Latvijā ir dažādas aktīvās atpūtas iespējas, kuras izmēģināt teju visos gadalaikos. "Sigulda Adventures" radošais direktors un biznesa augstskolas "Turība" absolvents Miķelis Visockis uzsver, ka ir jācenšas rast pieejas, kā esošo piedāvājumu popularizēt, lai veicinātu tūristu pieplūdumu no dažādām pasaules malām.

"Latvijā ir ļoti plašs aktīvās atpūtas piedāvājums, turklāt par saprātīgām izmaksām katrs var atrast sev piemērotāko atpūtas veidu no kartingiem līdz pat lidošanai un gumijlēkšanai. Mums ir daudz, ko piedāvāt, jāiemācās tikai to popularizēt, lai pie mums brauktu arī viesi no kaimiņvalstīm un citām pasaules vietām," teic Visockis.

Iespējas ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā

"Latvijā ir pietiekami plašs aktīvās atpūtas piedāvājums - tie, kas saka pretējo, ir pesimisti! Labi, mums nav milzu kalnu, bet slēpes jau var piesiet aiz motocikla un iemēģināt spēku skijoringā. Ja nav liela vēja, arī vēja dēli var piesiet aiz motocikla un izbraukt gar pašu krastu. Latvijā ir ļoti daudz kabeļu veikparku – lai gūtu emocijas, adrenalīnu un iztrakotos uz ūdens, nevajag pat vēju. Šādi veikparki ir visā Latvijā – Mārupē, Līvānos uz Dubnas, Jēkabpilī, Valmierā, Liepājā u.c. Aktīvās atpūtas iespējas ir ne tikai Rīgas apkārtnē, bet visā Latvijā, turklāt reģionos ir daudz draudzīgākas cenas.

Burāšana aktīvākajiem un SUP dēļi mierīgākajiem

Arī burāšanas iespējas Latvijā ir gana plašas, to var darīt gar visu piekrasti, gan arī Latgales ezeros. Pats esmu to izmēģinājis. Pāvilostā šobrīd pagarina molu, nākotnē tur būs laba vieta sērfotājiem, viļņi būs sakārtotāki.

Vēl Latvijā aizvien populārāki kļūst SUP dēļi – lai gan no malas tas neizskatās ļoti dinamiski, tā arī ir aktīvā atpūta. Izbrauciens ar SUP dēli ir lielisks treniņš visām muskuļu grupām, turklāt tas ir ērts, pieejams un vienkāršs sporta veids.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Baudot aktīvu atpūtu vasarā, noteikti jāatceras par velosipēdu – nobraucieni no kalna, garāki maršruti dabas izpētei u.tml. Tiem, kuriem fiziskā sagatavotība vēl neatļauj mērot lielus attālumus ar velosipēdu, Siguldā tiek piedāvāti riteņi ar elektrību jeb t.s. "smartbike". Nav pat jāminas, braucot kalnā. Ar pielādētu bateriju var nobraukt 100 kilometrus, turklāt ar to var braukt pa visām taciņām, arī dabas liegumā, ko nevar darīt ar motociklu. Braucot ar elektrisko jaudu, arī mazās taciņas kļūst interesantas, jo jāspēj izmanevrēt.

Emocijas un iespaidi, ko nevar gūt nekur citur

Sev piemērotāko atpūtas veidu var atrast, tikai pamēģinot, tāpēc ieteiktu nebaidīties un mēģināt! Tehniskie sporta veidi Latvijā ir ļoti labā līmenī, tas pats jāsaka par ekstrēmajiem izklaides veidiem, piemēram, vēja tuneli vai gumijlēkšanu. Lēciens ar gumiju Siguldā ir ļoti iespaidīgs un iedvesmojošs, jo pie mums ir jālec no vagoniņa virs Gaujas. Tas varbūt var šķist īss mirklis, bet emocijas, ko cilvēks gūst no viena lēciena ar gumiju, ir neiedomājamas. Tas ir izaicinājums!"

Tie, kuri vēl nav gatavi lēkt ar gumiju, var izmēģināt atrakciju "Zērglis" – šajā Eiropas pusē pirmo un šobrīd vienīgo šāda veida atrakciju, kur brauciens notiek pa vagoniņa gaisa trošu ceļu. Brauciens noris 55 metrus virs Gaujas ar ātrumu līdz pat 60 km/h.

  • Plašāk par atrakciju, kurai dots nosaukums "Zērglis", lasi šajā rakstā.

Jāmācās reklamēt mūsu piedāvājumu un iespējas

"Mums ir ļoti plašs piedāvājums, kas ir saistošs arī ārvalstu tūristiem. Tas, pie kā jāpiestrādā, ir reklāma, proti, mums savas iespējas ir jāpadara tikpat populāras Lietuvas un Igaunijas tirgū, kādas ir lietuviešu gaisa takas. Vienkāršas takas meža vidū, bet, pateicoties sekmīgai reklāmai, tur bija un joprojām ir ārkārtīgi daudz apmeklētāju, arī latvieši aktīvi brauca uz turieni. Mums ir daudz lielākas un dažādākas iespējas nekā, piemēram, Lietuvā, jāmāk tikai tās popularizēt. Latvijā ir ne tikai sajūtu tūrisms, mums ir patiesu un spēcīgu emociju tūrisms.

Latviešiem patīk aktīva atpūta

Mūsdienās diezgan liela sabiedrības daļas tomēr izvēlas aktīvo atpūtu. Cilvēki vēlas piedzīvojumus! Kad vienreiz ir izbaudīta piedzīvojumu garša, tad jau rodas vēlme pamēģināt visu – peintbolu, kartingu u.c. Gribētos tikai atgādināt, ka, lai aktīvi izklaidētos, ne vienmēr uzreiz jāpērk inventārs un jātērē daudz naudas. Izvēloties piemērotāko atpūtas veidu, noteikti jādomā par izmaksām. Nereti sanāk, ka, izvēloties dārgus hobijus, ir daudz jāstrādā, lai būtu līdzekļi to finansēšanai, tāpēc beigās šiem hobijiem neatliek laiks. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā dažādi aktīvās atpūtas veidi ir daudz lētāki, arī tādi, kuriem nepieciešama speciāla inventāra noma. Piemēram, ja slēpot dodamies tikai dažas reizes gadā, turklāt ne katru gadu, noteikti nav jāsteidzas uzreiz pirkt slēpes. Mēs taču nepērkam savu kartingu, ja vēlamies izbraukt pāris reizes pa vasaru.

Drosmīgi un panākumiem bagāti pasaules līmenī

Latvieši ir drosmīgi arī attiecībā uz ekstrēmiem sporta veidiem. Mūsu puiši ir kā ozoli un meitas kā liepas – šis teiciens nav veltīgs. Latvieši ir naski uz dažādām aktivitātēm, turklāt dara to ar panākumiem. Pavisam nesen Norvēģijā bija sacensības lidošanā vertikālajā vēja tunelī, kur Latvijas pārstāvis Toms Īvāns ieguva 3. vietu pasaules līmenī. Tas ir satriecoši!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!