Foto: Shutterstock

Kāds teiks, ka oktobra vidū runāt par Ziemassvētkiem vēl ir pāragri, taču, ja šos svētkus plānots ieskandināt vai atzīmēt ārpus Latvijas, ir īstais brīdis, lai ķertu pēdējās biļetes. Svētku tradīcijas ir ļoti dažādas - kamēr vieni Ziemassvētkos brauc pie mīļajiem uz dzimteni, citi izvēlas kopīgi svētku sajūtu meklēt citur pasaulē, tāpēc piedāvājam iepazīties ar 10 apburošiem galamērķiem, kur izjust gada gaišāko svētku noskaņu.

Kā zināms, ir pilsētas, kuras katru gadu no jauna sevi var dēvēt par Ziemassvētku sajūtu paradīzi. Kā piemēru var minēt veselu strīpu Vācijas pilsētu, piemēram, Minhene, Berīne un Ķelne, tāpat Vīne Austrijā un Prāga Čehijā nekad neliks vilties. Lielākā vērtība ir tirdziņi, kas ar dziesmām, dejām un garšīgiem cienastiem priecē apmeklētājus. Der paturēt prātā, ka tie parasti tiek atklāti nedēļu pirms adventes laika, taču kulmināciju sasniedz decembra otrajā pusē.

Šoreiz pastāstīsim vairāk par vēl citiem 10 pasakainiem galamērķiem, kurus apmeklēt Ziemassvētku laikā.

Kolmāra, Francija

Ja vēlies doties uz Franciju, svētku atmosfēru iespējams sajust nelielā ziemeļaustrumu lauku pilsētiņā Kolmārā (Colmar), kamēr lielākie pūļi drūzmēsies Parīzē un Marseļā. Viena no pilsētas firmas zīmēm ir krāsainās mājiņās – tā ir pārpilna pildrežģu namu un romantisku ieliņu, kuras papildina gleznainie kanāli.

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku laikā košās namu fasādes grezno krāsainās gaismiņas un svētku rotājumi, radot gluži vai pasakai līdzīgu noskaņu. Sākot no 23. novembra, līdz pat decembra beigām pilsētā darbosies pieci tirdziņi, piemēram, rokdarbu, bērnu un gardēžu, raksta "European Best Destinations", sadalot pilsētu nelielos ciemos. Dalībnieki tiek rūpīgi izvēlēti no Elzasas (Alsace) reģiona saimniecībām un uzņēmumiem.

Ko vēl apskatīt Kolmārā? Iespaidīgs ir 1609. gadā celtais savrupnams "Maison des Tetes", kā arī galvenā baznīca - "Église Saint-Martin". Plašāk par par objektiem pilsētā un tās vēsturi lasi šeit.

Ņujorka, ASV

Foto: Shutterstock

To, vai šogad sniegs Ņujorka būs ātrāk nekā Rīgā un vai beigu galā tas notiks Ziemassvētkos, grūti komentēt, tomēr šis zemeslodes punkts svētku laikā kļūst dikti pievilcīgs. Jāpiebilst gan, ka ceļojums uz Ņujorku vai jebkuru citu vietu pāri okeānam prasa ievērojamus līdzekļus, tāpēc parasti tos kā galamērķus cilvēki izvēlas jau laicīgi.

Ņujorka "neguļ" visu cauru gadu, un svētku laiks noteikti nav izņēmums. Iespaidīga ir Rofellera centra galvenā egle, kuras svinīgais iedegšanas pasākums norisināsies 28. novembrī (kā to iededza pagājušajā gadā, apskati te). Tāpat Ņujorkā ziemas priekus var baudīt ievērojamajās slidotavās, kuras bieži vien redzētas tik filmās, piemēram, Centrālparkā vai iepriekšminētā Rokafellera slidotavā.

Lai būtu sajūta, ka Ņujorkā ne tikai ieskrēji apsveicināties, bet vietu patiesi arī iepazini, jāuztaisa saraksts ar populārākajām vietām, kuras, iespējams, iepriekš redzētas vien bildēs. Ko vēl vērts apskatīt bez "Empire State Building" un Taimskvēra, lasi šeit.

Lapzeme, Somija

Foto: Shutterstock

Ziemassvētkus vecītis jāgaida nevis nākam, bet jāpārsteidz ar ierašanos! Kā zināms, Ziemassvētku vecīša galvenā mītne atrodas Lapzemē, Rovaniemi, taču viesus no visas pasaules piesaista arī tās unikālā atrašanās vieta – teju vai precīzi uz Ziemeļu polārā loka. Te kā lieli, tā mazi var pavadīt laiku ar elfiem, iepazīt ziemeļbriedi Rūdolfu un uzrakstīt vēstuli mājās palikušajiem īpašā dizainā ar unikālu zīmogu. "Visit Rovaniemi" raksta, ka parasti kārtīga sniega kārta Lapzemē izveidojas novembrī, tāpēc Ziemassvētku atmosfēru šeit noteikti iespējams sajust.

