Foto: Shutterstock
Šonedēļ vēl turpinās skolēnu brīvlaiks, bet nākamnedēļ jau Lieldienas un veselas četras brīvas dienas. Bērni, iespējams, jau paguvuši nogarlaikoties mājās, tāpēc brīvdienās vajadzētu doties kādā interesantā ģimenes ekskursijā. Piedāvājam dažus ieteikumus, kur atpūsties un pavadīt laiku kopā ar bērniem, lai visiem būtu interesanti.

Tartu milzu olas

Varbūt Lieldienās braukt ripināt olas uz Tartu? Starp citu, AHHAA centrā var atrast vislielākās krāsainās olas visā Igaunijā, kas saglabājušās vēl no Ledus laikmeta.

AHHAA ir zinātnes centrs, kura galvenais uzdevums padarīt zinātni interesantu plašam cilvēku lokam, un viņiem tas godam izdodas. Šobrīd pasākumus tur ir apmeklējuši jau vairāk nekā divi miljoni cilvēku. Tas, kas aizrauj kā pieaugušos, tā bērnus, ir iespēja visu izmēģināt, visam pieskarties un līdz ar to arī saprast. Tur var darboties arī planetārijā, darbnīcās, zinātnes teātrī un citur.

Šobrīd AHAA centrā ir arī īpaši daudz dažādu eksperimentu un atrakciju, kas patiks gan bērniem, gan vecākiem. Vēl tikai līdz 17. aprīlim var izbaudīt 42 interaktīvos spiegu trikus un iejusties īsta slepenā aģenta lomā.

Turklāt, ja ieplānosi tai pašā dienā apmeklēt arī AURA akvaparku, – tiksi pie 20% atlaides ieejas biļetēm! Par akvaparku šeit.

Tartu zinātnes centrs AHHAA atrodas pilsētas centrā, Sadama ielā 1, un ir atvērts katru dienu. Pieaugušajiem biļete maksā 12 eiro, skolniekiem, studentiem, pensionāriem – 9 eiro, ģimenei – 26 eiro. Vairāk informācijas.

No Rīgas centra līdz Tartu ir apmēram 220 kilometri, un ceļi Igaunijā krietni labāki nekā Latvijā.

Citas atpūtas vietas Igaunijā, kas piemērotas ģimenēm.

Putnu vērošana torņos

Šī ir viegli īstenojama ideja ikvienam. Nevajag pat automašīnu vai plānošanu. Lai vērotu putnus, nav jādodas tālu no Rīgas. Daudzus lidoņus var novērot tepat pie Mangaļsalas mola, kur Daugava ieplūst jūrā, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, Cenas tīrelī vai Ložmetējkalnā, kur tam pat ir ļoti piemērots tornis. Īpaša vieta, kurp doties raudzīties debesīs un sveikt šī gada gājputnus ar atgriešanos, ir arī Daugavgrīva, kur tāpat atrodas putnu vērošanas tornis. Dažu kilometru attālumā ir arī Lielupes ieteka jūrā, kas var būt labs pārgājiena galamērķis, un ļaus bērniem labāk iepazīt Latviju – sapakojiet tēju un sviestmaizes un dodieties kopīgā ceļojumā, ko visticamāk mazie vēl ilgi atcerēsies.

Foto: DELFI

Bērniem putnu vērošana ir tikpat interesanta un izzinoša kā pieaugušajiem. Turklāt tos putnus, ko nepazīst, var nofotografēt un pēc tam noskaidro, kas tas ir šeit.

Informācijai! Ceļotājs un dabas pētnieks Juris Smaļinskis izveidojis pārbaudītu putnu vērošanas torņu karti, kas pieejama šeit. Tur atrodami arī Pierīgā esoši torņi

Jāpiebilst, ka arī Ornitoloģijas biedrība katru gadu rīko putnu vērošanas bezmaksas ekskursijas un pat sacensības. Vairāk informācijas www.putnidaba.lv.

Pārtapšana par dāmām un bruņinekiem Jaunpilī

Foto: Publicitātes foto

Jaunpils pils celta 1301. gadā kā Livonijas ordeņa cietoksnis, ko no visām pusēm ietvēra ūdens. Sākotnēji to apdzīvoja nelielas bruņinieku vienības. Vēlākajos gados pili pārveidoja, izbūvējot lielo aizsargtorni un pārējos stāvus. Tai ir bagāta vēsture, interesantas leģendas un pat savs spoks.

