Publicēta īsfilmu sērijas "7 stāsti par mums" 4. sērija, kuras tēma ir diskriminācija uz etniskās piederības pamata. Lomās Dace Volfarte, Eduards Hiršs un citi.

Kā rodas mūsu priekšstati? No nostāstiem, personiskās pieredzes, kas, iespējams, kādu no mums ir iebiedējusi. Tās dēļ esam kļuvuši bailīgi un cenšamies atgūt drošību, slēpjoties aiz aizspriedumu sienas. Dažam tas ir bērnībā nozagts velosipēds, kādam citam naudas maks, kas pazudis no somas pārpildītā autobusā.


Tomēr – kāda tam visam saistība ar cilvēka tautību? Vai dzimtā valoda un ieraksts pasē padara cilvēku labāku vai sliktāku? Protams, nē. Mēs paši veidojam sevi. Čigāns (roms), krievs, latvietis nav ne zaglis, ne upuris. Psihologs ar augstāko izglītību un privātpraksi, tomēr viņš taču izskatās pēc tiem, kas... (seko visplašākais baiļu un stereotipu saraksts). Vai esi ieklausījies cilvēkā pirms nosauci viņu par zagli? Drošības detektors objektīvi fiksē pārkāpumu. Mums gan tas ir sarežģīti – stereotipi liedz saredzēt romu izcelsmes pircējā cilvēku.

“7 stāsti par mums” 4. sērijas stāstniekam Andrim Tertatam jau kopš bērnības ir nācies saskarties ar nevienlīdzīgu attieksmi. “Čigāni ir tādi paši cilvēki kā visi. Viņi ir ļoti talantīgi, skaisti. Mēs, tāpat kā visi, vēlamies tiekties uz labāku dzīvi. Esmu ticis fiziski pazemots un iespaidots, jo esmu čigāns. Veikalos jūtu, ka cilvēki pieskata savus makus. Gandrīz vienmēr tiek izrādītas šaubas, vai mans augstākās izglītības diploms ir īsts, vai tiešām esmu to ieguvis godīgā ceļā, nevis viltojis dokumentus.

Īsfilmu sērija „7 stāsti par mums” dod iespēju iepazīt ne tikai 7 reālus cilvēkus, kas savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosina arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem. Īsfilmas piedāvā Sabiedrības integrācijas fonds un Jura Podnieka studija. Režisors Oskars Morozs, operators Valdis Celmiņš, scenārija autore Inga Gaile, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska. Projekta partneri Delfi, draugiem.lv un Satori. Šī iniciatīva tiek īstenota Sabiedrības integrācijas fonda projekta „Dažādi cilvēki. Atšķirīga pieredze. Viena Latvija II” ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!