Maskavas apgabala tiesa šomēnes sāks izskatīt lietu, kurā Krievijas neatkarīgais laikraksts "Novaja Gazeta" apsūdzēts par Josifa Staļina apmelošanu, ziņo laikraksts.

Valsts galvaspilsētas Basmanas rajona apgabala tiesa 15.septembrī sāks procesu, kurā padomju diktatora mazdēls laikrakstu apsūdz par Staļina reputācijas graušanu. Abas puses jau iesniegušas virkni dokumentu savas taisnības pierādīšanai.

Jevgēņijs Džugašvili izvirzījis prasību pret laikraksta žurnālistu Anatoliju Jablokovu par šā gada sākumā publicētu rakstu, kas iekļauts īpašā pielikumā, kas veltīts bijušā politiķa valdīšanas noziegumiem.

"Novaja Gazeta" norādījusi, ka prasītājs, gatavojoties pirmajai sēdei, no Krievijas arhīviem, tostarp no VDK un konstitūcijas tiesas, apkopojis dokumentu krājumu.

"Tie visi, mūsuprāt, tikai apstiprina Staļina noziegumu faktu. Taču tas ir jānolemj tiesai," savā slejā raksta avīzes galvenais redaktors Oļegs Hļebņikovs.

Laikrakstu tiesā pārstāvēs valstī atzītais jurists Henrijs Rezņiks.

"Patiesība nereti ir bīstama," uzskata Hļebņikovs.

"Nezināšana neatbrīvo no atbildības. Nozieguma slēpēji kļūst par tā līdzzinātājiem. Staļins Otrā pasaules kara sākumā bija Hitlera noziegumu līdzzinātājs," viņš piebildis.

"Karā uzvarēja nevis Staļins, bet gan (padomju) tauta," viņš sacīja, norādot, ka vadonis pat ne tuvu nav bijis frontes līnijai.

Hļebiņkovs arī asi nosodīja cilvēkus, kas slavē Staļinu par valsts stiprināšanu, rūpniecības attīstīšanu un cieņas radīšanu.

"Īstenībā problēma slēpjas tajā, kā tauta redz pati sevi," Hļebņikovs ir pārliecināts.

"Novaja Gazeta" ir viens no valsts nedaudzajiem opozīcijas masu mediju pārstāvjiem Krievijā, kur lielāko daļu mediju kontrolē valdība. Neatkarīgos medijus pēdējā laikā satricinājušas Kremli kritizējošo žurnālistu, tostarp Annas Poļitkovskas, nāves.

Jevgēņijs Džugašvili, kam vēl ir padomju līdera īstais uzvārds, apgalvo, ka ir Otrā pasaules kara laikā vācu gūstā nogalinātā Staļina dēla Jakova dēls.

Pēc avīzes rīcībā esošās informācijas, tiesa Jevgēņijam Džugašvili pieprasījusi pierādīt, ka viņš patiesi ir Staļina mazdēls.

Tiesas process norit laikā, kad valstī valda asas diskusijas par Staļina mantojumu, kas ir atbildīgs par miljoniem cilvēku ieslodzīšanu un nogalināšanu bēdīgi slavenajos gulagos.

Kremlis vairākkārt izpelnījies cilvēktiesību organizāciju apsūdzības par mēģinājumiem uzlabot Staļina tēlu un apslāpēt viņa briesmīgos noziegumus, lai tādā veidā veicinātu krievu patriotiskās jūtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!