Foto: DELFI

Piekritīsiet, ka februārī tā vien "nagi niez", lai kaut ko iesētu – vai tās būtu tomātu un papriku sēkliņas vai vasaras puķes. Šoreiz nestāstīsim par to, kad ir īstais laiks sēt tomātus kastītēs, bet atklāsim, kad sēt vasaras puķes. Portālam "Tavs Dārzs" Nacionālā botāniskā dārza vadošās dārzkopības speciālistes Ilma Nereta un Silvija Rožkalne stāsta, kad ir īstais vasaras puķu sēšanas laiks un kādi ir to dīgšanai nepieciešamie apstākļi.

"Dārzkopības veikalu stendos iespējams iegādāties ļoti dažādas puķu sēklas. Izvēloties sev tīkamā auga sēklu paciņu, uzmanība jāpievērš to ievākšanas gadam. Vislabāk, ja sēklas ir iespējami svaigākas un vāktas iepriekšējā sezonā, jo daļai augu tās visai ātri zaudē dīgtspēju. Dažreiz uz iepakojuma atrodama norāde, kuriem augiem nepieciešama un vēlama aukstuma iedarbība jeb stratifikācija, lai sēklas ātrāk un viendabīgāk sadīgtu. Reizēm atrodam norādes arī par to, vai attiecīgās puķu sēklas diedzējamas tumsā vai gaismā.

Aukstuma ietekme noteikti nepieciešama sēklām, kuras, augot savvaļā (savā dabīgajā izplatības areālā), pakļautas vēsuma periodam vai pārziemo zem sniega. Tā kā visbiežāk sēklas iegādājamies ziemā, pirms izsēšanas tās trīs līdz četras nedēļas ieteicams uzglabāt ledusskapī 0-4 grādu temperatūrā pēc Celsija. Ja par kādu no iegūtajām sēklām neesat droši, kas tām nepieciešams, rīkojieties līdzīgi kā ar puķēm, kurām vēlama aukstuma iedarbība, pāris nedēļas vēsuma tām, visdrīzāk, nāks par labu.

Ļoti būtiska loma sēklu dīgšanas procesā ir apgaismojumam. Sekmīgai sēklu dīgšanai jānodrošina pietiekams daudzums gaismas. Visbiežāk tās ir izteikti smalkas sēkliņas, kuras pēc izsēšanas tikai viegli iespiež ar dēlīti mitrajā substrātā. Tās nevajadzētu sēt zem augsnes kārtas, tikai dažreiz virspusi ļoti nedaudz pārsijā ar gaisīgu augsni vai smalku granti. Sējumus pārsedz ar stiklu vai caurspīdīgu polietilēna materiālu, var izmantot abus. Kaut gaisma dīgšanai būtiska, sējumu jāuzmana no pārāk spožas saules un nepieciešamības gadījumā jānoēno, lai sīkās, virs augsnes gulošās sēklas neiežūtu. Ja substrāts bijis pietiekami salaistīts, pirmās divas dienas sējumu var nemitrināt, sākot ar trešo dienu to atsāk pēc vajadzības mitrināt. Dīgšana gaismā vēlama, piemēram: Alisēm, petūnijām, lobēlijām u.c.

Savukārt ir otra daļa augu, kam sēklu veiksmīgai dīgšanai nepieciešama tieši tumsa. Iesētās sēklas pārsijā ar divreiz līdz trīsreiz biezāku substrāta kārtu nekā pašas sēklas, sējumus līdz uzdīgšanai (bet ne ilgāk), nosedz ar stiklu, melnu vai necaurspīdīgu polietilēna materiālu, papīru vai audumu. Tumsā labāk dīgs asteres, lupīnas, samtenes, dekoratīvās graudzāles, prīmulas u.c.

Nākamais, bet ne mazāk svarīgais apstāklis sēklu dīgšanas procesā ir mitrums, tas sējumos jāuztur pietiekams un vienmērīgs. Laistīšanai izvēlas lejkannu ar vissmalkāko sietiņu, ļoti sīku sēklu gadījumā izmanto pulverizatoru. Laistāmajam ūdenim vēlams būt istabas temperatūrā. Ieteicamā telpas temperatūra, kurā sējeņi atrodas, ir +18 līdz +22 grādi pēc Celsija. Ja sējumi nosegti ar stiklu, tie jātur sausi, lai apakšā sakrājušies ūdens pilieni (kondensāts) nepilētu substrātā un nebojātu sējuma jaunos dīgstus.

Kad dīgstiem izveidojušās pirmās 2-3 lapiņas, notiek piķēšana.

Visbiežāk pieļautās kļūdas:

  • sabiezināts sējums veicina dīgstu stīdzēšanu un pūšanu;
  • sēklas apbērtas ar pārāk biezu substrāta kārtu, trauslie asni netiek cauri;
  • sējums piemirsts apsegt vai tas izdarīts pavirši, tāpēc sēklas pārāk ātri izžūst un iekalst;
  • pārbagāta laistīšana veicina pūšanu.


Lielāko daļu vasaras puķu sēj martā, lai paspētu izaudzēt kvalitatīvus dēstus un agrāk panāktu to ziedēšanu vasarā. Šajā laikā sēj lauvmutītes, lobēlijas, krustaines, vasaras flokšus, samtenes, rudbekijas, vairumu sausziedes (staticas, limonijas, salmenes), dekoratīvās graudzāles, kosmejas, asteres, petūnijas u.c. Ja vēl neesat paguvuši iesēt ledenes un begonijas (tās bija jāsēj janvārī), bet sēklas iegādātas, dariet to ar steigu. Jāņem gan vērā, ka uzziedēs tās tikai vasaras otrā pusē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!