Tīrais ezers (Clear Lake) un tā apkaime ir rezervāts Luiziānas štatā ASV netālu no Mansfieldas. To iecienījuši makšķernieki un aktīvās atpūtas baudītāji. Līdzīgi kā purvi arī Latvijā, šī ir ideāla un apmeklēta putnu vērošanas vieta, jo ezera krastos, kas pārpurvojušies, mitinās tūkstošiem lidoņu, teikts portālā Wlf.louisiana.gov, kur atrodama arī informācija par atļautajiem zvejas laikiem un licenču iegādi ezerā.

Purvs ir nozīmīgs vietējā kultūrā, un tajā indiāņi dzīvojuši harmonijā ar dabu jau gadu tūkstošiem ilgi, medījot gan ūdensputnu, gan aligatorus, kā arī pielūdzot šo dzīvo radību garus. Protams, aligatori, ir plēsīgi dzīvnieki, tomēr cilvēkiem tie normālos apstākļos neuzbrūk, tādēļ šajā ziņā purvā ir droši.

Tomēr izrādās, ka arī daba savā starpā nereti konfliktē – lai arī šāda "pļava" nenoliedzami izskatās skaista, tā nebūt nav vēlama un patiesībā nav arī pļava. Tas ir peldošo salvīniju lauks (attēlā). Šie augi savairojušies uz ūdens virsmas, bet zem tiem vēl joprojām ir gandrīz metru dziļš ūdens, tomēr augu sega nelaiž cauri gaismu un patērē skābekli, tāpēc visi citi augi, kas tur atradās iepriekš, lēnām iznīkst. Turklāt salvīnijas vairojas ātri, tādēļ vietējie uztraucas, kas notiks ar ezeru, kas jau tagad ir daļēji aizaudzis.

Kamēr tas nav noticis, labs veids, kā izpētīt un atklāt šīs neparastās vietas, ir doties turp vai nu gidu vadītās ekskursijās, kur var vairāk uzzināt gan par ekosistēmu, gan šīs vietas vēsturi, vai arī iznomāt kajakus un braukt apskatīt ūdeņu ieskautos ciprešu mežus šādi. Tā rīkojies arī fotogrāfs Maikls Makartijs (Michael McCarthy ), kas kopā ar dēlu izbraukājuši Tīro ezeru krustu šķērsu. Pašlaik tas vēl ir itin labi izbraucams ar kajaku, kam pierādījums ir Makartija uzņemtās brīnišķīgās fotogrāfijas.

Par iespējām izbaudīt dažādas purvu ekskursijas un izbraucienus vairāk variet uzzināt šeit (angliski).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!