Foto: DELFI
Bieži spriežam, kā būtu, ja būtu. Vai dzīve izvērstos citāda, vai būtu labāk? Netālu no Tukuma-Kabiles ceļa pie Sātiem atrodas vieta, kas, šķiet, šādas pārdomas iemieso vizuālā un materiālā veidolā. Tas ir tilts uz nekurieni.

Īsi pirms Otrā pasaules kara, kad Latvijas ekonomika visai strauji attīstījās un bija iecerēti vairāki lieli projekti, uzsākta arī vērienīga Tukuma-Kuldīgas dzelzceļa būvniecība. Lai šī līnija varētu veiksmīgi īstenoties, bija nepieciešams tilts pāri Abavai, ko pēc Latvijas Universitātes docenta Pāvila Pāvulāna projekta uzbūvēja 1940. gadā. Tas bija 55 metrus garš, pamatīgs dzelzceļa tilts. Taču cilvēku atmiņā tas iespiedies kā vācu kara laika piemiņas vieta, jo vācu vara to mēģināja turpināt un pabeigt 40. gados, taču nepabeidza, teikts Tukuma Tūrisma informācijas centra mājaslapā.

Foto: DELFI

Pasaules karš pārtrauca dzelzceļa būvniecību, un vēlāk tā arī netika turpināta. Tomēr, kā smejies, Latvijas laika būvniecības kvalitāte bija augsta, un tilts stāv vēl šodien. Bet neved nekur – abi tā gali atduras pļavā.

Foto: DELFI

2008. gadā tilts uz nekurieni iekļauts Eiropas kultūras mantojuma sarakstā "Neparastais kultūras mantojums".

Atrašanās vieta: Sāti, Irlavas pagasts, Tukuma novads

GPS 56.9126352 22.9774976, uz ceļa pie Abavas novietota arī norāde uz šo objektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!