Foto: Publicitātes foto

No 1. līdz 3. aprīlim Ziemeļlatgales amatu meistari vērs durvis ne tikai uz savām saimniecībām, bet arī zināšanām un prasmēm, kas ir pārmantotas no paaudzes paaudzē, lai akcijas "Satiec savu meistaru" dalībnieki izzinātu novada kultūrvēsturisko mantojumu un tā vērtības, pastāstīja Inga Bernāne, Kārsavas novada tūrisma organizatore.

Baltinavas novada etnogrāfiskais ansamblis 1. aprīlī no pulksten 12 ciemos gaida tos, kuri vēlas mācīties latviešu tradicionālās rotaļdejas, pavadīt atjautīgu pēcpusdienu, minot mīklas, izzinot seno latviešu dzīves ritējumu caur paražām un sakāmvārdiem. Savukārt redzēt Latvijas mazākā novada spēku ieadītu cimdu rakstos var, apciemojot Baltinavu arī 2. aprīlī no pulksten 13, kad cimdu adītājas no Baltinavas, Balviem, Rugājiem, Rēzeknes, Viļakas un Kārsavas pulcēsies novada muzejā, lai mācītu adīt Ziemeļlatgales cimdus.

Foto: Publicitātes foto

Balvu novada Briežuciema pagasta tautas namā 1. aprīlī pulksten 14 meistars Andris Ločmelis aicina uz neierastu nodarbi – ādas apstrādes meistardarbnīcu, kur katrs varēs izmēģināt roku skaistumlietu radīšanā. Tilžā 1. aprīlī no pulksten 10 notiks meistardarbnīca "Spilvenu pasaule", kuras laikā apmeklētāji varēs sev izgatavot adītu, tamborētu vai izšūtu spilvenu, ko likt pagalvī. Kā arī būs iespēja iepazīt Lielvārdes jostas rakstu zīmes un piedalīties tās aušanā. Sestdien, 2. aprīlī, Balvu Novada muzejā no pulksten 10 būs iespēja gūt pieredzi cimdu adīšanā. Piedalīsies meistares no Balvu, Baltinavas, Viļakas, Rugājiem. Varēsiet gan praktiski apgūt dažādas adīšanas tehnikas, gan iepazīt Ziemeļlatgales cimdu rakstus ekspresizstādē.

Foto: Publicitātes foto

Kārsavas novada Malnavas "Dzīļu" maiznīcā saimniece Aina Barsukova savas durvis mācekļiem vērs gan 1. un 2. aprīlī, gan arī 3. aprīlī no pulksten 10, lai aicinātu uz maizes degustāciju un maizes tapšanas procesa izziņu un kopīgi ceptu gardu svētku kūku. Maiznīca "Dzīles" ir kultūras zīmes "Latviskais mantojums" nesēja, kas ikdienā popularizē latviešu dzīves ziņu un tradīcijas.

Rugāju sieviešu biedrība "Ūdensroze" 1. aprīlī no pulksten 10 uzņems mācekļus, lai izzinātu cimdu adīšanas tradīcijas Latgalē, kā arī iemācītos adīt Latgales etnogrāfiskos cimdus. Savukārt Viļakas novada Medņevas pagasta folkloras kopa "Egle" 1. aprīlī no pulksten 13 aicina uz dikti gardu meistardarbnīcu – godu saldumu gatavošanu. Saldummīļi varēs iemācīties gatavot latgaliskos godu saldumus, tādus kā "žagariņi", "rozītes", "austiņas" un, protams, cept īstu lauku torti.

Vairāk informācijas par akciju "Satiec savu meistaru", kā arī norises vietas un laikus meklē: www.satiecsavumeistaru.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!