Lapzeme robežojas ar Zviedriju, Norvēģiju un Krieviju, tādēļ pēc tās apciemošanas varat atvaļinājumu pagarināt un doties uz kādu no blakus esošajām valstīm. Lapzeme ir lieliska vieta, kurā izbaudīt gadalaikam atbilstošu atpūtu, piemēram, slēpošanu un braukšanu ar snovborda dēli kādā no četrām populārākajām vietām - "Levi", "Ylläs", "Pyhä-Luosto" un "Ruka".

Vēl Lapzemē šajā laikā var skatīt ziemeļblāzmu. Šajā video vari apskatīt kadrus ar Lapzemē iemūžināto parādību.

Amsterdama, Nīderlande

Foto: Shutterstock

Kas īpašs ziemas laikā Amsterdamā? 2018. gadā, sākot no 29. novembra līdz pat nākamā gada 20. janvārim, pilsēta pārtaps brīvdabas muzejā, jo klāt būs ikgadējais "Amsterdamas gaismas festivāls". Katru gadu pilsētvidē tiek izvietotas aptuveni 35 dažādu mākslinieku, arhitektu un dizaineru instalācijas un mākslas darbi, raksta "I am Amsterdam".

Ja esi Amsterdamā decembrī, noteikti nogaršo gardumu "oliebollen". Tas ir viens no našķiem, kas Nīdelandē godā tiek celts tieši ziemas laikā, un to varētu salīdzināt ar mums labi pazīstamajiem virtuļiem. Oliebollen vietējie parasti ēd Jaunajā gadā, vēstī "I am Amsterdam", taču veikalu stendos tie parādās jau pirms Ziemassvētkiem.

Amsterdamā ieteicams apskatīt arī neparastos muzejus, piemēram, Siera un Pīpju. Pēc nesteidzīgas vecpilsētas apskates un mazās Venēcijas kanālu novērtēšanas vērts doties uz kādreizējo veco doku rajonu, kur redzēt citādu Amsterdamu. Par šo un vēl citām vietām, kuras kā pieturas punktus iekļaut ceļojumā uz Amsterdamu, lasi šeit.

Berne, Šveice

Foto: Shutterstock

Šajā valstī ik uz soļa būs nepieciešams baudīt lērumu skaistu un interesantu vietu (Šveices ceļvedis ar objektu aprakstiem rodams šeit), taču ziemas laikā par īstu pasaku zemi kļūst tieši Berne. Kā par šo pilsētu savai draudzenei rakstījis vācu klasiķis Johans Volfgangs Gēte: "Tas ir skaistākais, ko jebkad esmu redzējis."

Pilsētā ir vairāki tradicionālie tirdziņi, kuros virmo karstvīna smarža ar piparkūku piedevu. "Bern" raksta, ka viens no galvenajiem atrodas "Waisenhausplatz" laukumā. Te atrodamas gan dāvanas mīļajiem, gan arī svētku svinīgā sajūta ar mūziku un dekorācijām.

Parlamenta laukumā, sākot no 19. decembra, divu mēnešu garumā, varēs nodoties slidošanas priekiem. Ar savām slidām aktivitāte ir bez maksas, taču par atsevišķu samaksu var arī iznomāt ekipējumu. Kamēr esi Bernē, noteikti vērts apskatīt UNESCO Pasaules mantojuma teritoriju, Bernes katedrāli, Lāču parku, ievērojamo pulksteni pilsētas centrā un citus objektus. Plašāk par objektiem lasi šajā rakstā.

Kopenhāgena, Dānija

Foto: Shutterstock

Lai saprastu, kādu sajūtu iespējas tver Kopenhāgenā, jāiedziļinās viņu dzīvesstilā, kas īpaši populārs kļūst ziemas mēnešos. To sauc par "hygge", taču tiešu tulkojumu nesniedz nedz vārdnīcas, nedz paši dāņi vienā vārdā. Vārds cēlies no norvēģu valodas un nozīmē ''labklājība'', taču kopumā "hygge" ir harmonija, noskaņa, mājīgums, omulība, siltums, gaisma, miers un komforts.

Ar šo konceptu pāri visam cilvēki Dānijas galvaspilsētā Kopnhāgenā svin Ziemassvētkus. Svētku sajūtu varēs gūt pašā Kopenhāgenas sirdī - "Tivoli" izklaižu parkā, kas ir otrais vecākais atrakciju parks pasaulē un Ziemassvētku laikā kļūst par ziemas pasaku zemi. Tāpat ieteicams iztaigāt "Nyhavn" krāsaino rajonu, kur 17. un 18. gadsimtā celtās mājiņas rotājas svētku gaismās. Tur var nobaudīt arī karstvīnu vietējos tirdziņos un kafejnīcās.

Šeit atradīsi iemeslus, kāpēc kaut reizi ceļojumā aizbraukt uz Kopenhāgenu, kā arī vēl citus objektus, kurus vērts apskatīt.

