Kā jau ziemeļos, Igaunijā dzīve kūsāt kūsā arī ziemā. Šis gadalaiks ir piesātināts ar aizraujošiem notikumiem, kas iepriecinās visas cilvēka maņas, zina stāstīt Igaunijas tūrisma speciālisti no “Visitestonia”.

Lūk, viņu ieteikumi, ko šoziem vislabāk darīt kaimiņzemē Igaunijā.

Acīm un ausīm

Foto: LETA

Ziema ir lielisks laiks, kad paviesoties Igaunijas muzejos. Līdz 15. janvārim Hidroplānu ostā Tallinā vēl apskatāma no Zviedrijas vēstures muzeja atvestā izstāde "Vikingi: dzīve ārpus leģendām".

Tāpat interesants ir jaunais Igaunijas nacionālais muzejs, kas durvis vēra vien pērnā gada nogalē un pārsteigs ar tā veidotāju pieeju ekspozīcijas izvēlei un scenogrāfijai. Pagrabstāvā gaida arī tradicionālās somugru kultūras ekspozīcija "Urālu atskaņas".

Kinomīļi janvāra beigās var doties uz Tallinu, kur notiek Helsinkos iedibinātais starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Docpoint". Savukārt klasiskās un simfoniskās mūzikas cienītājiem "Visit.Estonia" iesaka baudīt ļoti plašu koncertprogrammu "Mustonen" festivāla ietvaros. Savukārt mūzikas un tēlotājmākslas sintēze baudāma krievu mūziķa un skaņas mākslinieka Vladimira Tarasova izstādē, kura izstādīta "KUMU" mākslas muzejā. Tur līdz aprīlim arī izstāde "Soviet Midnight".

Gardēžiem

Gada sākuma ievērojamākais kulinārais pasākums norit Igaunijas dienvidos. No 1. līdz 28. februārim ikviens aicināts izmantot "Tasty Tartu" programmas piedāvātās iespējas kādā no 14 labākajiem Tartu restorāniem. Par īpašām cenām katrā no tiem tiks piedāvāta trīs ēdienu maltīte, sola "Visitestonia".

Vairāk informācijas par festivālu un tā dalībniekiem mājaslapā: www.maitsevtartu.ee

Ziemas priekiem brīvā dabā

Kad temperatūras stabiņš krītas un Igaunijas ainavas izdaiļo ledus un sniegs, laiks kļūst ideāli piemērots sportošanai. Ātrummīļiem noteikti patiks ar sniega motocikliem izpētīt Kervemas nacionālo rezervātu Ziemeļigaunijā, bet tiem, kas vēlas patiesi ziemeļnieciskas izjūtas, domātas haskiju vilktās sniega kamanas. Tā iespējams pavadīt aizraujošu pēcpusdienu vai ieplānot pat nakts ekspedīciju!

Laidieties lejup no kalna uz slēpēm no Igaunijas slavenā kalnu slēpošanas centra Kūtsemē vai no bijušo raktuvju kalniem, kas nu pārvērsti Kohtlas ziemas centrā.

Drosmīgāki piedzīvojumu meklētāji var doties pārgājienā pa purviem ar sniega kurpēm un pavadīt nakti vigvamā. Varat arī doties izmēģināt zemledus makšķerēšanu pēc tam, kad esat izsviedrējušies un guvuši jaunu enerģijas lādiņu tradicionālajā Igaunijas dūmu pirtī.

Piemēram Vana-Veromā dūmu pirts paražas ir radušas nozīmīgu vietu UNESCO garīgā kultūras mantojuma sarakstā. Pēc kārtīgām ieražām pirtī iešana ilgst vismaz trīs stundas. Mooskas saimniecības dūmu pirts ir paredzēta apmēram 10 personām. Blīvo koka degšanas smaržu papildina pirtī kūpinātas gaļas smarža, bērza slotiņas un pirts medus smaržas. Pirts atrodas pie dīķa, kur ziemas periodā var norūdīt sevi āliņģī.

Tradicionālo sporta veidu cienītāji var doties uz slidotavu Tallinas centrā vai uz Igaunijas ziemas galvaspilsētu Otepē. Šeit ne tikai paveras plašas ziemas sporta iespējas: februāra sākumā te norit kādas unikālas sacensības – Eiropas saunas maratons.

Savukārt Peipusa ezera krastā noritēs stumjamo ragavu sacensības. Šī pasākuma apmeklēšanu vari apvienot ar Peipusa neapdzīvoto salu aplūkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!