Ceturtdien, 16. oktobrī, jau kopš 1981. gada atzīmē ANO Pasaules Ēdiena dienu, kad visā pasaule vairāk tiek runāts par iespējām piekļūt ēdienam un tā kvalitāti. Arī tūrisma nozarē šī joma nav sveša un arvien vairāk kļūst gastronomijas tūristu jeb to cilvēku, kas ceļo, lai garšīgi paēstu.

Viņi pieminekļus un muzejus jau ir apskatījuši, bet iepirkšanās tūrisms nu jau ir vakardiena, savukārt laba ēdiena baudīšana nekad nenoveco, jo galu galā ikvienam cilvēkam šī lieta kļūst aktuāla trīs reizes dienā ik dienu. Tāpat pozitīvās emocijas, ko rada lielisks vakars labā restorānā ar gardu maltīti un labu kompāniju, ir tas, kas paliek atmiņā vēl ilgi pēc ceļojuma. Lūk, 10 pasaules lielpilsētas, kuras iesaka CNN kā vietas, kur iespējams atrast izcilu ēdienu piedāvājumus dažādām gaumēm.

1. Londona

Lai arī daudziem Anglija saistās ar vietu, kur labs ēdiens ir svešs, jau pāris gadu desmitus Londona ir iemesls, lai šos uzskatus mainītu. Tur var dabūt visdažādāko pasaules virtuvju meistarstiķus – izcilas spāņu tapas, augstas klases franču vīnus un delikateses, labākās picas ārpus Neapoles un vienreizējus Āzijas virtuves šedevrus. 

Tomēr mūsdienu britu ēdiens ir tas, kas Londonā sniedz baudu un prieku garšīgi paēst. Gardēži īpaši iecienījuši angļu subproduktu ēdienkarti. Piemēram šefpavāra Fergusa Hendersona  restorāns St. John ir zināms ar izsmalcināti tīru pārtiku - vērša sirds ar sarkano biešu salātiem vai maigi grauzdētiem topinambūriem, tāpat arī kaula smadzeņu salāti, ko pasniedz pašā kaulā ar sasmalcinātiem pētersīļiem un grauzdiņiem (attēlā), ir tas, kas padarījis slavenu šo vietu. Tas ir vienkāršs, bet izcils ēdiens.

2. Ņujorka

Runā, ka Ņujorkā ir vairāk gardēžu un dažādu pozitīvā nozīmē no ēšanas atkarīgu cilvēku nekā jebkur citur pasaulē. Viena no viņu galvenajām "saslimšanām" ir cūkgaļa, ko Ņujorkas restorānos var dabūt lieliski pagatavotu. 

Piemēram, restorāna Momofuku specialitāte ir lēni cepta cūkgaļas lāpstiņa ar austerēm, salātiem, rīsiem un speciālu mērci. Restorāna šefpavārs Deivids Čangs (attēlā) māk paveikt īstus brīnumus un izveidojis izcilu korejiešu – amerikāņu ēdienkarti, turklāt restorāns nav snobisks, bet drīzāk gan vienkāršs un atvērts ikvienam.

Tāpat ņujorkieši un pilsētas viesi slavējot restorānu Fette Sau, kur var nogaršot izcilu uz oglēm ceptu cūkgaļu. Savukārt Porchetta sviestmaizes CNN Travel pat dēvē par tādām, kas izmaina dzīvi.

3. Portlenda, ASV

Pilsētas restorānos ēdienkartes mainās katru dienu, atkarībā no tā, kas ir pieejams tirgū, laikos un citur, bet pavāri spēlējas ar vietējām kulinārā mantojuma garšvielām, padarot vienas un tās pašas izcelsmes gaļu ļoti dažādu. Pārtika Portlendas labākajos restorānos parasti būs bioloģiski audzēta.

Interesanti, ka šī pilsēta ir slavena ar savu nepiespiestību un brīvdomību, tāpēc pat izcilā restorānā visticamāk viesmīlim būs tetovējumi.

4. Singapūra un ielu pārtiku

Uz ielas ēdiens Singapūrā dažreiz vienkārši garšo vislabāk. Tur var atrast it visu sākot ar malajiešu stila kariju līdz pilsētas specialitātei – nūdeļu zupai ar zivju frikadelēm. 

Pie Maxwell Road pārtikas centra netālu no Chinatown atrodamas divas garas halles pārpilnas ar lieliskāko pārtiku, kādu vien var vēlēties.

