Foto: Publicitātes attēls

Gribam to vai nē, bet Ziemassvētki tuvojas un ļoti, ļoti strauji. Ja arī tu esi viena no tām, kuru svētku sajūta it nemaz nav skārusi, pienācis pēdējais brīdis to mainīt. Jo kā gan vēl varēsi noskaņoties dāvanu saraksta veidošanai un to medīšanai, ideālās svētku kūkas receptes meklēšanai vai mājas dekorēšanai ar gaismas virtenēm un puzuriem? Laimīgā kārtā, starp visiem iespējamajiem veidiem, kā notvert svētku sajūtu, ir tāds, kam vajadzēs vien vienu vakaru, un tā ir filmu skatīšanās. Tāpēc, ja meklē iedvesmu svētku filmu vakaram, šeit būs idejas, ko skatīties vienai, ar otro pusīti, bērniem vai draudzeni.

Uzreiz gan piebildīsim, ka šajā sarakstā neatradīsi "Viens pats mājās", "Likteņa ironiju" vai filmiņu par Grinču. Par to, lai katru gadu skatītos, kā Kevins cīnās ar zagļiem, jau parūpējušies televīzijas kanāli. Bet "Likteņa ironija" ir tā filma, kas ir radīta Jaunā gada dienai.

"Dzīve ir brīnišķīga" (It's a Wonderful Life, 1946)

Šī ir tā filma, kas uzskatāma par absolūto Ziemassvētku tematikas kino klasiku. Brīdī, kad uzņēmēja Džordža Beilija (Džeimss Stjuarts) dzīve jūk un brūk, un viņš grasās tai pielikt punktu, viņam uzrodas sargeņģelis, kas parāda, ka tā it nemaz nav tik slikta, kā parādu un likstu nomāktajam vīrietim varētu šķist. Lai gan nevienu oskaru filma nesaņēma, tā savulaik tika nominēta piecās kategorijās. Lielisks stāsts, kas aizkustinās un liks padomāt par to, cik vērtīgi, ja apkārt mums ir cilvēki, kas palīdzējuši un palīdzēs grūtā brīdī. Turklāt galveno sieviešu lomu atveido šarmantā Donna Rīda.

"Polārais ekspresis" (The Polar Express, 2004)

Stāsts, kas mazajiem skatītājiem liks aizrauties elpai, bet lielos aizkustinās. "Polārais ekspresis" iepazīstina ar puisēnu, kurš apšauba to, vai Ziemassvētku vecītis patiešām ir īsts. Kā jau tas filmās mēdz būt, puisēns attopas Polārajā ekspresī – vilcienā, kas ved uz Ziemeļpolu. Brauciena laikā jāsastopas gan ar drosmi, gan īstenu draudzību un Ziemassvētku garu. Ja skatoties liekas, ka dažu varoņu balsis ir pazīstamas, tad tas ir pateicoties lieliskajam aktierim Tomam Henksam, kurš šajā animācijas filmā ierunā veselus sešus varoņus.

"Ziemassvētku jampadracis" (1993)

Bez daudzajām Holivudas filmām, arī mūsu pašu latviešu izceļas ar kādu jauku un sirsnīgu filmu – "Ziemassvētku jampadracis". Vara Braslas režisētajā filmā sastopamies ar Cīrulīšu ģimeni, kuriem svētku laikā nebūt neklājas viegli. Bet, kā pierāda filma, ja ģimene ir vienota un cits par citu iestājas, vairāk arī neko svētkos nevajag. Pačukstēsim priekšā – šo filmu pilnā garumā vari atrast arī vietnē "Youtube".

"Tāda ir mīlestība" (Love Actually, 2003)

Ja ir kāda Ziemassvētku romantiskā komēdija, kas var aizkustināt un saviļņot, tad tā ir šī. Vairāki stāsti par mīlestību, vairāki tā atrisinājumi, bet visi kaut nelielā mērā savstarpēji saistīti. Filma parādīs, kā tikt pāri tam, ja esi iemīlējies labākā drauga sievā, gan to, kā cīnīties ar faktu, ka vīrs domā par tevis krāpšanu, jo… tāda vienkārši ir mīlestība. Turklāt, režisors Ričards Kērtiss pamanījies salasīt spilgtus un pazīstamus aktierus – Hjū Grantu, Kolinu Fērtu, Emmu Tompsoni, Liamu Nīsonu un citus. Noskaties kopā ar draudzeni, un jūs noteikti būsiet sajūsmā!

"Tikai draugi" (Just Friends, 2005)

Visai tipisks Holivudas filmu produkts – romantiska komēdija, kurā galvenais varonis jau gadiem mīl savu labāko draudzeni, bet nav saņēmies viņai to pateikt. Stāsts ir par Krisu (Raiens Reinoldss), kurš pēc 10 gadu ilgas prombūtnes atgriežas dzimtajā pilsētiņā un satiek meiteni, ko vienmēr ir mīlējis – Džeimiju (Eimija Smārta). Kriss kopš pēdējās tikšanās reizes ir ļoti mainījies – novājējis, ticis vaļā no breketēm un kļuvis par veiksmīgu siržu lauzēju. Un nu, pateicoties Ziemassvētku brīnumu laikam, viņš nolēmis beidzot mēģināt veidot attiecības ar Džeimiju. Salkana, asprātīga un jauka komēdija, ja vēlies noskaņoties svētkiem, bet tajā pašā laikā nesagaidi no kino neko nopietnu.

"Cietais rieksts" (Die Hard, 1988)

"Cietais rieksts" pavisam noteikti nav tipiskākā Ziemassvētku filma, bet tā pavisam noteikti ir tāda, kuru skatīties kopā ar savu mīļoto vīrieti, kuram romantiskās komēdijas izraisa alerģiju. Filma sākās visnotaļ uz romantiskās nots – policijas izmeklētājs Džons Makleins (Brūss Viliss) ierodas Losandželosā, lai salabtu ar savu sievu un Ziemassvētkos apciemotu bērnus. Bet, kā jau asa sižeta filmas paredz, viņš nonāk debesskrāpī, kuru sagrābuši teroristi. Īstenā Ziemassvētku noskaņā, šis ir stāsts ar laimīgām beigām. Pat ja asa sižeta filmas tevi nesaista, varēsi priecāties par to, ka mīlestība nemirst un faktu, ka Brūss Viliss savulaik ir bijis tīri seksīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!