Vai iespējams uzlabot nedaudz sašūpojušos ģimenes dzīvi un uzlabot attiecības vienā mēnesī? Iespējams, vērts izmēģināt pašiem! Psiholoģe un pāru konsultante Eimija Lavertija Luitaiza izstrādājusi trīsdesmit dienu izaicinājumu pāriem, kuri vēlas savās attiecībās jaunas vēsmas. Pat tad, ja viss ir lieliski, varbūt vērts izmēģināt ko jaunu un piedomāt pie savas attieksmes pret mīļoto. Atceries, ka lai kaut ko mainītu, jāsāk ar savu attieksmi. Lūk, dažas idejas, kā vari veselu mēnesi iepriecināt otru, stiprinot attiecības!

Pirms izaicinājuma pieņemšanas Eimija iesaka sekot vienkāršajiem noteikumiem: iepazīsties ar konkrētās dienas plānu un izpildi to. Neblēdies un esi godīga – ja kādu dienu apzināti izlaid uzdevuma izpildi, tu "apzodz" pati sevi! Ja tomēr ikdiena ir pārāk aizņemta un katru dienu neatliek laiks, izvērt šo plānu, veidojot to par 90 dienu izaicinājumu.

Vaicājām arī psiholoģes Kristīnes Makas viedokli. "Tās ir lietas, ko cilvēki, kas patiešām ir attiecībās, spēj veikt bez īpašas piepūles. Jautājums – kāpēc ir zudusi vēlme darīt to visu?
Ir svarīgi apzināties, kāda es esmu, kad iepriecinu, izrādu uzmanību, saku ko mīļu, esmu randiņā, skatos kopā filmu utt. Un svarīgi apzināties, ko šis stāvoklis dara ar mani jeb kā tas mani ietekmē. Spēt just sevi, ieraudzīt, ka šim cilvēkam, atrodoties blakus, spēju būt, spēju mīlēt, ļaut dvēselei peldēties gaismā. Jo tad, kad to darām tikai otram, mēs neapzināti sākam gaidīt kompensāciju. It kā būtu sev ko atņēmuši. Tāpēc ir svarīgi – kāda es esmu, varu būt, ko piedzīvot, kad pildu kaut ko no šiem 30 dienu uzdevumiem."

Pirmā nedēļa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmā diena: uzliec kādu iemīļotu dziesmu un uzaicini partneri dejot – arī ar vienu dziesmu būs līdzēts. Aizņemtajā ikdienā mēs bieži vien aizmirstam atvēlēt laiku saviem tuvākajiem. Mēs arvien dziļāk krītam mūsdienīgo ierīču varā, aizstājot tuvos ar viedtālruņiem, datoriem... Kā skaidro psihoterapeite, daudzi cilvēki savās terapijās uzsver, ka tieši šīs ierīces palīdz viņiem atpūsties un atslābināties. Arī dejošana ar vistuvāko var palīdzēt uz mirkli atslēgt prātu no ikdienas likstām. Pirmās dienas uzdevums neprasīs ilgu laiku, tomēr tas, ka spēsi veltīt uzmanības nedalītas piecas minūtes savam partnerim, var viņam nozīmēt ļoti daudz – it īpaši tad, ja jūsu attiecības jau nav stabilas.

Otrā diena: uzraksti savam partnerim zīmīti un paslēp to tā, lai viņš tikai pēc kāda laika to atrod.
Uzraksti kaut ko mīļu, jauku, patiesu – kaut ko tādu, ko tev nemaz tik bieži neizdodas pateikt. Izgriez zīmīti sirsniņas formā – esi radoša.

Trešā diena: pajautā savam partnerim, kura bija viņa šīs dienas vislabākā daļa. Uzklausi to, nepārtraucot viņu. Būtiski saprast to, ka šo jautājumu nevajadzētu uzdod tāpat vien, garām skrienot. Kad tu viņam vēlies šo pajautāt, mierīgi apsēdies, ieskaties viņam acīs un patiešām sadzirdi, ko viņš saka. Nenovērs savu uzmanību.

