Foto: Kolāža, Andris Jermuts, publicitātes foto

Nereti, brīvdienu rītā pamostoties, gribas kaut kur doties, bet nevar izlemt, kurp. Un, ja vēl ārā ir ziema – noslinko un beigās neaizbrauc nekur. Tomēr tam nav pamata – tepat netālu (vien 60 kilometru attālumā no Rīgas) ir vietas, kas arī ziemā gaida apmeklētājus. Piemēram, Tukums.


Ziemas sezonā Tukuma puse piedāvā apmeklēt gan tradicionālos apskates objektus kā vecpilsētu, pilis, muižas un muzejus, gan dabas takas un arī radošās darbnīcas. Un, ja laika apstākļi palutinās ar vēsāku laiku un biezāku sniega segu, tad Tukuma apkārtne vilinās ar saviem kalniem un distanču slēpošanas piedāvājumu.

Ja esat aktīvas atpūtas cienītāji, ir vērts iegriezties Tukuma ledus hallē un šosezon pirmo reizi kāpt uz slidām (Stadiona iela 3, www.tlh.lv). Publiskās slidošanas laikā varēsiet izslidoties no sirds patikas vai arī speciāli pieteiktā laikā uzspēlēt kērlingu. Hallē bieži var noskatīties arī kādu hokeja spēli.

Foto: Publicitātes foto

Pēc tam var doties izkustēties svaigā gaisā uz atpūtas kompleksu "Sveikuļi" (www.sveikuli.lv), kas atrodas trīs kilometru attālumā no Tukuma pilsētas centra. Te tiek piedāvāta labirinta orientēšanās 450 kvadrātmetru platībā. To var izmēģināt gan bērni, gan pieaugušie. Turpat apskatāma arī ziemas sporta inventāra un kompasu kolekcija.

Tāpat pie sevis arī ziemā gan uz dažādiem pasākumiem, gan vienkārši paciemoties aicina Tukuma apkārtnes pilis – Durbes pils ar senlietu ekspozīciju un gleznaino parku, no kura paveras skats uz Tukumu (Mazā Parka iela 7, www.tukumamuzejs.lv), Šlokenbekas muiža ar Ceļu muzeju (Milzkalne, www.slokenbeka.lv), Jaunmoku pils (www.jaunmokupils.lv), skaistā Kukšu muiža (www.kuksumuiza.lv) un arī Jaunpils pils ar viduslaiku ekspozīciju pagrabā un restorānu (www.jaunpilspils.lv).

Radošās darbnīcas

Pa ceļam, dodoties uz Jaunpili, nepabrauciet garām radošajai darbnīcai "7 balles"(www.7balles.lv), kas gan lieliem, gan maziem piedāvā jautras un krāsainas radošas nodarbes – tur iekārtota kokamatniecības un rokdarbu darbnīca.

Interesanta vieta, kur iepazīt Tukuma novada tautastērpu un etnogrāfiskos rakstus, kā arī iemēģināt savu roku aušanā, ir Tukuma muzeja Audēju darbnīca (Tidaholmas iela 3, www.tukumamuzejs.lv), kur meitenes laipni sagaidīs, visu izrādīs un izstāstīs. Šeit arī iegādājami amatnieku darinājumi. Esot Tukumā, varat apmeklēt arī Salmu darbnīcu (Dārzniecības iela 4a, www.salmulietas.lv), kur apskatāmas dažnedažādas salmu figūriņas un skulptūras. Ziemas laikā apmeklējumam gan jāpiesakās iepriekš.

Foto: Publicitātes foto

Ja vēlaties padarboties radoši, to Tukumā arī ziemā piedāvā radošā darbnīca "Ligzda" (Brīvības laukums 13 (otrais stāvs), www.manaligzda.com).

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Koka dizaina centrs (Rīgas iela 14, www.kokapasaule.lv) piedāvā kokamatniecības radošās darbnīcas bērniem un ģimenei – nedēļas nogalēs pēc individuāla pieteikuma. Kopā ar profesionālu meistaru radošajā darbnīcā var izgatavot koka rēbusu vai virtuves koka lāpstiņu, uzzināt daudz jauna par koku kā materiālu, iepazīties ar rokas darba instrumentiem un iemēģināt tos, bet pats galvenais – apgūt ko jaunu un pavadīt laiku kopā ar savu ģimeni. Šeit tiek rīkotas arī dažādas meistarklases.

Ja esi saldummīlis, arī ziemā gaida Šokolādes muzejs Pūrē (Pūre 9, Pūre, www.purechocolate.lv), kur var iepazīties ar šokolādes tapšanas tradīcijām, "nokļūt" trifeļu kastes iekšpusē un, piedaloties meistarklasē, izgatavot pašam savas šokolādes figūriņas un trifeles, kā arī nogaršot tās. Muzejā ir plaša un interaktīva ekspozīcija par šokolādes vēsturi. Blakus esošajā restorānā "Terase" nosalušie var nobaudīt karsto šokolādi, kā arī papusdienot, izvēloties kādu īpašu, no vietējiem produktiem gatavotu, izsmalcinātu ēdienu.

Lai izbaudītu neskartas dabas burvību ziemā un pamielotos ar uz ugunskura vārītu zupu, jādodas uz viesu namu "Ružciems" (Lamiņi, Pūres pagasts, www.ruzciems.lv), kas piedāvā izstaigāt dabas taku gida pavadībā, nobaudīt maltīti dabas takas piknika vietā vai saimnieces ceptās pankūkas ar mājās gatavotu ievārījumu, sildoties pie kamīna viesību telpā, kā arī degustēt bioloģiskajās pļavās augušās zāļu tējas un apskatīt mākslinieces gleznas pusmuižas interjerā.

Foto: Publicitātes foto

Aktivitātes dabā arī ziemā piedāvā gan Ķemeru nacionālais parks, kur izstaigājama gan Lielā Ķemeru tīreļa laipa (www.daba.gov.lv), apskatot, kā purvs izskatās ziemā, gan Valguma pasaules dabas gleznu taka (www.valgumapasaule.lv), kā arī citas Ķemeru nacionālajā parkā izveidotās takas. Tāpat Ķemeru nacionālais parks ("Meža māja", Ķemeri) arī ziemā piedāvā dažādus pasākumus, kuri veltīti dabas iepazīšanai.

Par dabas takām Tukuma pusē vairāk lasiet šeit.

Kur paēst?

Pēc labi un aktīvi pavadītas dienas ieturēt maltīti var kādā no Tukuma vai apkārtnes kafejnīcām. TIC ceļojumu speciāliste īpaši iesaka nogaršot Tukuma ēdienu – Tukuma veltnīti ķiršu mērcē, kuru Tukumā piedāvā kafejnīca "Smukausis", kafejnīca "Aplis", kafejnīca "Twists" un Tukuma apkārtnē kafejnīca "Apsīte", atpūtas kompleksa "Valguma pasaule" restorāns. Un ja paliekat atpūsties arī uz kādu vakara pasākumu, nogaršojiet arī Tukuma rožu kokteili. To Tukumā piedāvā naktsklubi "Mojito", "Baboon Bar", kafejnīcas "Aplis", "Smukausis", "Twists", "Zodiaks" un apkārtnē – Jaunpils pilskrogā.

Vairāk informācijas par šiem un arī citiem piedāvājumiem www.visittukums.lv.
Materiāls tapis sadarbībā ar Tukuma TIC

Lūk, iedvesmai arī Andra Jermuta foto, kā Tukums izskatās no putna lidojuma ziemas naktī un dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!