Foto: Ojārs Saulītis
Tukums ir vieta, kur, pēc pašu tukumnieku vārdiem, mazpilsētas miers satiekas ar mūsdienu dzīves dinamisko ritmu.

Brīvības laukumā pilsētas centrā 600 gadus bija tirgus, kur no tuvākas un tālākas apkārtnes sabrauca laucinieki, zvejnieki un vietējie amatnieki. Tagad Brīvības laukumu rotā krāšņas puķu dobes un strūklaka, simboliski apliecinot, ka Tukums tiešām ir rožu pilsēta.

Puķu karalieņu dobes redzamas visā pilsētā, kas ļāvis izveidot īpašu "Rožu maršrutu Tukumā". Tukums katru otro gadu rīko Rožu svētkus, un kafejnīcas un bāri apmeklētājus aicina nogaršot Tukuma īpašo – Rožu kokteili.

Par to, ka Tukums izsenis bijis īpašās attiecības ar dabas skaistumu, var pārliecināties arī Tukuma mākslas muzejā, kas dibināts pirms 80 gadiem un bijis pirmais mākslas muzejs Latvijas provincē. Tajā aplūkojama izcila latviešu mākslas 20. gadsimta pirmās puses darbu kolekcija, tostarp – spilgtas Tukuma pilsētas ainavas. Interesanti, ka šo gleznu fragmenti arī ieraugāmi vecpilsētas – Vectukuma ieliņās.

Tukuma vecpilsēta savu plānojumu ieguva laika posmā no 14. līdz 18. gadsimtam, bet 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā radās tas vēsturiskā centra vizuālais tēls, kas raksturīgs arī šodienas pilsētai. Vecpilsētā sastopamas daudzas senas, maz pārbūvētas, guļbūves stilā celtas saimniecības un dzīvojamās ēkas, kuras nereti rotā greznas vietējo galdnieku un kalēju izgatavotas durvis.

Arī tagad Tukumā un tā apkārtnē dzīvo daudz un dažādu amatu meistaru, kas savas prasmes ierāda arī viesiem.

http://www.latvia.travel/lv

Kas Tukumā vēl jāredz? Sv. Trīsvienības Tukuma luterāņu baznīcas skatu tornis, Tukuma pilsētas vēstures muzejs 18. gs. izbūvētajā pils tornī, mākslas galerija "Durvis"

Kas jāapmeklē Tukuma apkārtnē? Durbes pils, Pastariņa muzejs, Jaunmoku pils, Džūkstes pasaku muzejs, rožu kolekcijas dārzs "Rozītes"

Attālums? Nepilni 70 km. Var aizbraukt arī ar sabiedrisko transportu (vilciens, autobuss)

Ģimenes biļete Durbes pilī – 5 eiro, Pastariņa muzejā – ieeja bez maksas, gids Jaunmoku pilī – 5 eiro, Džūkstes pasaku muzejā – 3 eiro.

www.visittukums.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!