Foto: DELFI
Tūristu iecienītajā Līgatnē un tās apkārtnē ir, ko redzēt, turklāt nemaz nevajag braukt nekur tālu, lai izbaudītu dabas burvību un kārtīgi izlocītu kājas – jau pašā pilsētas sirdī ir takas, kurās saelpoties meža svaigo gaisu un lūkot skatus, kas neatstās vienaldzīgus.

Lai arī variāciju, kā izstaigāt klinšaino Līgatni, ir simts un viena, šoreiz pastaigu sāku no Anfabrikas jeb "Handfabrikas" klintīm, kur acīm paveras zīmīgs skats 16 metru augstumā. Savu nosaukumu vieta ieguvusi, pateicoties Līgatnes papīrfabrikas pirmajām ēkām, kas reiz tur būvētas. Tur 19. gadsimtā celta arī "Handfabrika" jeb roku darbu fabrika, un tieši tāpēc arī klintis ieguvušas šādu nosaukumu.

Līdz ar Handfabrikas būvniecību notika arī slūžu un kanālu sistēmas izveide, nodrošinot fabriku ar ražošanai nepieciešamo ūdeni. Tagad slūžās izveidots arī zivju ceļš, un it īpaši rudeņos šajā vietā iespējams novērot lēkājošos lašus, kas parasti skatītājus priecē ar īpašu šovu.

Foto: DELFI

Soļojot pa labiekārtotajām taciņām, var uzkāpt gan augstajā klintī, gan netraucēti uzmest aci sikspārņu guļamrajonam, palūkot smilšakmens atsegumus, kā arī izbaudīt dabas krāšņo zaļumu, kas teju sprāgst ārā pa visām vīlēm.

Foto: DELFI

Nemanot klāt arī platforma, no kuras var pārredzēt tālākus horizontus un arī atjaunotos tiltiņus, kuri saglabājuši vēsturisko veidolu, – "Eižens" un "Vilhelmīne". Starp citu, 19. gadsimtā Līgatnē bijuši neskaitāmi tiltiņi pār Līgatnes upīti un daudzajiem papīrfabrikas kanāliem. Lielākai daļai tika doti cilvēki vārdi, vairumā gadījumu tie bija Mencendorfu dzimtas pārstāvju vārdi.

Foto: DELFI

Soļojot gar kanālu, skatam paveras Līgatnes "vizītkarte" – centra dīķis, gulbji un arī Lustūzis. Smilšakmens klints pašā Līgatnes sirdi savu nosaukumu ieguva, pateicoties mazai nojumītei-lustūzītim klints virsotnē, kur senāk pulcējies Līgatnes pūtēju orķestris, lai muzicējot priecētu pilsētas iedzīvotājus. Tāpat jāpiebilst, ka šajā smilšakmens iezī jau no 18. gadsimta beigām izveidoti pagrabi, kur vietējie glabājuši labumus ziemai. Turklāt, kas svarīgi, šī ir vienīgā vieta, kur pagrabi veidoti divos stāvos.

Foto: DELFI

Pa īpaši izveidotām takām iespējams arī uzkāpt tur, kur agrāk muzicējuši pūtēji, jo tagad klints virsotnē iekārtota ērta platforma, no kuras pārredzēt pilsētas centru.

Foto: DELFI

Mūsu kompānija raitā solī šīs kāpnēm bagātās takas pieveica aptuveni 40 minūtēs, bet pavisam noteikti – laiku svaigā gaisā var un vajag baudīt vēl nesteidzīgāk!

Ja tūristu takas pilsētas centrā izstaigātas, noteikti var iepazīt vēl kādu no Līgatnes sniegtajiem skatiem un iespējām. Kur vēl pabūt un ko aplūkot savām acīm šajā pilsētā, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!