Otrdienas, 10. oktobra, vakarā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis dzelteno brīdinājumu par spēcīgām lietavām Vidzemē un Kurzemē, kuru rezultātā paaugstinās ūdens līmenis upēs. Kā zina stāstīt Kurzemē esošā aktīvās atpūtas uzņēmuma "Jūras laivas" pārstāvji, kas 10. oktobrī apsekojuši tuvējās upes, ūdens līmenis tajās tiešām ir pat augstāks nekā pavasara palos.

"Ventas rumbā laivot nedrīkst, droša nāve (velk iekšā), Riežupē ir labi, savā ziņā tā ir trakāka par Amatu, jo šaurāka un ar dažām interesantām virāžām – laivojama ar iepriekšēju pieredzi, Īvandes ūdenskritumus ar straujūdens kajakiem lec žanra cienītāji. Imula – interesanta un laba upe asāku izjūtu cienītājiem bez īpašas bīstamības, tomēr drusku jāsaprot. Rīva – gleznaina mazupe. Viena no skaistākajām Kurzemes upēm. Vienkāršāka, taču ar vairāk šķēršļiem, arī dažas interesantas straujtece maršruta otrajā posmā. Abava – laba straume, laivojot rudenī ir piemērota visiem," par laivošanu šoruden Kurzemē stāsta "Jūras laivās".

Pārmitrās augsnes un jau iepriekšējo lietavu dēļ aizvadītajās dienās Latvijas upēs strauji paaugstinājās ūdens līmenis un joprojām saglabājas augsts, atzīmē sinoptiķi. Vairāk lasiet šeit.

Kurzemes rietumu piekrastes upēs – Bārtā, Durbē, Užavā, Irbē un Rojā daudzviet applūdušas arī palienes. Tāpat augsts ūdens līmenis ir arī Latvijas centrālās daļas upēs – Lielajā Juglā, Bērzē un Misā.

Latvijas rietumu un centrālās daļas upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties un gaidāma plašāka palieņu applūšana.

Lūk, kā šajās dienās izskatās laivotāju iecienītajās Kurzemes upēs.

Abava netālu no Rendas:

Īvandes ūdenskritumi pie Rendas:
Riežupe:

Ventas rumba:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!