Foto: Vida Press
Jaunzēlandi mēdz dēvēt gan par brīnumu zemi, gan hobitu pasauli un vēl daudzos citos vārdos. Izrādās, ka arī zem tās brīnumainās virskārtas slēpjas ne mazāk pārsteidzošas lietas – par vienu no tādām tiek uzskatīta mirdzošo kāpuru ala Ruakuri.

Tomēr mazie radījumi nav spuldzīte un nemirdz, kad vien kāds to ievēlas. To izbaudījis britu fotogrāfs Šons Džefers (Shaun Jeffers), kas pēc astoņas stundas ilgas nīkšanas aukstā ūdenī tomēr notvēris mirdzošo kāpuru brīnumu Jaunzēlandes alā, raksta "Vida Press".

Šons jau vairākkārt pēdējo gadu laikā apmeklējis Ruakuri alas un pavadījis vairākas stundas, ķerot kadrus ar mirdzošajiem skatiem. "Vaitomo reģions Jaunzēlandē ir slavens ar savām kaļķakmens alām, un tajās mīt viens no brīnumainākajiem kukainīšiem pasaulē. Tie izstaro gaismu, kas izgaismo visu alu un rada sirreālu vidi. Vairākkārt esmu apmeklējis Baitomo Ruakuri alu, lai izkoptu fotografēšanas mākslu, iemūžinot šīs mazās būtnes – tā ir bijusi ļoti interesanta pieredze! Kad lampiņas uz cilvēku galvām ir izslēgtas un vari ieraudzīt, ka tev visapkārt ir mirdzoši kāpuriņi, tiešām šķiet, ka esi nokļuvis Džeimsa Kamerona izsapņotajā Avatara Pandorā – tas ir tik nereāli!" stāsta fotogrāfs, "Vida Press" aprakstot piedzīvoto.

Foto: Vida Press

Viņš arī skaidro, ka šo radību fotografēšana līdzinās zvaigžņu iemūžināšanai naksnīgās debesīs. Tomēr šādas sesijas laikā jāpavada sešas līdz astoņas stundas, stāvot dziļi ledus aukstā ūdenī, kur gar kājām visu laiku viņam peldot arī zuši, bet iegūtie kadri ir tā vērti, stāsta fotogrāfs. Lai nenosaltu, viņš valkājot hidrotērpu.

Jāpiebilst gan, ka, piemēram, jāņtārpiņš latviešu valodā ir maldinošs, jo tās ir vaboles, precīzāk – spīdvaboles. Savukārt Jaunzēlandes alās sastopami 'Arachnocampa luminosa' jeb mirdzoši kāpuri. Tie sastopami tikai Jaunzēlandes salās un tiem ir īpašs orgāns, līdzīgs nierēm, kam piemīt spēja izstarot gaismu.

Vaitomo alas

Foto: Publicitātes foto


Pirms 30 miljoniem gadu Vaitomo atradās zem ūdens. Vaitomo alas ir sens kaļķakmens alu un grotu labirints, kur ir stalaktītu un stalagmītu kolonnas un kur apkārt spoži mirdz miljardiem kāpuriņu. To mazie ķermenīši, kas izstaro gaismu, alas griestus tumsā pārvērš par zvaigžņotām debesīm, kā arī ar savu gaismu palīdz orientēties alā.

Tulkojumā no maoru valodas Ruakuri alas nosaukums nozīmē suņu midzenis. To pirms 400 līdz 500 gadiem atklājis jauns maoru mednieks. Viņam pie alas ieejas uzbrukuši savvaļas suņi.

Vaitomo alu komplekss sastāv no trīs alām – Aranui, Ruakuri un Vaitomo. 2005. gadā alas atvērtas apmeklētājiem kā labs inženiertehnisko iespēju un dabas brīnumu līdzās pastāvēšanas piemērs. Nokāpjot alās pa spirālveida tuneli, skatam atklājas kaļķakmens pasaule, kuras sienās ieraugāmi arī nelieli kristāliņi. Tur atrodama pavisam cita pasaule ar pazemes ūdenskritumiem un mirdzošajiem kāpuriņiem, kas mitinās vien nelielā daļā no milzīgā alu tuneļa. Alās pieejamas garākās pazemes ekskursijas Jaunzēlandē. Reģiona tūrisma mājaslapā solīts, ka visiem, kas apmeklēs maģisko alu, paliks vaļā mute no šī dabas veidojuma majestātiskuma. Turklāt šeit iekārtota arī piemērota infrastruktūra, lai ala būtu pieejama cilvēkiem ratiņkrēslos un ģimenēm ar maziem bērniem.

Vairāk par alu un ekskursiju izmaksām lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!