Ceturtā diena: izsaki komplimentu par viņa izskatu. Arī šajā gadījumā būtiski komplimentu neizteikt tāpat vien. Saki to no sirds! Izvairies, piemēram, no ierastās frāzes: "O, tu izskaties lieliski". Pat, ja tā ir patiesība, tas ir tik ierasti, ka, iespējams, nesagādās tik lielu prieku kā pienāktos. Centies uzslavēt kaut ko īpašu – varbūt tā ir jauna frizūra, varbūt jauns krekls, kurš izskatās vienkārši fantastiski. Ja iepriekšējā dienā liels uzsvars tika likts arī uz acu kontaktu, tad šodien, pasakot savu komplimentu, pieskaries savam partnerim. Muguras paglaudīšana vai rokas iedošana būs tieši laikā.

Piektā diena: iegādājies kādu našķīti un atstāj to pie zīmītes .Lai pierādītu savu mīlestību, nevajag pārspīlēt un pirkt grandiozas dāvanas – nauda nav izmērāma mīlestībā. Tieši šie mazie ikdienas nieki un žesti parāda to, ka tev rūp savs partneris.

Sestā diena: ieraksti savos sociālajos tīklos, norādot to, cik tev ļoti rūp savs partneris, vai aizsūti īsziņu ar jauku tekstu. Psiholoģe uzsver, ka ir cilvēki, kam patīk publiska atzīšana, jūtu izpausme, jo tas parāda, ka tu no sava partnera nekautrējies. Tomēr tie, kuri vairāk ir piezemēti un uzskata, ka par viņu attiecībām nevienam citam nav jāzina, var aizsūtīt vienkārši īsziņu ar jauku tekstu.

Septītā diena: uzaicini savu partneri uz randiņu. Šajā kopā būšanas mirklī izturies pret savu otro pusīti tā, it kā sastaptu viņu pirmo reizi. Esi iejūtīga, ieinteresēta, pieklājīga. Mēģiniet atgriezties rozā briļļu periodā!

Otrā nedēļa

Foto: Shutterstock

Astotā diena: atgādini savam partnerim par kādu reizi, kad viņš tevi no sirds iepriecinājis.
Iespējams, tā ir kāda patīkama atmiņa, kuru tu esi dziļi noglabājusi un neesi tā arī nekad īsti pateikusies par viņa sagādāto pārsteigumu, mirkli kopā. Pasakies par to – viņš jutīsies novērtēts.

Devītā diena: uzraksti savai otrajai pusītei mīlestības pilnu vēstuli.
Tam nav jābūt arī nekam pārāk filozofiskam, vēstules galvenais priekšnosacījums – patiesums. Koncentrējies uz visu pozitīvo, patīkamo!

Desmitā diena: sarīko filmu vakaru. Sagatavo pāris filmas, kādus našķus un vienkārši izbaudiet vakaru kopā. Pārliecinies, ka filmu izvēle atbilst abu gaumei, lai nav tā, ka kādam šis vakars sagādā īstas zobu sāpes. Arī šajā vakarā atceries jau iepriekšējās dienās sasniegto – acu kontakts filmas garlaicīgākajos mirkļos un ciešāka pieglaušanās partnerim.

Vienpadsmitā diena: sagatavo kartīti ar kādu iepriecinošu tekstu.
Atkal priekšroku dod vienkāršībai un patiesumam. Tas neko daudz nemaksā, bet otram cilvēkam var nozīmēt patiešām daudz.

Divpadsmitā diena: padomā par vienu lietu, ko partneris ir lūdzis, lai pamaini savā ikdienā, un izmaini to! Piemēram, tev ir niķis nenomazgāt aiz sevis traukus, atstāt savas lietas kur vien pagadās vai pārāk maz pateikt "es tevi mīlu". Atceries, ka pie attiecībām ir jāstrādā. Ja otrs kādas konkrētas darbības uzskata par problēmu, centies panākt nedaudz pretī un pamainīt lietu būtību.