Foto: Publicitātes foto

Martā Jaunpils pils saime īpaši aicina ciemos ģimenes ar bērniem. Ģimenēm tur notiek teatralizēta ekskursija pils dāmas pavadībā. Viņa izrādīs seno Jaunpils pili, iepazīstinās ar dāmu un bruņinieku dzīves likumiem un tikumiem, parādīs viduslaiku ieročus, pastāstīs leģendas par pils spoku, kā arī pārbaudīs mazo pils dāmu un topošo bruņinieku viesošanās laikā iegūtās iemaņas. Katrs bērns saņems arī attiecīgu apbalvojumu, teikts pils mājaslapā.

Īpašs pārsteigums un spiedzieni parasti seko senā lielgabala šāvieniem par godu viesiem. Turklāt šādā pasākumā tiksiet arī pie fotogrāfijām, jo ekskursijā viesi dodas viduslaiku tērpos un noslēgumā piemiņai izkaļ savu veiksmes monētu.

Foto: Publicitātes attēli

Jāpiebilst, ka Otrajās Lieldienās, 28. martā, Jaunpilī paredzēta īpaša Lieldienu programma, kur būs daudz pasākumu bērniem.

www.jaunpilspils.lv

Aktīva atpūta Tērvetē

Foto: Publicitātes foto

Tērvetes dabas parks ir pārbaudīta un droša izvēle, ja vēlaties atpūsties kopā ar bērniem un pēc tam dzirdēt jautājumu: "Kad mēs atkal brauksim pie rūķīšiem?" Rūķu ciemats, Gaisa taku parks un skatu tornis ir tikai dažas izklaides iespējas svaigā gaisā un krāšņā priežu mežā.

Foto: Publicitātes foto

Turklāt gājēju koka tilts – laboratorija Tērvetē pavisam nesen ieguva 3. vietu konkursa "Latvijas Būvniecības Gada balva 2015" nominācijā "Koka būve". Kāpēc gan to nedoties apskatīt tieši šajās brīvdienās?

Tērvetes dabas parks Lieldienās un to gaidīšanas laikā piedāvā arī dažādas darbnīcas un izklaides iespējas.

Vairāk informācijas: www.mammadaba.lv

Jaunais gaisa vilcieniņš Druskininkos

Foto: Publicitātes foto

Lielākais ūdens atrakciju parks Austrumeiropā, milzīga sniega arēna kalnu slēpošanai zem jumta, kas darbojas gan ziemā, gan vasarā, lielākais veselības kūrorts Austrumeiropā Egle – īsta veselības atjaunošanas fabrika ar apkalpojošo personālu 500 cilvēku sastāvā un neskaitāmām labsajūtas iespējām. Tās ir tikai dažas lietas, ko var piedāvāt nelielā pilsētiņa Druskininki Lietuvas dienvidos, netālu no Polijas robežas. Tā ir viena no labākajām vietām Lietuvā, kurp doties atpūtā ar ģimeni.

Līdzīgi kā mūsu Karosta, arī pie Druskininkiem esošais Grūtas parks bieži izcelts dažādu ārvalstu mediju tūrisma slejās kā alternatīvs apskates objekts – tur meža ielokā var apskatīt dažādus padomju laika pieminekļus un objektus. Neoficiāli to mēdz dēvēt par Staļina pasauli.

Tomēr visi minētie objekti lietuviešu slavenā mākslinieka Mikaloja Konstantīna Čurļoņa dzimtajā pilsētā jau ir vairākus gadus, un daudzi latvieši tos ir izbaudījuši, tomēr arī šogad Druskininkos paredzēti vairāki jaunumi.

Nesen durvis vērusi jauna rehabilitācijas klīnika, kuras izveidē ieguldīti 10 miljoni eiro. Tā piedāvā apartamentus un maltītes trīs reizes dienā, kā arī piecas procedūras par 55 eiro dienā no viena cilvēka.

Vēl viens jaunums ir gaisa ceļš, kas savieno akvaparku ar sniega arēnu. Tas ir aptuveni kilometru garš, un brauciens vagoniņā ilgst četras līdz piecas minūtes. Tā laikā no 45 metru augstuma paveras skaists skats uz Druskininku apkaimi un Nemunu. Vienā kabīnē var atrasties līdz 10 cilvēki, un brauciens vienā virzienā izmaksās trīs eiro, bet abos virzienos – piecus eiro. Bērniem līdz piecu gadu vecumam brauciens ir bez maksas.

Par citiem jauniem apskates objektiem Lietuvā, lasiet šeit.

Vairāk informācijas: info.druskininkai.lt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!