padomju buldozeri. Tā kā opijs tautai ir kaitīgs, padomju varai nepavisam nepatika katoļu krusti, tāpēc 1961. gadā ar buldozeriem un uguni tika iznīcināti 1500 krusti. Tas pats regulāri tika darīts arī septiņdesmitajos, mēģinot kalnu arī appludināt, taču pēc visiem šiem grautiņiem krustu kļuva aizvien vairāk un vairāk.

Labākā reklāmas akcija. 1993. gada 7. septembrī Krustu kalnā viesojās Romas pāvests Jānis Pāvils II un atstāja tur savu krustu. Labāka PR akcija nav iedomājama, un kopš tā laika kalna apmeklētāju skaits no visas pasaules aizvien palielinās.

Kalns bez apsardzes. Pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas pie Krustu kalna tika nozīmēta apsardzes vienība, taču 1995. gada 26. septembrī kāds psihiski nelīdzsvarots Šauļu iedzīvotājs tur nošāva policijas darbinieku, tāpēc apsardze drīz vien tika atcelta.

Krustu materiāli. Krustu kalnā apskatāmi gan rūpīgi gatavoti krusti no koka, marmora un metāla, bet redzams, ka cilvēki reizēm improvizējuši uz vietas vai gribējuši būt oriģināli - kalnā ir krusti no zariņiem, motociklu detaļām, zīmuļiem un pat košļājamajām gumijām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!