Latvijā ir skaistas pilsētas, jūras piekraste, pilis un vienkārši gleznainas dabas ainavas, tāpēc daudzas no tām iemūžinātas kinofilmās. "Delfi ceļojumi" ir apkopojis pazīstamāko kinofilmu filmēšanas vietas visos Latvijas novados.

Kurzeme

Kuldīga ir īpaši kinematogrāfiska pilsēta, jo te filmētas gandrīz 30 ārzemju un pašmāju filmas. Piemēram, "Ezera sonāte", "Motociklista vasara", "Ūdensbumba resnajam runcim" un, protams, "Emīla nedarbi".

Tukuma vecpilsētas šaurajās ieliņās iemūžināti skati filmām "Vella kalpi", "Rita" un Rīgas sargi". Arī filmas "Ilgais ceļš kāpās" romantiskā epizode ar Martas un Artūra satikšanos aptiekā filmēta Tukumā.

Tukuma pievārtē, apmēram 15 km no pilsētas atrodas nopietnākais kino centrs Latvijā - kino pilsētiņa "Cinevilla". Pilsētiņa izveidota filmas "Rīgas sargi" uzņemšanai, tāpēc te uzbūvēta 20. gadsimta sākuma Rīga - ēkas, tramvaja un dzelzceļa līnijas un pat izrakta Daugava. Pilsētiņā ir arī 2 filmēšanas paviljoni. Te iespējams doties ekskursijās, izbraukt ar tramvaju un piedalīties specefektu tapšanā.

Lapmežciemā, Ragaciemā, Klapkalnciemā, Plieņciemā un Engurē filmēts "Zvejnieka dēls". Ragaciema un Bērzciema pludmales mazāk pakļautas vējiem. Lai samazinātu risku apdraudēt aktieru dzīvības, šajos ciemos tapusi filma "Nāves ēnā". Dodoties uz Roju un Kalteni, "dzīvajā" var vērot skatus, kas redzami leģendārajā filmā "Ilgais ceļš kāpās".

Filmas "Kad lietus un vēji sitas logā" uzņemšanai kā piemērotas izvēlētas Pūres un Zemītes baznīcas, kur uzņemti kadri par "mežabrāļu" pretošanos padomju varai. Savukārt "Likteņdzirnas" filmētas Matkules pusē. Filmā par Padomju Latvijas tīņu interesēm un attiecībām "Ja nebūtu šī skuķa" redzama skaistā Sabiles ainava. Bet Jaunpils pils pagalms atsauks atmiņā mākslas filmas "Melnā vēža spīlēs" un "Dancis pa trim".

Latgale

Daugavpilī uzņemtas filmas "Mans draugs - nenopietns cilvēks" ainas. Naujenes pagasta dabas parka "Daugavas loki" teritorijā - Slutišķu vecticībnieku sādžā tika filmētas seriāla "Likteņa līdumnieki" 3.daļas Sibīrijas ainas.

Dvietes pagastā uzņemti fragmenti Rīgas kinostudijas mākslas filmai "Trīs minūšu lidojums". Savukārt Aglonas novada Šķeltovas pagasta noslēpumainā ezera Čertoka krastos uzņemti filmas "Krēsla" kadri.

Vidzeme

Cesvaines viduslaiku pils parkā uzņemtas filmas "Melnā vēža spīlēs" epizodes, bet filmu "Ilgais ceļš kāpās" un "Vecā jūrnieku ligzda" ainas filmētas Salacgrīvas zvejnieku sētā "Veczemi".

Saulkrastos uzņemtas divas filmas - "Nauris" un "Kā gulbji balti padebeši iet". "Naura" ainas filmētas Saulkrastu vidusskolā, Baltajā kāpā un Inčupē. Savukārt filmā "Kā gulbji balti padebeši iet" redzami kadri no Baltās kāpas, kas atrodas Inčupes labajā krastā pie upes ietekas jūrā.

Zemgale

"Ilgais ceļš kāpās" ir pirmā latviešu daudzsēriju mākslas filma, tāpēc tā filmēta gandrīz visos Latvijas novados, arī Zemgalē. Mežotnes pils parkā uzņemtas ne tikai "Ilgā ceļa kāpās" epizodes, bet arī kadri leģendārajai filmai "Teātris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!