Foto: Shutterstock

Dziļi Balkānos mīt kāds cilvēku roku neskarts nacionālais parks – Maķedonijas Jasen. Tur dzīvnieki un daba dus savā mierā un tajā veldzē katru, kas tur iegriežas. Teritorija ir aizsargāta, tāpēc tā nav gluži tūristu pārpilna, tādējādi saglabājot dabas unikālu skaistumu neskartu, vēsta "Lonely planet".

Maķedonijas Jasen ir šī reģiona viena no civilizācijas neskartākajām teritorijām. Kamēr vēl tur nav uzbūvētas luksusa viesnīcas un slēpošanas kūrorti, izklaides iespējas te ir pārgājieni, riteņbraukšana, smaiļošana, arī medības.

Matka kanjons

Nacionālā parka 24 tūkstošus hektāru plašo ainavu rotā iespaidīgi lieli mežu kalnu masīvi, dziļas alas, dzidri ezeri un pazemes upes. Varenais Matka kanjons (Matka canyon) ir tik dziļš, ka tas pat pretendē kļūt par vienu no pasaules brīnumiem.

Matka kanjons ir salīdzinoši labi apmeklēta vieta rezervāta teritorijā, jo atrodas ģeogrāfiski tuvu Maķedonijas galvaspilsētai Skopjei. Matka teritorijā atrodas skaistas bizantiešu un kristiešu baznīcas un klosteri. Interesenti tur labprāt dodas pārgājienos pa kalniem - pārgājienu sezona parasti sākas ap Lieldienām un ilgst līdz pat novembrim.

Vēstures liecības

Parkā joprojām atrodas vairāk nekā 30 vēsturiski un arheoloģiski nozīmīgu vietu - no akmens laikmeta alu mākslas veidojumiem līdz pat vēlīnām romiešu apmetnēm, kur tika atklātas daudzas vērtīgas lietas – monētas, statujas, keramikas izstrādājumi. Īpaši atzīmējama ir tur atrastā skulptūra "Adam of Govrlevo", kas ir vairāk nekā septiņus tūkstošus gadu sena, raksta Wikipedia. Šis tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem atradumiem pasaulē.

Foto: Shutterstock

Patvērums savvaļas dzīvniekiem

Mežu biezokņos aug priedes, ozoli, dižskābarži, steidzīgajās kalnu upēs var sastapt saldūdens krabjus, upes foreles, bet gaisā var novērot lidināmies vairāk nekā 160 putnu sugu pārstāvju, piemēram, zelta ērgli un lielo piekūnu. Meža biezokņos mitinās mežacūkas, brieži, brūnie lāči, zaķi, vilki.

Atpūtas iespējas dabas rezervātā

Kalnu takas un celiņi ir kā ideāli radīti tiem, kuri iecienījuši kalnu riteņbraukšanu. Šāds izbrauciens ļaus arī vairāk izpētīt parka dabu, tās reljefu. Parka vadītājam var jautāt padomu par labākajiem maršrutiem.

Padomāts ir arī par asu izjūtu cienītājiem – iespējams slēpot arī pa speciāli nesagatavotām un neskartām dabas veidojumu aprisēm. Entuziasti ar helikopteru tiek nogādāti kādā vietā, no kurienes tālāk apmācīta speciālista pavadībā ar slēpēm var laisties lejup - uz parka ieleju. Tomēr, ņemot vērā visus apstākļus, šis piedāvājums ir spēkā vien slēpošanas ekspertiem.

Foto: Shutterstock

Noderīga informācija

Pirms doties uz šo parku, ir jāsazinās ar parka apsaimniekotāju vismaz nedēļu pirms brauciena. Parku apmeklēt var arī, piesakoties kopīgam ekskursijas braucienam.

Ieejas maksas parkā nav, tomēr, dodoties pārgājienā ar pārzini no parka, vienam cilvēkam tas izmaksās 20 eiro. Atlaides ir, dodoties grupā no 8 līdz 15 cilvēkiem. Cenā ietilpst arī transports no Skopjes un atpakaļ.

Pārgājienā tiek pasniegtas arī vietējo gatavotas pusdienas - no bioloģiski audzētiem produktiem, ko sagādās parka pārstāvji.

Ja vēlas nakšņot, tad turpat var izīrēt naktsmītnes – vienai personai šāds pakalpojums izmaksās ap 50 eiro par nakti, ieskaitot brokastis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!