Nelielajā Japānas dienvidrietumu ciemā Nagoro, kur pēdējo gadu laikā bijis straujš iedzīvotāju skaita kritums, vietējās rokdarbu meistares darināti putnubiedēkļi sākuši "aizvietot" cilvēkus, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Ciemā esošo putnubiedēkļu daudzums ievērojami pārsniedz tur palikušo iedzīvotāju skaitu. "Kad man bija 20 gadu, šeit bija aptuveni 150 cilvēku. Tagad šeit dzīvo ne vairāk par 30," atklāj 84 gadus vecs ciema iedzīvotājs. 

Putnubiedēkļus, kas izvietoti apkārtnes pļavās, autobusu pieturās, tukšos veikalos un citur, veidojusi Cukimi Ajano, kura ar lielizmēra leļļu izgatavošanu nodarbojas jau trīspadsmit gadu. Sākumā putnubiedēkļi radīti, lai pasargātu labības laukus no vārnām, taču leļļu autore atzīst, ka pēc pirmā "cilvēka" izveidošanas viņa nevarējusi apstāties. 

Putnubiedēkļi, kas izgatavoti uz koka bāzes un pildīti ar avīzēm un drēbes gabaliem, bieži tiek apģērbti tā, lai aibilstu agrāk Nagoro dzīvojošiem cilvēkiem. Vienīgo ciema skolu slēdza 2012. gadā, tagad tās telpās klusumā nekustīgi sēž vairāki desmiti "skolēnu" un pat Ajano veidotais skolas direktors.

Cukmi Ajano stāsta, ka Nagoro teritorijā izlikti 150 putnubiedēkļi, taču kopā viņa 13 gadu laikā izveidojusi vairāk nekā 350, lai aizvietotu tos, kuri ar laiku zaudē cilvēcisko izskatu. 

65 gadus vecā leļļu veidotāja ir viena no jaunākajām ciema sievietēm. Pēdējās desmitgades laikā Japānā strauji krities iedzīvotāju skaits. Paredzēts, ka 2060. gadā tas no 127 miljoniem būs nokrities līdz 87 miljoniem iedzīvotāju, ziņo "Reuters". Tomēr lielais savādo ciema "iemītnieku" skaits Nagoro piesaistījis tūristu uzmanību, kas tās iedzīvotājiem dod jaunu iespēju ciemata attīstībai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!