Prāga ir skaista visos gadalaikos, īpaši rudenī, kad koki maina savas krāsas. Skaidrā rudens dienā rekomendējam atpūsties vienā no daudzajiem Prāgas parkiem, iesaka Čehijas tūrisma aģentūra "CzechTourism".

Karaliskā Stromovka

Stromovka, agrāk Karaliskā Žverīna, ir majestātisks angļu parks 95 hektāru platībā. Tas ir viens no lielākajiem Prāgas parkiem, un Čehijas galvaspilsētu iedzīvotāju iemīļota vieta piknikam un atpūtai pie ezera. Tur ir arī viens no lielākajiem planetārijiem pasaulē – Prāgas planetārijs.

Briežu aizsarggrāvis


Nogāzi zem Prāgas pils sauc par Briežu aizsarggrāvi, un tā ir lieliska vieta atpūtai, kad jau apmeklēts pils komplekss. Tā ir īsta miera oāze aktīvā pilsētas centrā. Tur ērti nokļūt no Vasaras pils (Belvedér) puses.

Agrāk šajā gravā dzīvojuši brieži un pat lāči, vēsta seni nostāsti. Pašlaik Briežu aizsarggrāvis ir romantisks ceļš, gar kuru izvietotas skulptūras. Jāpiebilst gan, ka šis ceļš tūristiem pieejams tikai īdz oktobra beigām.

Petrin parks

Prāgas pils tuvumā esošais kalns ļauj izbaudīt pasakainas pilsētas ainavas un kādreizējo karalisko augļu dārzu idilli. Bērnus un mīlniekus noteikti vilinās trošu dzelzceļš (lai dotos braucienā, būs vajadzīga tramvaja biļete).

Novērošanas tornis Petrin pakalnā tika uzcelts Jubilejas izstādei 1891. gadā kā Eifeļa torņa samazināta kopija. Panorāmas skats no torņa tiek uzskatīts par vienu no skaistākajiem Prāgā. 299 pakāpienu augstā miniatūrā Eifeļa torņa replika, spoguļu labirints un "Štefánik" observatorija (slēgts pirmdienās, ieejas maksa 65 CZK, www.observatory.cz).

Petřín ir iecienīta tikšanās vieta mīlētājiem, šeit var sarīkot pikniku ar draugiem vai atpūsties kādā no kafejnīcām.

Havlíčeka dārzi

Grébovka, ko sauc arī par Havlíčeka dārziem (Havlíčkovy sady), ir skaists dārzs Prāgas Vinohradu dienvidu nogāzē. Tur apskatāmas neorenesanses villas un paveras fantastisks skats uz Prāgu. Interesants objekts ir mākslīgā stalaktītu ala, kā arī strūklakas, ezers un skulptūras.
Malkojot garšīgu vīnu vietējā restorānā, var baudīt skaisto skatu uz apkārtējiem vīna dārziem.

Divoká Šárka


Divoká Šárka dabas rezervāts atrodas Šárka upītes klinšainajos krastos. Tas ir viens no lielākajiem un gleznainākajiem Prāgas parkiem.

Tā ir īsta zaļā oāze un grūti noticēt, ka tā ir Prāgas daļa. Vasarā un rudenī šeit var doties jaukā pastaigā vai veloizbraucienā, ziemā slēpot ar distanču slēpēm un slidot uz "Džbán" aizsalušā dambja.

Pruhonices parks


Tieši blakus Prāgai ir lielais Pruhonices parks un pils, kas iekļauti UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Tas viens no lielākajiem parkiem Eiropā un plešas 240 hektāru platībā.

Parkā atrodamas daudzas un dažādas retas augu sugas, pavasarī zied daudzkrāsaini rododendri un acālijas, bet rudenī viss iekrāsojas košās krāsās. Apmeklētāji var doties pastaigā pa parku, kura celiņu kopējais garums ir 40 kilometri.

Parkā ir arī aplūkojama arī neorenesanses pils un romānikas stilā celtā Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīca, kas iesvētīta jau 1187. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!