Foto: Publicitātes foto
Skeptiķu šaubas par to, vai Daugavpils cietoksnis pēc vērienīgās restaurācijas iegūs plašu interesi no tūristu puses, ir izrādījušās veltas. Latvijas otra lielākā pilsēta Daugavpils īsā laika posmā ir spējusi ieņemt nozīmīgu vietu valsts tūrisma kartē.

Galvenais apskates objekts ir iespaidīgais Daugavpils cietoksnis, kas celts tālajos cariskās Krievijas laikos, gatavojoties aizstāvēties pret Napoleona karaspēka iebrukumu. Šī izcilā fortifikācijas būve ar 150 hektāru lielu kopējo platību ir Austrumeiropā vienīgais gandrīz bez izmaiņām saglabājies 19. gadsimta pirmās puses cietokšņa paraugs. Daļa cietokšņa vēl gaida restaurāciju, bet daudz jau ir paveikts un atjaunotās telpas kļuvušas par saistošu apmeklējuma vietu vēstures, militārā mantojuma un pat... sikspārņu dzīves pētniekiem.

Vienā no Daugavpils cietokšņa atjaunotajām ēkām – bijušajā artilērijas arsenālā izveidots "Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs", kas nu jau vairākus gadus Daugavpili cieši saistījis ar leģendārā pasaules mākslinieka abstrakcionista Marka Rotko vārdu.

Marks Rotko (īstajā vārdā Rotkovičs) ir Daugavpilī dzimis un pavadījis bērnības gadus, bet vēlākos gados pārcēlies uz ASV. Tur joprojām dzīvo slavenā mākslinieka bērni, kas ir atbalstījuši Daugavpils ambiciozo ieceri – dot iespēju skatītājiem iepazīties ar oriģināliem Marka Rotko darbiem. Šāda iespēja nav nekur citur Austrumeiropā.

Marka Rotko mākslas centra plašajās telpās regulāri notiek arī citu meistaru izstādes, gan no tuvienes, gan tālienes, padarot Daugavpili par savdabīgu mākslas citadeli.

http://www.latvia.travel/lv

Kas Daugavpilī vēl jāredz? Baznīcu kalns, skrošu rūpnīca, Vienības nams, kas ir arī Valsts Daugavpils teātra un Šmakovkas muzeja mājvieta

Kas jāapmeklē Daugavpils apkārtnē? Daugavas loki, Stropu ezers ar zilā karoga pludmali un piedzīvojumu parku "Tarzāns"

Attālums? 220 km no Rīgas, var aizbraukt arī ar sabiedrisko transportu (vilciens, autobuss)

Ģimenes biļete Marka Rotko mākslas centrā maksā 14 eiro, Marka Rotko mākslas centra un zinātkāres centra "Zinoo" vienotā ģimenes biļete maksā 25 eiro.

www.visitdaugavpils.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!