Foto: Vida Press
Lielbritānijas vidienē, Dārbišīrā, ir fantastisks ūdens rezervuārs, kura slūžas, kad atvērtas, veido milzu virpuļus, līdzīgi kā kad vannā izrauts korķis, ļaujot gāzties miljoniem litru ūdens cauri atverēm.

"Ladybower Reservoir" ir lielākais šāda veida rezervuārs valstī. Slūžas, ko vietējie dēvē par notekcaurulēm ("plughole"), ir divas, un katra no tām ir 24 metrus diametrā, bet ūdens plūst pa noteku, kuras diametrs ir 4,6 metri. Katrai atverei ir sava vārstu māja pie dambja sienas. Kad sākas pavasara pali, slūžas tiek atvērtas, un paveras fantastisks skats, ko daudzi steidz apskatīt un iemūžināt.

Foto: Vida Press

Dambis šajā vietā pabeigts Otrā pasaules kara laikā, 1943. gadā, raksta "Express". Pēc tam bijuši nepieciešami vēl divi gadi, lai milzu rezervuāru piepildītu – zem ūdens šeit pazudis arī ciems ar baznīcu.

Gleznainajā ielejā plūst Ašopas (Ashop) un Derventas (Derwent) upes, kuru ceļā ir vēl divi dambji ar ūdens rezervuāriem, līdz beidzot ūdens nonāk līdz šai vietai ielejā. Ja ūdens līmenis rezervuārā ir ļoti augsts, ūdens tiek novadīts pa neparastajām slūžām un plūst tālāk pa upes gultni. Gadu gaitā dambis vēl pamatīgi nostiprināts, lai nodrošinātos pret lielu plūdu draudiem.

Foto: Vida Press

Visos trīs rezervuāros ūdens plūst cauri arī 250 kilovatu turbīnām, ražojot atjaunojamos energoresursus – elektrību, tāpat rezervuāri nodrošina apkārtni ar ūdeni, raksta "Express".

Šī ir ceļotāju iecienīta vieta, kurp daudzi dodas baudīt dabu un iespaidīgus skatus. Šeit izveidots arī īpašs apmeklētāju centrs, kur var uzzināt vairāk par dambju un milzu noteku vēsturi.

Foto: Vida Press

Sākotnēji ap atverēm bijuši arī celiņi, pa kuriem varējis apiet tām riņķī, bet vēlāk drošības dēļ tie demontēti.

Savukārt, ja valda sauss laiks, notekas ir sausas un tās var labi apskatīt.

Esot šeit, vecākiem tiek ieteikts cieši pieskatīt bērnus un neļaut tiem kāpt uz sienām vai iet tuvu rezervuāra malai. Jau apskatot fotogrāfijas, kļūst skaidrs, kāpēc šeit nav atļauts peldēties.

Jāpiebilst, ka arī Latvijā atrodamas neparastas slūžas. Saldus novada Ezeres upē, piemēram, ir slūžas, kas atgādina lapu vai ziedu. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!