Foto: DELFI Aculiecinieks
Mežaini pakalni vienā pusē, jūra otrā pusē - poļu kūrortpilsēta Sopota pie Gdaņskas līča ir lieliska vieta, kur pavadīt vasaras atvaļinājumu.

Līdz Otrajam pasaules karam Sopota ar elegantiem kazino un luksusa viesnīcām tika saukta par ziemeļu Montekarlo. Tolaik, kad pilsētu vēl sauca par Zopotu, to lielākoties apmeklēja vien ļoti turīgi cilvēki, bet mūsdienās tā ir lieliska vieta dažādiem ceļotājiem un atpūtniekiem.

Klimats Sopotā ir maigs, tur nav daudz kukaiņu, bet ūdens ir siltāks nekā citos Baltijas jūras kūrortos. Pilsētas apmeklētākais tūrisma objekts ir koka mols, kas sniedzas jūrā 500 metru garumā un tādējādi ir garākais Eiropā. Katru gadu to apmeklē aptuveni divi miljoni tūristu. Daudz pazīstamu tūrisma objektu pilsētā nav, tomēr to atsver draudzīgā un daudzu jauniešu radītā atmosfēra, kas valda kūrortā, kā arī garā balto smilšu pludmale.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Tie, kam tīk pārmaiņas, var doties ekskursijās uz Gdaņsku.

Brauciens "Ātrajā pilsētas vilcienā" ilgst nepilnu pusstundu, bet kādreizējā ordeņa pils Marienburga - liela gotikas ēka, kas kādreiz bija viena no vislabāk nocietinātajām pilīm Eiropā, atrodas vien 60 kilometru attālumā.

Sopota tiek dēvēta par Polijas "vasaras galvaspilsētu", kas pēdējās divās desmitgadēs kļuvusi par darba cilvēku kūrortu. Abas lielās luksusa viesnīcas pludmalē pieder divām pazīstamām viesnīcu ķēdēm. Viena no viesnīcām ir 1927. gadā atklātā tradicionālā viesnīca "Grand Hotel", kur agrāk apmetās pazīstami viesi, bet arī mūsdienās tā piesaista turīgāko ceļotāju daļu. Lielākā daļa atpūtnieku nakšņo kādā no daudzajām lētākām naktsmītnēm.

1823. gadā Napoleona armijas ārsts Johans Georgs Hafners no Elzasas Sopotā dibināja pludmales sanatorija, kas strādā arī šodien un aicina klientus, kam nepieciešama rehabilitācija. Tomēr lielākā daļa viesu vasarā izvēlas īstu pludmales dzīvi. Brīvdabas diskotēkas dažkārt beidzas tikai ar saullēktu, bet 101 gadu vecajā estrādē notiek koncerti, kur viesojies pat Eltons Džons.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pastaigāties pa pilsētu tā vien aicina par "Monciak" dēvētā gājēju zona, kas stiepjas paralēli pludmalei. Tur ir kafejnīcas, restorāni, uzkodu bistro, veikali, atjaunoti nami. Tur atrodas arī ēka, kuras priekšā jebkurš Sopotas viesis apstājas - māja izskatās pēc saspiestas alus bundžas un vietējie to dēvē par "Piedzērušos māju". Tā celta stilā, kas atgādina par spāņu arhitektu Antonio Gaudi.

Sopotā apskatāma arī māja, kur pasaulē nācis ekscentriskais aktieris Klauss Kinskis (1926-1991). Viņš kļuva pazīstams ar filmām "Fickaraldo" un "Nosferatu". Pie mājas novietota piemiņas plāksnītē un atklāts bārs, kas nosaukts aktiera vārdā un kur tiek rādītas viņa filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!