Aptuveni 70 kilometru attālumā no Rīgas, Siguldas novada Mores pagastā, atrodas Zušu sēravoti. Tie ir vairāki nelieli avotiņi, tomēr viens no tiem, kā teikts Siguldas novada mājaslapā, "dienā izverd pat 600 tūkstošus litru sērūdens".

Latvijā ir daudz avotu – gan mazāki, gan lielāki. Tos ir interesanti aplūkot visos gadalaikos – gan vasarā, gan ziemā, kad ūdens tajos sasalst. Avoti kalpo arī kā ūdens iegūšanas vieta – tiek uzskatīts, ka avota ūdenim piemīt dziednieciskas spējas. Pirms doties uz kādu avotu ne tikai to apskatīt, bet arī nobaudīt dzidro ūdeni, ieteicams pārliecināties arī par šī ūdens tīrību un to, vai šajā vietā ūdens kvalitāte ir atbilstoša dzeramā ūdens kvalitātes normām.

Zušu sēravoti ir viegli sasniedzami ar automašīnu, tie atrodas netālu no Jūdažu ciema. Ceļa malā ieraudzīsiet norādi uz sēravotiem, turpat atrodas arī Zušu mājas. Pie tām arī var atstāt auto.
Sēravotu teritorijā ir izveidota "Avotu ielejas" taka, kura aizvedīs līdz pašiem sēravotiem. 2014. gadā biedrība "Četri krasti" ar Eiropas Lauksaimniecības fonda atbalstu šeit labiekārtoja sēravotu apkārtni, lai piekļūšana pie tiem būs ērta ikvienam.

Taka ir neliela, tomēr ļoti skaista – šeit izveidota koka laipiņa, pie pašiem sēravotiem un lielākā no tiem ir koka soliņš, kā arī šeit nolikti trauki, ar kuru palīdzību var iesmelt ūdeni līdzpaņemtajā pudelē vai kanniņā. Tā kā Zušu sēravotu apkārtnes tuvumā ir lauks un mežs, šeit var izbaudīt klusumu un klausīties putnos, ūdens skaņās. Jo vairāk uzplauks pavasaris, jo gleznainākas ainavas te atradīsiet.

"Apkārtnes dūņām ir dziednieciskas īpašības, kā rezultātā pirms Otrā pasaules kara Zušos darbojusies ārstniecības iestāde ar sēra un dūņu vannām, bet kara laikā tā gājusi bojā. 1928. gadā tika atvērta Pogiņa sēru un dūņu vannu iestāde Zušos. 1935. gadā tika uzbūvēta atsevišķa dzīvojamā māja pacientiem. Kā atzīmē tā laika prese, Zuši droši stājas blakus Ķemeriem. Sēra dūņu sastāvs tiek atzīmēts kā līdzvērtīgs Ķemeru dūņām. No Siguldas uz Zušiem tiek organizēta autobusu satiksme," teikts Siguldas novada mājaslapā.

Zušu sēravoti noteikti būs interesanta vieta, kurā pašam izmēģināt ūdens maģisko spēku.

Šeit var iepazīties ar vēl citiem Latvijas avotiem, to vēsturi un leģendām par tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!