Foto: Privātais arhīvs

Gruzija jau kādu laiku ir piesaistījusi latviešu uzmanību, un patiešām nav brīnums – krāšņa daba, atvērti cilvēki, daudz interesanta un vēl neiepazīta ir šajā zemē. Varbūt arī vienojošā pēdējā gadsimta vēsture latviešus vilina uz Gruziju, tāpat kā asociācijas ar kādu slavenu Padomju Savienības laika filmu, bet fakts paliek fakts, ka latvieši uz Gruziju dodas aizvien vairāk – vasarā pārgājienos un vīna tūrēs, bet tagad ziemā – slēpot un snovot.

Gruzija pēc teritorijas ir tikpat liela kā Latvija, bet šai mazajai valstij ir veicies ar tās ģeogrāfisko stāvokli. Kā uzskata paši gruzīni, Dieviņš viņiem ir dāvājis paradīzi zemes virsū, kur iespējams peldēties siltajos Melnās jūras ūdeņos un stundas laikā nokļūt baltajos Kaukāza kalnos, lai slēpotu – vai tiešām to var paveikt stundas laikā, katram pašam jābrauc un jāizmēģina. Bet tas, ko tiešām var garantēt, ir Gruzijas balti sniegotie kalni ziemā! Par to arī šis raksts – par ziemas sporta iespējām Gruzijā!

Šobrīd Gruzijā ir četri slēpošanas kūrorti – Bakuriani, Gudauri, Mestia un Gomarduli. Slavenākie no tiem ir Gudauri un Bakuriani.

Gudauri vārds jau kādu laiku ir izskanējis tālu un dzirdēts starp Free Ride cienītājiem, un ne velti! Kūrorts ir slavens ar ārpus trases slēpošanas un snovošanas iespējām. Tas atrodas vairāk nekā 2000 metrus augstumā virs jūras līmeņa. Ar pacēlājiem ir iespēja tikt ne tikai uz tīrītājām trasēm, bet arī doties lejā pa piesnigušajām kalnu nogāzēm. Gudauri kalni ir bez stāvām nogāzēm un kokiem, tāpēc slēpotāji gandrīz jebkurā vietā var nogriezties no trases un doties meklēt savu maršrutu.

Jāsaka, ka kūrorts ir salīdzinoši jauns un vakarpusē, kad pacēlāji tiek slēgti, kūrortā netiek piedāvātas plašas klasiskās nakts izklaides iespējas, bet tieši tas ir Gruzijas šarms – ir jāatrod kāds vietējais sarunu biedrs un tuvējā krodziņā jāpavada vakari, baudot vīnu, čaču un iepazīstot vietējo kultūru. Vēl Gudauri noteikti jāpiemin kā vienīgais slēpošanas kūrorts Gruzijā, kur ir pieejams Heli-skiing – slēpošana no virsotnēm, kuras var sasniegt vien ar helikopteru, kas, protams, nav lēts prieks, bet noteikti lētāks nekā citviet Eiropā.

Bakuriani – savulaik šajās slēpošanas trasēs trenējās padomju kalnu slēpotāju izlase. Pirmoreiz slēpošanas kūrorta vārds jau parādās Krievijas caristes laikā, kad caru Romanovu ģimene izvēlējās šo vietu par atpūtas un veselības kūrortu. Kūrorts atrodas netālu no Boržomi, un cilvēki turp dodas svaigā gaisa un veselīgās atmosfēras dēļ. No Boržomi uz Bakuriani ved kalnu vilcieniņš – Kukuška – tā to sauc vietējie. Interesanti, ka pats Gustavs Eiffels ir projektējis vienu no dzelzs tiltiem, kuru šķērso šis vilcieniņš. Bakuriani slēpošanas kūrorts vairāk būs piemērots ģimenēm ar bērniem, jo tur ir arī vairākas slēpošanas skolas un daudzas trases ir piemērotas arī bērniem. Tiem, kas vēlas ātru un garu trasi, tomēr Bakuriani kalni liksies pārāk mazi, toties Bakuriani ir padomājuši par citām aktivitātēm, ir iespēja nomāt kvadraciklus, sniega motociklus un nodarboties ar distanču slēpošanu, vakaros ir pieejami daudz un dažādi krodziņi, kinoteātris un naktsklubi.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Mestia – Svanetijas reģiona galvaspilsēta. Šajā reģionā ir fantastiska iespēja redzēt kaut ko patiesi vēsturisku un autentisku, cilvēka roku maz ietekmētu dabu un ciematus, kur cilvēki vēl arvien dzīvo kā pirms 500 gadiem. Svanetija ir viens no nošķirtākajiem Gruzijas reģioniem, un, lai tur nokļūtu no Tbilisi, nepieciešama vesela diena, bet ne jau tādēļ, ka slikts ceļš – tas tagad jau ir labs, bet ved cauri un apkārt visiem Kaukāza kalniem. Tādēļ garajā braucienā ir vērts doties kaut vai fantastisko dabas skatu dēļ. Pašam slēpošanas kūrortam ir vien četri gadi, bet tad, kad nekur vēl nav sniega, tieši Mestia ir drošākā vieta, kurp doties, lai pēc sniega izslāpušie to atrastu.

