Foto: Shutterstock
Lai arī cik vienkārši gan būtu par psihopātu nosaukt aizkaitinātu kolēģi vai bijušo draugu, ne vienmēr tā ir. Kā gan atšķirt psihopātu no emocionālākas personu, kas vienkārši mums netīk? Turpinājumā dažas pazīmes, kas palīdzēs atšķetināt šo cilvēku tipu.

Atceries – ja, lasot šīs pazīmes, brīžiem šķiet, ka šis stāsts ir par tevi vai tev zināmu cilvēku, nesteidz krist izmisumā – dažu iezīmju sakritība vien nepadara jūs par psihopātiem, tā ir visa pazīmju virkne, kuru vēl pēc tam pārbauda attiecīgās jomas profesionāļi. Mazliet patiesi, mazliet ar humoru.

Problemātiska bērnība

Tā kā psihopātija ir tieši saistīta ar personības traucējumiem, ņemot vērā, ka personība lielā mērā dzīves gaitā paliek nemainīga, šīs iezīmes saknes, visticamāk, meklējamas agrā bērnībā.

"Tie ir bērni, kuri izceļas uz pārējo fona. Viņi tiek apbižoti skolās un jau bērnībā viņiem ir bijušas problēmas pakļauties likumam," stāsta psihologs Roberts Šags, kurš par savu darbības lauciņu uzskata kriminālnoziedznieku prāta īpatnību atšķetināšanu.

Garlaikotība un vēlme būt kustībā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Psihopāts nebūs tas, kurš darba dienas vakarā iekārtosies dīvānā un garlaicībā spaidīs televizora pulti, vai arī tas, kurš brīvdienās izlaidīs kārtējo ballīti un dīki skatīsies griestos, meklēdams sev nodarbi, vēstīts "Reader's Digest".

Šis cilvēku tips ilgstoši un mokoši piedzīvo pastāvīgu garlaicību. Ir ļoti maz lietu un aktivitāšu, kas viņa asinīm liek ritēt straujāk. Ir izplatīts apgalvojums, ka šie cilvēki vienkārši jūtas nolemti.

"Psihopāta nervu sistēma paredz to, ka viņiem visu laiku nepieciešams darīt ko pavisam aizraujošu, lai justos normāli," stāsta Šags. Kā izpētījis psihologs Randals Salekins, viņi būs arī tie, kuri savā draugu pulciņā ierosinās dažādas interesantas aktivitātes, piemēram, kokteiļu baudīšanu pēc darba stundām.

Neiedomājami apburt un ieraut guļamistabā

Foto: Shutterstock

Iespējams, viens no aspektiem, kas neļauj mums tik viegli no šī cilvēku tipa izvairīties, ir tas, ka viņi ir ļoti šarmanti un piesaista jau pirmajā tikšanās brīdī. O, jā, viņi prot sevi pasniegt!
Iespējams, viņu šarms ir tas, kas arī ļauj veikli ievilināt savus iekāres objektus guļamistabā, bet tā viņiem vairāk ir kā sevis pārliecināšana par to, ka viņi to spēj, ne būtiska attiecību veidošanas sastāvdaļa.

Šāds cilvēks allaž uzsāks interesantākos tematus, stāstot tos krāšņi, piesātināti un pilnībā apburot pārējos ar savu sakāmo un emocionalitātes sakāpinātību, apgalvo grāmatas "Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work" autori.

Arī psihologs Rendals Salekins skaidro – psihopāti izmanto savas oratora spējas, lai parējos piesaistītu. Tomēr vērts atcerēties, lai arī viņu stāsti ir aizraujoši un interesanti, nebūt nenozīmē, ka tie ir patiesi.

Meliem, iespējams, nav nemaz tik īsas kājas

Foto: Shutterstock

Es – visuvarenais

Foto: Shutterstock

Interesanti, ka šī cilvēku tipa pārstāvji sevi uzskata par daudz labākiem, nekā viņi ir. Viņi uzskata, ka pārējie ir niecības, iespējams, arī ar šo faktoru varētu skaidrot to, ka viņi neuztraucas par negatīvajām sekām, kuras var palikt nedzēšamas.
Ja runājam par darbavietu, tad Salekins skaidro, ka tas varētu būt cilvēks, kurš absolūti neraizējas par nevienu citu – tikai sevi, un viņš neuzklausīs nevienu ieteikumi, ja vien skaidri neapzināsies, ka tas viņam tūlīt kaut kādā mērā palīdzēs.

Šāds cilvēks var būt ārkārtīgi pašpārliecināts, bet tajā pašā laikā izvēlēsies slēpties aiz kāda cita, kuru padarījis par apjūsmošanas objektu vien tādēļ, lai paša motīvi nebūtu acīmredzami.

Krāšņā buķete: emocionāli, impulsīvi, agresīvi un bezatbildīgi

Foto: Shutterstock

Patiess psihopāts būs tāds, kurš nespēs savaldīt savas dusmas, neraugoties uz to, kas stājies viņam ceļā. "Ja runājam par ģimenisko sadzīvi, agresijas būs manāmas gan fiziski, gan emocionāli," skaidro Šags. Patiesību sakot, šīs pazīmes atpazīšana var būt daudz grūtāka, nekā tas šķiet, jo viņa dusmu lēkmes bieži tiek aizēnotas ar neizsīkstošo šarmu. "Viņi var kļūt ļauni, bet tas notiek tikai tad, kad kāds stājas priekšā viņu mērķiem," atklāj Salekins. "Visādi citādi – tur redzams tikai šarms."
Tomēr šis cilvēku tips pamanīts tiek arī tad, kad uz āru laužas viņa impulsivitāte un atbildības trūkums. Salekins uzsver, ka šie cilvēki ir ļoti impulsīvi un straujas dabas, tāpēc bieži vien centīsies mainīt atmosfēru sev apkārt, piemēram, ar darba maiņu.

Runājot par atbildības trūkumu, viņi krāps, uzvedīsies gaužām muļķīgi un neizskaidrojami un pat pārkāps likumu, kas, starp citu, arī ir viena no pazīmēm, kas raksturo psihopātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!