Foto: Shutterstock

Nav nekāds pārsteigums, ka Barselonas arhitektūrai ir ļoti liela nozīme, un tā uz mūsdienu mākslu atstāj lielu iespaidu. Tūkstošiem studentu katru gadu dodas uz Barselonu, lai apgūtu modernismu un uzzinātu par slaveno spāņu arhitektu un dizaineri Antoniju Gaudi (Antoni Gaudí), kurš tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem māksliniekiem vēsturē.

Taču Barselona ir pārbagāta arhitektūras pieminekļiem ne tikai pateicoties Gaudi, bet arī daudziem citiem slaveniem māksliniekiem, tai skaitā, Mīsam van der Rojam (Mies van Der Rohe), Ričardam Rodžersam (Richard Rogers), Frankam Gehrijam (Frank Gehry) u.c.

Portālā www.travelandleisure.com ir apkopoti labākie modernās arhitektūras objekti, kas uzskatāmi par klasiku un jāredz ikvienam, kas dodas ceļojumā uz Barselonu.

Kasa Amatlera

Kasa Amatlera (Casa Amatller) ir viena no iespaidīgākajām ēkām Barselonā. Tās tornis izskatās kā trijstūris un tā savienojas ar ļoti netradicionālām un krāšņām ēkām - Casa Batllo un Casa Lleó Morera. Ēku pasūtīja katalāņu uzņēmējs, un tā tika pabeigta 1900. gadā, un joprojām piesaista tūristus ar savu eleganto un unikālo izskatu.

Kasa Batlo

Šis ir viens no skaistākajiem Antonija Gaudi darbiem Barselonā. Kasa Batlo (Casa Batllo) tika pabeigta 1907. gadā, un tā ir labākais 20. gadsimta sākuma modernisma piemērs. Jūras ietekme ir acīmredzama fasādē, tādēļ ne velti slavens Katalonijas kritiķis šo ēku nosaucis par "zemūdens alu". Un tikpat apbrīnojams un interesants ir arī ēkas interjers.

Pedrera skulptūras

Foto: Shutterstock

Pedrera (La Pedrera) skulptūras ir vēl viens Gaudi šedevrs, un pats pēdējais mākslas darbs, ko viņš radīja civiliem mērķiem. Pedrera skulptūras, tautā zināmas kā Kasa Mila (Casa Mila), atrodas ēkas Passeig de Gracia augšpusē.

Akmens un dzelzs izmantošana arhitektūrā tajā laikā (1910. gadā) tika uztverta pretrunīgi, taču Gaudi bija pārliecināts par to, ko dara un izveidoja akmens fasādes un dzelzs balkonus, kas visus ļoti pārsteidza.

Ēka un tās virsotnē esošās skulptūras ir izpelnījusies apbrīnu un saņēmusi lielu atzinību. Tā ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Agbaras tornis

Agbaras tornis (Agbar Tower) ir 38 stāvu augsts debesskrāpis, kas tiek uzskatīts par visietekmīgāko ēku mūsdienu Barselonā. Torni projektējis arhitekts Džons Nouvels (Jean Nouvel), un tas atklāts 2005. gadā.

Tornis šobrīd ir viens no populārākajiem apskates objektiem tūristu vidū, jo tas pārsteidz ikvienu ar to, ka tas maina krāsas – tornis ir klāts ar alumīnija loksnēm, kas sastāv no dažādiem krāsu spīdumiem.

Torņa ārējo sienu priekšpusē dažādos leņķos ir izvietotas tūkstošiem stikla līstes. Atkarībā no apgaismojuma intensitātes, tornis atspoguļo gaismu un izmaina savu krāsu.

Katalonijas mūzikas pils

Katalonijas mūzikas pils (Palau de la Música Catalana) ir iespaidīga koncertzāle Barselonā un viena no skaistākajām mūzikas auditorijām pasaulē. Tā celta Katalonijas modernisma stilā, laikā no 1905. – 1908. gadam un ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Mūsdienās koncertzālē norisinās simfoniskās, kamermūzikas, džeza un katalāņu dziesmu koncerti. Koncertzāli apmeklē vairāk nekā pus miljons cilvēku gadā.

Ja dodies uz Barselonu, noteikti iegādājies biļeti uz kādu koncertu un izbaudi gan arhitektūras bagātību, gan reizē skaistu mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!