Berlīnes pašvaldība no maija aizliegusi izīrēt savu dzīvokli ar tūristu iecienītā portāla "Airbnb" un tā konkurentu palīdzību. Tas darīts, lai samazinātu dzīvokļu ilgtermiņa īres cenas pilsētā vai vismaz neļaut tām vēl vairāk pieaugt.

Arī daudzi latvieši iecienījuši dzīvokļu īri brīvdienām, izmantojot dažādus naktsmītņu izīrēšanas portālus, atzīstot, ka tas bieži ir lētāk un arī ērtāk nekā dzīvot viesnīcā. Savukārt savus mājokļus tūrisma sezonas laikā, kas bieži sakrīt ar brīvlaiku, ceļotājiem bieži izīrē studenti, kas šajā laikā dodas mājās vai ceļo, bet papildu piepelnīšanās ļauj nezaudēt savu dzīvokli pilsētā.

Tomēr kopš 1. maija tas Berlīnē oficiāli vairs nav atļauts. Ieviešot ļoti augstas nodevu likmes, Vācijas galvaspilsētas vadība centīšoties noturēt dzīvokļu īres cenas, cik vien iespējams zemas, raksta laikraksts "The Business Insider'.

Kā zināms, Berlīnē jau gadiem ļoti veiksmīgi darbojas dažādi naktsmītņu īstermiņa izīrēšanas portāli, piemēram, "Airbnb", "Wimdu", "Ferienwohnung-zimmer-berlin" un citi. Tos iecienījuši ceļotāji, kas vēlas pilsētā justies kā vietējie arī īsa ceļojuma laikā, kā arī nakšņot labos apstākļos par zemākām cenām nekā viesnīcās. Tāpat tos izmanto vietējie iedzīvotāji, kas cenšas piepelnīties, izīrējot savas mājas uz īsu laiku, piemēram, pašu prombūtnē. Diemžēl šis bizness esot krietni vien paaugstinājis arī cenas ilgtermiņa dzīvokļu īrei, kā arī jūtami samazinājis šādu īpašumu skaitu, jo izīrēt dzīvokli tūristiem uz dažām dienām esot daudz ienesīgāk.

Tomēr no 1. maija spēkā stājies likums, kas pazīstams ar nosaukumu "Zweckentfremdungsverbot". Tas bez pašvaldības atļaujas aizliedz izīrēt visu dzīvokli tūristiem. Par šī aizlieguma pārkāpumu draud iespaidīgs 100 tūkstošus eiro liels sods.

Jāpiebilst, ka šis likums pieņemts jau 2014. gadā, bet tajā bija paredzēts divu gadu pārejas periods, kas beidzās šī gada 30. aprīlī.

Šīs normas rezultātā, 30. aprīlī dzīvokļu piedāvājums Berlīnē "Airbnb" portālā krities par 40 procentiem mēneša laikā, raksta "The Business Insider". Tomēr, kā Turismagids.lv novēroja, ka pat bargais sods nav pilnībā izskaudis brīvdienu dzīvokļu pakalpojumu Berlīnē un vēl 5. maijā portālā "Airbnb" bija pieejams plašs klāsts ar dzīvokļiem un mājām, ko ikviens uz dažām dienām var izīrēt Vācijas galvaspilsētā.

Foto: Ekrānuzņēmums

No likuma izriet, ka tie cilvēki, kas nedzīvo Berlīnē, ar interneta portālu palīdzību uz īsu laiku no vietējiem varēs izīrēt tikai istabu vai daļu no mitekļa, bet ne visu dzīvokli vai māju. Tomēr likums ir visai piņķerīgs un neskaidrs.

Berlīnes pilsētas attīstības departamenta vadītājs Andreass Gaize "The Local" gan stāstījis, ka šis bijis "nepieciešams un pārdomāts instruments, lai mazinātu mājokļu trūkumu Berlīnē."

Savukārt "Airbnb" pārstāvis Džulians Trautvains uzsvēris, ka berlīnieši vēlas, lai naktsmītņu izīrēšanai būtu pēc iespējas vienkāršāki noteikumi un viņi varētu savas mājas izīrēt viesiem. "Turpināsim iedrošināt Berlīnes likumdevējus ieklausīties savos pilsoņos un sekot tādu lielpilsētu piemēram kā Parīze, Londona, Amsterdama vai Hamburga, kas izstrādājušas jaunus, skaidrus noteikumus normāliem cilvēkiem, kas vēlas izīrēt savas mājas," paziņojumā saka Trautvains, piebilstot, ka šāda papildu piepelnīšanās daudziem pilsētas iedzīvotājiem palīdz samaksāt īres maksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!