Krievijas lielākais muzejs Ermitāža šajās dienās svin 250 gadu jubileju. Svinības sākās ar unikālsa Partenona skulptūras izstādīšanu, kas pirmo reizi atstājusi Britu muzeju un ir skatāma Pēterburgā, kā arī grandiozu 3D šovu.

Tūkstošiem cilvēku, spītējot slapjdraņķim, bija pulcējušies Ziemas pils pagalmā, kur varēja vērot fantastisku gaismu un skaņas šovu "Vēstures deja". Videoprojekcija ilustrēja pašus nozīmīgākos Pēterburgas un Ermitāžas vēsturiskos notikumus, kā arī ievērojamākos muzejā apskatāmos mākslas darbus, rādot tos uz Ziemas pils sienas. Attēlus pavadīja laikam atbilstoša klasiskā mūzika vai dzeja.

Savukārt Britu muzejs par godu šim notikumam pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē ārpus Anglijas deponējis vienu darbu no savas Eldžina marmora kolekcijas (Elgin Marbles). Upes dieva Ilisosa statuja bez galvas Ermitāžā būs apskatāma līdz janvāra vidum.

Statuja reiz atradusies Partenonā; tā ir daļa no antīko priekšmetu kolekcijas, kuru 19. gadsimtā lords Eldžins aizveda uz Angliju un kura piederību Grieķijas valdība apstrīd, norādot, ka šie priekšmeti nelikumīgi izvesti no valsts, kamēr tā atradās Otomaņu impērijas pakļautībā.

Ermitāžas svinības ilgs trīs dienas – no 7. līdz 9. decembrim.

Ermitāžu pirms 250 gadiem – 1764. gadā - dibināja pēc carienes Katrīnas Lielās pavēles, sākotnēji gan kā slēgtu kolekciju, kurā apskatāmi Johana Ernesta Gotzkovska privātkolekcijas mākslasdarbi, bet kopš 1852. gada tā pieejama publiskai apskatei, un tika papildināta ar daudzu citu mākslas mīļotāju savāktiem darbiem. 20. gadsimtā Ermitāža kļuva par vienu no pasaules lielākajiem un ievērojamākajiem muzejiem. To ik gadu apmeklē vairāk nekā 2,5 miljoni cilvēku.

Ermitāža atrodas pasaulslavenajā baroka stilā celtajā Ziemas pilī Ņevas krastā un vēl vairākās citās brīnišķīgās ēkās. Tā iekļauta UNESCO kultūras mantojumā Sanktpēterburgas vēsturiskā centra sastāvā.

Par spīti Krievijas gadsimtiem ilgajai izolācijai no Eiropas mākslas centriem, Ermitāža lepojas ar trīs miljonus lielu mākslas priekšmetu kolekciju, kas veidota pēdējos trīs gadsimtos un ir līdzvērtīga Luvras kolekcijai. Muzejā ir mākslas darbi no visas pasaules - no Akmens laikmeta līdz mūsdienām.
Ermitāžas kolekcija ir digitalizēta un ikviens, kam pieejams interneta pieslēgums, var doties arī virtuālā tūrē un baudīt muzejā esošos mākslas šedevrus: www.hermitagemuseum.org

Vairāk par muzeja jubileju un apskates objektiem lasiet Turismagids.lv rakstā "Krievijas lielākajam muzejam Ermitāža - 250"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!