Trīspadsmitā diena: pagatavo gardas pusdienas. Tiesa, maltīšu gatavošana jau var būt ierasta tava ikdienas sastāvdaļa. Ja tā nav – pacenties un pārsteidz savu partneri. Ja tomēr tu parasti ķeries pie kastroļiem un esi virtuves valdniece, pārsteidz ar kaut ko nebijušu un uzklāj galdu. Padari šīs vakariņas par īstiem svētkiem vienkārši bez iemesla.

Četrpadsmitā diena: izveido kuponu – "bezmaksas masāža" (beigu termiņš – šodiena)
Partneris ir noguris pēc garas darba dienas? Lūk, veids kā viņu iepriecināt! Uzliec relaksējošu mūziku un parūpējies, lai viņš justos lieliski.

Trešā nedēļa

Foto: Shutterstock

Piecpadsmitā diena: vairākkārt dienas laikā ieskaties savam partnerim acīs un pasaki, ka novērtē un mīli viņu. Lai arī tev var būt spēcīgākas jūtas, dažkārt savas emocijas vienkārši paturam pie sevis. Atceries, neviens tavu prātu nevar nolasīt, tāpēc saki skaļi to, ko domā.

Sešpadsmitā diena: apkamp mīļoto. Apgulies, apkamp mīļoto un vienkārši izbaudi mirkli. Nedomājot par neko citu, kā vien otru. Šo laiku velti, lai noskaidrotu, kā mīļotajam ir gājis šajā dienā, ko viņš plāno darīt tuvākajā nākotnē. Neaizmirsti viltīgi pavaicāt, kas viņa dienu varēja padarīt vēl labāku.

Septiņpadsmitā diena: sarīko pikniku. Jā, pat tad, kad aiz loga paveras balts skats, dodies piknikā. Protams, tas gan nenozīmē, ka jānoklāj sega un jāmēģina iekārtoties kupenās. Šajā gadījumā vari izlīdzēties ar tēju termosā un kādu našķi, ko paņemt līdzi, kamēr baudi svaigo gaisu. Ja tomēr vasarīgais piknika vilinājums ir pārāk liels, izveido pikniku turpat – dzīvojamās istabas vidū. Arī šāda maltīšu ieturēšana var sagādāt prieku un vēl nebijušas emocijas.

Astoņpadsmitā diena: pagatavo savam partnerim brokastis un pienes tās gultā.
Arī šāda maltīšu baudīšana var izveidot labu dienas iesākumu. Pat tad, ja šāda prakse jūsmājās nav ierasta. Protams, tas gan nenozīmē, ka tev jāceļas vairākas stundas iepriekš, lai izveidotu pasakaini sarežģītas brokastis. Pat kaut kas gaužām vienkāršs var noderēt – galvenais uzsvars tiek likts uz centību.

Deviņpadsmitā diena: pajautā partnerim, kādu viņš iedomājas visromantiskāko vakaru kopā.
Kad jauniegūtās zināšanas rokā, īsteno to! Pat tad, ja tas ir kas šajā mirklī pavisam neiespējams, piemēram, vakariņas Parīzē, tu vari būt radoša un atrast labas alternatīvas. Izdrukā fotogrāfiju ar Eifeļa torni, piespraud to pie sienas, iemācies kādu frāzi franču valodā – lūk, cik romantisks randiņš!

Divdesmitā diena: sarīko spēļu vakaru. Kopā ar partneri izvēlies kādu spēli un ļaujies jautrībai! Necenties runāt par nopietnām tēmām, problēmām. Tā vietā vienkārši baudi mirkli un jautrību.

Divdesmit pirmā diena: velti nelielu vietu viņam savā plānotājā, pierakstu blociņā. Pat tad, ja tas ir kaut kas pavisam niecīgs, ieraksti kaut ko mīļu par partneri savos pierakstos. Pat kaut kaut ko tik banālu kā sirsniņu ar viņa vārdu. Tas liks tev atcerēties un pasmaidīt pat visaizņemtākajos mirkļos. Parādi šo piezīmi arī savai otrajai pusītei.

