Prokrieviski noskaņotajos Ukrainas austrumos svētdien nelielā Svatoves pilsēta ignorējusi tā saukto "referendumu" par reģiona atdalīšanos no Ukrainas.


Lai arī pie pilsētas mēra Jevgēņija Ribalko pagājušajā nedēļā ieradušies 40 bruņoti vīri, kuri centušies pārliecināt, ka "referendumam" ir jānotiek, mērs atteicies pilsētā rīkot nobalsošanu. Jevgēņijs Ribalko uzsver, ka viņa pienākums ir ievērot valstī pastāvošos likumus, un šādas tautas nobalsošanas var notikt tikai legālā ceļā.

Kā norāda ziņu aģentūra AFP, pilsētas mēram "palīdzējusi" arī Ukrainas armija, kuras kontrolpostenis atrodas netālu no pilsētas. Iespējams, tieši karavīru klātbūtnes dēļ separātisti nav centušies pilsētu pārliecināt par referenduma nepieciešamību ar spēku. Pilsētā noorganizēta arī sava pašaizsardzības vienība, kas, atšķirībā no citām Austrumukrainas pilsētām, iestājas par Ukrainas vienotību. 

Svatove ir viena no retajām pilsētām reģionā, kas atteikusies piedalīties "referendumā".
Jau vēstīts, ka 11.maijā Doņeckā un Luhanskā notika "referendumi", kuros vēlētāji ar pārliecinošu balsu pārākumu balsojuši par atdalīšanos no Ukrainas. Rietumvalstis un Ukraina norādījušas, ka notikušie "referendumi" nevar tikt uzskatīti par likumīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!