Foto: Kadrs no video

Zaļais ezers (Grüner See) atrodas Austrijas centrālajā daļā, un ik pavasari, pakāpjoties gaisa temperatūrai, tas piedzīvo manāmas izmaiņas – sniega un ledus kušanas rezultātā ūdens no Hochschwab kalniem nonāk ezerā, pārpludinot apkārtējo teritoriju.

Ziemā šis neparastais ezers ir ļoti sekls – dziļākajā vietā vien divus metrus dziļš, taču pavasarī, sniegam un ledum kūstot un ieplūstot tajā, ezers kļūst pat 12 metrus dziļš. Vieta ir īpaša arī ūdens dēļ, kas ir caurredzams, dzidrs un, kā arī pēc nosaukuma jau nojaušams, – nedaudz zaļgans.

Palielinoties ūdens līmenim, pārplūst arī tuvējā apkārtne, kurā labiekārtots dabas parks. Applūdušajā stadijā tas atrodas vairākus mēnešus (no maija līdz jūlijam, pēc tam ūdens līmenis sāk mazināties), taču pārējos gada mēnešos apmeklētāji šeit var mierīgi atpūsties un pastaigāties pa celiņiem, baudīt brīnišķīgo ainavu, fotografēties uz tiltiņiem un priecāties par skaisto ezeru.

Gan ezera ūdens, gan arī neparastās situācijas dēļ šo vietu pavasaros un vasaru sākumos reiz ļoti iecienījuši nirēji. Lai arī te nepaveras tipiska zemūdens pasaules aina ar koraļļu rifiem un tūkstošiem krāsainu zivtiņu, tā sniedz neparastu apkārtējās vides skatu – video var apskatīt apburošo vietu gan zem, gan arī virs ūdens.

Kopš 2016. gada šajā vietā noteikts dažādu ūdens aktivitāšu veidu aizliegums, jo vietējās varas iestādes konstatējušas – interesentu ir pārāk daudz un turpmāka teritorijas izmantošana šādā veidā atstās negatīvu ietekmi uz saudzējamo vidi, vēsta "Dive Magazine".

Ja Austrijas Zaļajā ezerā šāda situācija novērojama ik gadu, tad 2018. gada februārī spēcīgi nokrišņi pavisam negaidīti pārsteidza Brazīliju, un tur lietus dēļ līdzīgā veidā applūda iemīļota dabas taka. "Recanto Ecológico Rio da Prata" ir dabas parks Brazīlijā dienvidos, aptuveni 50 kilometrus no Bonito – "Lonely Planet" raksta, ka parasti cilvēki uz turieni dodas pārgājienos, kuru laikā vēro putnus, eksotiskus dzīvniekus, bauda dabu, dodas izjādēs, ka arī iepazīst zemūdens pasauli snorkelējot.

Tik stipra pārplūšana šogad notika trešo reizi pēdējo 16 gadu laikā, vēsta "Intependent". Tas skaidrojams ar situāciju, kas šādos laika apstākļos veidojas apkārtnes upēs – Rio da Prata un Olho D'Água. Parka pārstāvji vēstīja, ka lietus laikā Rio da Prata plūst daudz lēnāk, savukārt Olho D'Água parasti pārplūst. Plašāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!