Atlikušās deviņas dienas

Foto: Shutterstock

Divdesmit otrā diena:
atminies kādu strīdu, kurā tiešām apzinies, ka tev nebija taisnība, un atvainojies par to. Pirms dienas, nedēļas vai desmit gadiem – ja ir bijis kāds strīds, kurā apzinies, ka tev nebija taisnība, bet sava spītība grauž vēl šodien, met kaunu pie malas un atvainojies. Tas var nozīmēt patiešām daudz.

Divdesmit trešā diena: Izveido sarakstu ar piecām niansēm, ko partnerī novērtē visvairāk. Iepazīstini savu otro pusīti ar tām. Raksti visu, kas uz sirds – tās var būt nianses, kas tev patīk otra cilvēka izskatā, raksturā vai uzvedībā. Tas varbūt jebkas, kas raisa tevī smaidu.

Divdesmit ceturtā diena: uzskaiti piecas lietas, kāpēc partneris tevi padara par labāku cilvēku. Iepazīstini savu otro pusīti ar iznākumu. Arī tad, ja attiecības nevar definēt kā stabilākās, noteikti tavs partneris kaut kādā ziņā tevi iedvesmo un palīdz ar atbalstu. Ja pēdējā laikā nevari iedomāties šādas situācijas, atskaties senākā pagātnē, varbūt tas partnerim liks saprast, ka, iespējams, vērts piepūlēties arī tagad.

Divdesmit piektā diena: uzraksti vēstuli un ieliec to pastkastītē. Ja tie nav rēķini, ikviens ir laimīgs saņemt sūtījumu. Efekts, ka vēstuli esi nosūtījusi, radīs pārsteiguma momentu, atverot pastkastīti.

Divdesmit sestā diena: pasakies viņa vecākiem par to, ka izaudzinājuši tik fantastisku atvasi.
Ir svarīgi, lai attiecības ģimenē būtu labas. Tāpēc šāds solis var tavam partnerim radīt prieku.

Divdesmit septītā diena: Izsaki komplimentu. Atkal laiks komplimentiem! Atceries jau iepriekš iegūtās maņas – izveido acu kontaktu, smaidi un pieskaries savai otrajai pusītei. Šoreiz pamēģini ko jaunu – pēc sarunas ļauj viņam pirmajam novērsties un tikai pēc tam pievērsies savām lietām. Proti, neizsaki komplimentu un uzreiz neatgriez acu skatienu pie sava viedtālruņa.

Divdesmit astotā diena: nosūti īsziņu, pavēstot, ka nespēj beigt domāt par viņu. Atgādini viņam, ka tev ir ļoti paveicies un esi laimīga, ka tavu prātu nodarbina domas par viņu. Protams, vari atklāt vēl citas domas, kas šobrīd ir svarīgas. Šādi tu iemācīsies būt atklātāka.

Divdesmit devītā diena: palūdz partnerim, lai viņš izstāsta kādu stāstu no bērnības. Arī šī uzdevuma atslēga, kā skaidro psiholoģe, ir klausīšanās. Esi uzmanīga, ieklausies. Pēc tam, kad viņš beidzis savu sakāmo, uzdod kādus jautājumus, pastāsti, kas tev visvairāk patika/likās amizants/interesants.

Trīsdesmitā diena: plānotājā ieraksti nozīmīgākos datumus, kurus nevar aizmirst. Klāt visām svētku dienām, atverot savu plānotāju, ieraksti attiecīgajā datumā brīdinājumu, ka palikusi tikai nedēļa līdz tavas otrās pusītes dzimšanas dienai, vārda dienai vai kādai attiecību gadadienai. Tā zināsi, ka nekad nepalaidīsi to garām un spēsi parūpēties par kādu pārsteigumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!