Londona, Lielbritānija

Nenoliedzami, lieliskas Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas ir Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā. Neskaitāmie pilsētas apskates objekti tiek pielāgoti svētku svinībām, piemēram, piedāvājot pasākumus Čārlza Dikensa muzejā vai Svētā Paula katedrālē. Mazākie ceļotāji noteikti būs priecīgi par iespēju satikties ar Ziemassvētku vecīti, kamēr pieaugušie varēs sildīt rokas ar gardu dzērienu kādā no cilvēku pilnajiem tirdziņiem.

Ielas kā ik gadu tiks rotātas ar gaismu virtnenē, bet pilsētas viesus noteikti pārsteigs Ziemassvētku egles, kas ir viena par otru krāšņāka – gan brīvā dabā, gan lielveikalos esošās (ielūkojies šajā rakstā un apskati, kā 2017. gada Ziemassvētkiem gatavojās dažādas pasaules pilsētās). Runājot par svētku sajūtu, Londonā to noteikti varēs sajutst arī slavenajā iepirkšanās centrā "Harrods".

Ko redzēt daudzveigīgajā pilsētā kā ziemas, tā vasaras laikā, lasi šeit, bet te uzzini, kuras vietas apmeklējamas bez maksas.

Brisele, Beļģija

Foto: Shutterstock

Eiropas centrs jeb Brisele ir patiesi šarmanta arī Ziemassvētku laikā. Tās objekti iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, bet ziemas mēnešos pilsēta ietinas tirdziņu burvībā un kanēļa smaržā. "Brussels" vēstī, ka no 30. novembra līdz 6. janvārim pilsētas galvanajā laukumā, ko ieskauj arhitektūras meisterdarbi, rosīsies aptuveni 200 tirgotāju mājiņas un rotāsies gaismu instalācijas. "Place de la Monnaie" varēs doties slidot.

Ja vēlies Ziemassvētku sajūtu baudīt tālāk no pūļiem, vari izvēlēties kā galamērķi kādu no šarmantajām Beļģijas mazpilsētām, piemēram, Brigi vai Genti. Par tām plašāk lasi šeit. Tāpat Beļģijas "kaimiņiene" ir Ziemassvētku tirdziņu karaliene Vācija, kurā tos iespējams atrast teju visās lielajās pilsētās.

Toskāna, Itālija

Foto: Shutterstock

Lai gan Toskānas reģiona viena no raksturīgākajām lietām ir saule un auksts dzēriens pie rokas, arī Ziemassvētku laikā šeit ir ko darīt kā lieliem, tā maziem. Piemēram, vietā ar nosaukumu "Montepulciano" atrodama Ziemassvētku vecīša pils, kurā, sākot no 27. decembra, brīvdienās būs dažādas svētkiem atbilstošas izklaides. Protams, arī šeit neiztikt bez tradicionālā tirdziņa šauro ielu labirintos.

Arī mākslas un kultūras mekā Florencē Ziemassvētkos būs ko apskatīt. Runājot par tirdziņiem, slavenākais ir "Weihnachtsmarkt", kas tulkojumā no vācu valodas nozīmē "Ziemassvētku tirdziņš". Tas atrodas "Santa Croce" laukumā, un tajā viss ir kā svētkos pieklājas – iespējams atrast dažādus skaistus darinājumus, nogaršot reģiona ēdienus, našķus, kurus atvest pagaršot arī Latvijā palikušajiem.

Dienvidnieciskajā valstī Ziemassvētkus arī svin ar gaismiņām un svētku rotājumiem. Uz šejieni vērts doties tiem, kuri grib aizbēgt no mazajiem mīnusiem, kas decembrī bieži vien ierodas apciemot Latvijas teritoriju. Kuri ir populārākie apskates objekti Florencē, lasi šeit.

Kvebeka, Kanāda

Foto: Shutterstock

Arī kanādieši nav izņēmums – viņi ārkārtīgi grandiozi prot svinēt Ziemassvētkus. Lustīgi ir gan studentu pilsētā Monreālā, gan arī Kvebekā, kura neliks vilties. Taču tā tiek saukta arī par vienu no nenovērtētākajām pilsētām pasaulē – kā iespējamais iemesls tiek minēts nelielais izmērs (salīdzinājumā uz citu fona).

Decembrī tā pārtop īstenā svētku svinēšanas pilsētā, uz ielām mirdz spožās lampiņas un svētkiem atbilstošas dekorācijas. Arī šeit ir populāri doties uz lielajiem slidošanas laukumiem, kā arī uz tikšanos ar Ziemassvētku vecīti – tāpat kā Ņujorkā. Viss kā filmās!

Aizraujošs piedzīvojums sagaida, ja dosies uz "Domaine de la Foret Perdu" jeb Zudušo mežu, kas ir aktīvās atpūtas parks ar iespaidīgu slidošanas trasi.

Kvebekas vecpilsēta iekļauta UNESCO pasaules mantojumu sarakstā. Tā var lepoties ar 17. un 18. gadsimtā būvētām ēkām, laukumiem, bruģētām ieliņām, pārsteidzošām baznīcām un, protams, kalna galā esošo Frontenakas pili (Château Frontenac), kas īstenībā ir luksusa klases viesnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!