Foto: Shutterstock
Līdz ar 26 jaunu vietu iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā to skaits pārsniedzis jau 1000. Tā portālu "Delfi" informē UNESCO pārstāvji.

Kā tūkstošā tajā iekļauta Okavango upes delta Botsvānā. Citas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā šogad iekļautās vietas ir: Stevns fosilās klintis Dānijā, Lielais Himalaju Nacionālais parks Indijā, Hamiguitāna kalnu grēdas savvaļas dzīvnieku rezervāts Filipīnās.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā no jauna iekļautas 21 kultūras mantojuma vietas, piemēram, Lielais kanāls Ķīnā, Pirmskolumbijas perioda vadonības sabiedrības apmetnes ar dikīzu kultūras akmens lodēm Kostarikā, Karolingu rietumu darbnīcas un Korvejas klosteris Vācijā, Erbilas citadele Irākā, Pjedmontas vīna dārzu ainava Itālijā, Tomiokas zīda dzirnavas un saistītās vietas Japānā, Senās Pjū pilsētas Mjanmā, Van Nelles fabrika Nīderlandē, Bolgaras vēsturiskais un arheoloģiskais komplekss Krievijā, Vēsturiskā Džidas pilsēta - vārti uz Makahu Saūda Arābijā, Bursa un Kumalikizika: Osmaņu impērijas dzimšanas vieta Turcijā u.c..

Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauta arī jaukta tipa mantojuma vieta, kurā atrodas augstvērtīgas kultūras un dabas vērtības - Čananas ainavu komplekss Vjetnamā.

Tika nolemts iekļaut arī trīs vietas UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā: Olīvu un vīnogulāju zemi - Dienvidjeruzalemes un Batiras kultūrainavu Palestīnā, Potosi pilsētu Bolīvijā un Selos medību rezervātu Tanzānijā. Savukārt divas citas mantojuma vietas - Kilva Kisivani un Songomnaras drupas Tanzānijā - tika izslēgtas no apdraudēto vietu saraksta, novērtējot labo praksi un panākumus šo vietu aizsardzībā.

UNESCO Pasaules mantojuma saraksts tika papildināts Pasaules mantojuma komitejas 38. sesijā, kas notika no 15. līdz 25. jūnijam Dohā, Katarā.

Pašlaik sarakstā ir 1007 vietas no 161 valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!