Foto: Shutterstock

Jau tradicionāli augusta pēdējā sestdienā, 25. augustā, Baltijas jūras krastos un nu jau arī tālākās vietās iedegsies ugunskuri par godu Senajai uguns naktij. Vairāk informācijas par vietām, kur tos varēs vērot, lasiet šeit.

Senās uguns nakts aktivitātes notiks arī Ventspils novadā, kur paredzēti vairāki pasākumi.

Ugunskurs Užavā tur, kur upe ietek jūrā, sāks liesmot pulksten 20.30. Ar klātesošajiem kopā būs Ventspils vīru vokālā ansambļa dalībnieki un Užavas pagasta sieviešu vokālā ansambļa "Saiva" dziedātājas. Skanēs teikas un stāsti par jūru, varēs atcerēties spilgtākos, ar jūru saistītos iespaidus un dziedāt dziesmas.

Arī Tārgales pagasta Liepenē ugunskuru iedegs pulksten 20.30. Tas simbolizēs apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru, vēlmi saglabāt dabas resursus un atvadas no vasaras. Uzstāsies līvu folkloras kopas "Kāndla" pārstāvji.

Vārvenieki pie NATO nobrauktuves jūras tuvumā aicina pulcēties pulksten 20. Varēs veidot simtgades zīmi no pludmalē atrastajām lietām. Šajā vietā ne tikai kursies ugunskurs, bet kvēlos arī pasākuma dalībnieku līdzi paņemtās lāpas. Koncertā piedalīsies Ķekavas jauniešu simfoniskais orķestris un aktrise Sigita Jegļevska, stāsta Marlena Zvaigzne, Ventspils novada pašvaldības informatīvā izdevuma "Ventspils Novadnieks" redaktore.

Senās uguns nakts jēga ir atcerēties mūsu senčus, kuri bieži dedza ugunskurus, tā dodot ziņu saviem kaimiņiem un jūras braucējiem. Mūsdienās uguns iedegšana jūras krastā atgādina, ka tā mūs vieno un ir sargājama. Senās uguns nakts tradīcija atdzima 1992. gadā Somijas pilsētā Turku, bet nu jau ugunskuri tiek degti visapkārt Baltijas jūrai, un, kā redzams pasākuma mājaslapā publicētajā kartē, arī otrpus okeānam.

Ja esi nolēmis šai dienā doties uz jūrmalu, rīkojies dabai draudzīgā veidā. Organizatori lūdz visu līdzpaņemto, ar ko daba pati galā tikt nevar, aiznest sev līdzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!