Zemākās kalnu nogāzes ir mežiem klātas, bet trases ir iztīrītas un norobežotas tā, lai slēpošana tur būtu droša. Ja ir vēlme mazliet pastaigāt, tad arī ir daudz iespēju Free Ride slēpošanai / snovošanai.

Pati Mestia arī ir ļoti eksotika vieta ar daudzajiem svānu ciematu tornīšiem. Kādā brīvākā dienā, atpūšoties no slēpēm, var aizbraukt uz Eiropas augstāk apdzīvoto ciematu Ushguli, kas atrodas šajā apkaimē.

Gomarduli ir jaunākais slēpošanas kūrorts Gruzijā. Tas atrodas Adžāras reģionā, divu stundu attālumā no kūrortpilsētas Batumi. Šis gan ir ļoti jauns slēpošanas kūrorts, un paši gruzīni par to runā galvenokārt tādēļ, ka līdz Melnajai jūrai nav tālu. Jādomā, ka arī latviešiem tas varētu būt interesanti, jo Melnās jūras ūdens temperatūra pat ziemā varētu nelikties tik auksta, bet pats slēpošanas kūrorts gan būs piemērots tikai tiem, kam patīk atklāt jaunas vietas – viesnīcu izvēle pagaidām nav plaša, nemaz nerunājot par vakara izklaidēm.

Lai gan Gruzija slēpotājus sāk aicināt jau no decembra, drošākais un ieteicamākais laiks, lai dotos uz Gruziju slēpot, ir janvārī un martā. No Rīgas airBaltic piedāvā tiešos lidojumus uz Tbilisi – Gruzijas galvaspilsētu. Gudauri ir divu stundu brauciena attālumā no Tbilisi, Bakuriani trīs stundu brauciena attālumā. Gomarduli – var nokļūt arī no Tbilisi puses, braucot četras līdz piecas stundas, bet Mestija, ja nav pieejami lidojumi, kas ļoti atkarīgi no laika apstākļiem kalnos un bieži tiek atcelti, tad astoņu līdz desmit stundu brauciena attālumā no Tbilisi.

Vēl, lai nokļūtu Gruzijā, var braukt pie mūsu braļukām uz Lietuvu, jo no Viļņas ir iespējams lidot uz Kutaisi ar Wizzair aviokompānijas lidmašīnām. Kutaisi ir otra lielāka Gruzijas pilsēta un atrodas valsts centrālajā daļā. No Kutaisi tuvāk būs doties uz Mestijas kalnu kūrortu, kas būs četru stundu brauciena attālumā vai Bakuriāni - trīs līdz četru stundu attālumā.

Foto: Privātais arhīvs

Ieteikums. Lai arī Gruzija ir izslavēta kā ļoti izpalīdzīga un viesmīlīga valsts, būtu jāņem vērā, ka tūrisms pašlaik ir viņu galvenais ienākumu avots, tāpēc īpaši ziemas tūrisma sezonā rezervēt naktsmājas, transfēru vai ceļojumu, drošs paliek drošs, iesakām ar tūrisma aģentūru un kompāniju palīdzību, lai tad, kad esat veiksmīgi nonākuši Gruzijā, vairs nav nekādu problēmu un var baudīt tās labumus, jo vīns tur ir lielisks, virtuve – sātīga un garda, dabas skati – fantastiski, un sirsnīgi cilvēki garantēti, lai kur arī jūs nolemtu slēpot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!