Jau tradicionāli Ilūkstes novada Bebrenes pagasta Putnu salā katru pavasari pulcējas gan putni, gan putnu vērotāji. Arī šogad, 16. aprīlī, Dvietes palienes vides klasē "Gulbji" notika putnu pasākums, pastāstīja Benita Štrausa, Bebrenes pagasta pārvaldes vadītāja. Tuvāk iepazīt putnus un to balsis palīdzējuši biologi no Rīgas – Ilze un Jānis Priednieki.

Vides klases nodarbībā piedalījušies 28 interesenti gan no Ilūkstes novada, Jēkabpils novada, gan Daugavpils un Rīgas. Putnu ekskursijas laikā no skatu platformas Putnu salā teleskopos un binokļos vērotas ķīvītes, baltie stārķi un niedru lijas, bet Skuķu ezera ziemeļu malā pie Zariņu salas varēja redzēt gulbjus, dažādas pīles, gauras un mežiņā klausīties žubīti, svirlīti, meža strazdu, dzilnīti un citus meža dziedātājus. Turpat palieņu pļavās ganījušies dzīvei savvaļā piemērotie liellopi, kuriem sākuši dzimt teliņi, savus varenos ragus nodemonstrējis arī bara skaistākais bullis. Pēc tam ekskursanti devās zosu baru meklējumos uz Daugavas pusi aiz tilta pār Berezovkas upi. Neskatoties uz to, ka zosu migrācijas kulminācija jau beigusies, iepriecināja diezgan lieli bari ar aptuveni 2000 – 3000 zosīm. Atpakaļceļā pamanītas arī divas dzērves.

"Gulbjos" putnu vērotājus sagaidīja saimnieces ar pavasara zupu un pavasara "gaļu". Maltīte tika pagatavota no tā, kas šai brīdī atrodams dabā - no gārsām, nātrēm, pienenēm un skābenēm.

Dabas parkā "Dvietes paliene" Bebrenes pagasta Putnu salā 2008. gada vasarā izveidots Dvietes senlejas informācijas centrs ''Gulbji''. Dabas parks ir viens no lielākajiem un labāk saglabātajiem dabisko upju palieņu paraugiem Latvijā un Eiropā. Palieņu pļavas ir bagātas ar putnu daudzveidību. Putnu salā atrodas arī atjaunota klēts, kur var iepazīt vietējās lauku tradīcijas seno sēļu sētā – klēti un visas ar to saistītas senās ieražas: graudu apstrādes process, mantu glabāšanas nozīme, meitu tradīcijas klētī, zvejas rīkus un zvejas paražas, kā arī sniegt iespēju nakšņot sēļu sētā.

Pavasara palu laikā ir iespēja izbraukāt palieņu pļavas ar laivām. Dabas parkā "Dvietes paliene" kopš 2006. gada dzīvo Konik Polski šķirnes savvaļas zirgi un Highlander šķirnes liellopi. Dvietes senleja ir arī viena no senākajām apdzīvotajām vietām Latvijas teritorijā – pirmie iedzīvotāji te ienākuši jau ledus laikmeta beigās apmēram pirms 11 tūkstošiem gadu.

Vairāk informācijas www.sniegpulkstenite.lv vai www.dvietespaliene.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!