Kur gan vēl paslēpties no drēgnajiem lietiem un salnām, ja ne mazā pasaules nostūrī – uz Taiti populārākās salas ar skanīgu nosaukumu un saulē sakarsušām smiltīm – Bora Bora. Sala pasaulei plašāk zināma ar tirkīza krāsas lagūnu, žilbinoši baltajām pludmales smiltīm un luksusa kūrortiem.

Polinēzieši pirmo reizi apdzīvoja salu 4. gadsimta laikā, bet salas vēsturiskais nosaukums bija Pora Pora, kas nozīmē – pirmdzimtais. 1842. gadā admirālis Abels Obērs Dipetits Tuārss pasludināja Bora Boru par Francijas autonomo teritoriju.

Kamēr citas tropu salas ir pazīstamas ar savu vētraino nakts dzīvi, uz Bora Boras valda mierīgāka atmosfēra. Uz salas dzīvo aptuveni 4000 iedzīvotāji. Oficiālās valodas uz salas ir franču un taitiešu valodas, kaut gan liela daļa iedzīvotāju runā arī angļu valodā. Visvairāk uz salas ir tūristi no Japānas, ASV un Eiropas. Bora Boras ekonomika pastāv, galvenokārt, pateicoties tūrisma industrijai, pēdējos gados tika uzbūvēti vairāki kūrorti, kas aptver mazo salu.

Uz Bora Bora salas ir attīstījušās unikālas kulinārijas tradīcijas, kas ir ietekmējušās no citu valstu tradīcijām. Bora Boras virtuvē sastopamas Francijas, Itālijas un Japānas kulinārijas ietekme. Galvenokārt ēdienu gatavo ahimaa krāsnī, to veido, izrokot zemē caurumu un ievietojot tajā akmeņus, kas tiek apsildīti ar uguni. Ēdienu ietin banānu koka lapās un uzliek uz karstajiem akmeņiem, pārklājot ar dubļiem, ēdienu cep vairākas stundas.

Uz salas valda tropiskais klimats, kas iedalās mitrajā un sausajā sezonā. Mitrā sezona ilgst no novembra līdz aprīlim, kad uz salas ir pastiprināts mitruma līmenis un daudz mākoņu. Tomēr liela daļa tūristu izvēlas tieši šo sezonu, jo tad te ir krietni mazāk tūristu. Sausā sezona ilgst no maija līdz oktobrim, kas ir piemērotākais laiks, lai dotos daivingā, jo ūdens redzamība šajā laika posmā ir īpaši laba.
Vidē, kas atgādina fantāzijas filmu skatus, dienas var pavadīt ne tikai pludmales smiltīs, malkojot eksotisku kokteili. "Delfi" piedāvā dažas idejas, ko paveikt, kamēr esi uz salas.

Dodies pārgājienā

Salas panorāmu 360 grādu leņķī var baudīt no 661 metrus augstā Pahia kalna. Aptuveni sešu stundu ilgais pārgājiens līdz virsotnei jums paliks atmiņā vienmēr – no kalna paveras brīnišķīgs skats uz zilo okeānu, kas, saules staru apmirdzēts, vizuļo gar salas piekrasti. Kalnā ir pieejamas gan īsākas, gan garākas trases jau pieredzējušajiem kalnā kāpējiem. Kāpjot kalnā, obligāti vajadzētu ņemt līdzi rokasgrāmatu, kā arī viesnīcas personāls palīdzēs atrast piemērotāko gidu, kas pavadīs jūs kalnos.

Izbaudi snorkelēšanu

Bora Boras salas ūdens ir dzidrs un silts, kā arī tajā mājo krāšņa jūras dzīve, sākot no vairākām zivju sugām līdz pat koraļļiem, kuri viz zem ūdens liesmas krāsā. Labākās snorkelēšanas vietas ir koraļļu dārzi, kas atrodas netālu no barjerrifa, uz dienvidiem un rietumiem no salas.

Izmēģini daivingu

Ja snorkelēšana šķiet garlaicīga, tad jādodas dziļāk okeāna dzīlēs. Visi salas niršanas centri piedāvā kursus iesācējiem, kuriem Bora Boras ūdeņos būs īpaši viegli apgūt daivinga pamatprincipus. Arī nirējiem ar pieredzi daivings salas ūdeņos liksies īpaši aizraujošs, jo varēs izmēģināt arī virkni citu vietu, kas atrodas ārpus lagūnas, kā arī novērot dažādas haizivju sugas.

Pelde ar jūras bruņurupučiem

Ceļotāji var izbaudīt peldi aizsargājamajā lagūnā un vērot jūras bruņurupučus, pasākumu rīko Bruņurupuču aizsardzības centrs sadarbībā ar Le Meriden Bora Bora viesnīcu. Lai piedalītos pasākumā, nav jābūt šīs viesnīcas klientam, sazinieties ar savas viesnīcas administratoru, lai dotos aizraujošā piedzīvojumā. Pēc peldes varēsiet baudīt kokteiļus vietējā bārā un vērot pasakainus salas skatus.

Festivāls Heiva i Bora Bora

Ja apmeklējat Bora Boru jūlijā, tad ir iespēja piedalīties Franču Polinēzijas slavenākajā festivālā – Heiva i Bora Bora – kas notiek Vaitapē uz lielās skatuve. Festivāls ir gada gaidītākais un krāšņākais deju un mūzikas festivālus, kurā varēsi piedalīties dažādos pasākumos un vērot eksotiskās dejotājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!