5. Šanhaja un slavenās klimpas

Tieši Šanhajā vispilnīgāk var izbaudīt izslavēto Ķīnas virtuvi. 

Īpaši iesakām nobaudīt klimpas un pelmeņus - vislabākie ir xiaolongbao (attēlā). Tie mēdz būt pildīti gan ar gaļu, gan krabjiem un citiem labumiem, bet tos pagatavo tvaicējot īpašos traukos. Tos parasti ēd, nokožot augšiņu, tad izsūcot šķidrum, bet pēc tam apēdot atlikušo daļu.

6. Barselona un tapas

Spānijā ir milzumdaudz izcilu ēdienu, bet īpaši jāizceļ tapas. Barselona, ja izdodas izvairīties no tūristu galvenajiem ceļiem, ir izcila vieta, kur baudīt tapas, gan oti smalkas, gan vienkāršākas - viss būs gardas. Barselona ir vieta, kur tās izgudrotas.

Tāpēc ir vērts pēc skaistās pilsētas tūrisma vietu izbaudīšanas iegriezties jebkurā restorānā vai krodziņā, iedzert labu vīnu un nobaudīt tieši tapas.

7. Sidneja un modernā Taizemiešu virtuve

Sidnejai šajā sarakstā noteikti jābūt dažādu iemeslu dēļ, jo šajā Austrālijas pilsētā netrūkst restorānu ar Michelin zvaigznēm un arī citādi izcilas ēstuves, bet pats galvenais iemesls tomēr ir šīs pilsētas "mīlas dēka" ar mūsdienu Taizemes pārtiku un virtuves šedevriem. Pilsētas šefpavāri ir paņēmuši ierastos taizemiešu ēdienus un pārveidojuši tos, radot kaut ko lielisku.

Sidnejā ir divi restorāni, kur CNN iesaka nobaudīt šos labumus - Spice I Am (attēlā) un Longrain. Diemžēl tur galdiņš jārezervē ļoti laicīgi, jo restorāni ik vakaru ir pārpildīti.

8. Melburna – restorāni kā bāri

Melburnas šarms slēpjas vienkāršībā, ikdienas vajadzību apmierināšanā, kas sniedz tieši to, ko vēlaties. Restorāni bieži vairāk atgādina bārus, kur var gan labi paēst, gan iemalkot kādu dzērienu.

Ēdiens tajos tomēr nav prasts, bet gan atjautīgi pasniegts un gards. Turklāt apkalpošana visur ir izcila.

9. Neapole un pica

Itālija un jo īpaši Neapole un pica ir nešķirami jēdzieni. Ikvienam, kam patīk labi paēst un garšo šis ēdiens, ir vērts doties "svētceļojumā" uz Neapoli, kas varbūt ir netīra un nesakārtota, bet arī mājvieta ēdieniem, ko iedomājamies, kad runājam par Itālijas virtuvi – tumši sarkani, gatavi tomāti, baziliks, makaroni, jūras veltes, picas un citi labumi – viss svaigs, smaržojošs un gards. 

Pica gan nav izgudrota Neapolē, bet var teikt ka šajā pilsētā definēja, kā tai pa tiešām jāgaršo un jāizskatās. Cepta īstā, ar malku kurinātā krāsnī, tā garšo lieliski.

10. Sanfrancisko, kur mūsdienu ēšana sākās

Šajā pilsētā ir vairāki pasaulē labākie restorāni, bet kulta restorāns Chez Panisse radīja pilnīgi jaunu ēdināšanas virzienu. Tā šefpavārs koncentrējās uz organiskās un bioloģiski tīrās pārtikas izmantošanu jau tad, kad par šādām lietām citur pasaulē vēl nerunāja. Tas devis rezultātus un pie viņa arī tagad var baudīt izcilus gardumus, ko ļaudis arī dara, jo šis restorāns vienmēr ir pārpildīts.

Tāpat, esot Sanfrancisko, noteikti jāapmeklē beķereja Tartine, kas sāka kā vienkārša maizes ceptuve, bet nu jau kļuvusi par īstu gardēžu kulta vietu, tā izdevusi arī krāšņas pavārgrāmatas un piedāvā šefpavāru maltītes savā restorānā. Mazā beķereja izpletusies par iespaidīgu uzņēmumu, kas aizņem veselu kvartālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!